Gespecialiseerde keeshond trimsalon

Keeshonden zijn razend populair maar worden vaak op de verkeerde manier getrimd. Het zal niet de laatste keer zijn dat een keeshond wordt geknipt of nog erger: wordt geschoren. Wil je de vacht van jouw hond op de enige juiste manier laten behandelen? Maak een afspraak bij de gespecialiseerde keeshond trimsalon.

Wat je over de vacht van de keeshond moet weten

De keeshond is een van oorsprong Duits ras. Geschiedenis gaat terug tot voor het begin van onze jaartelling. Toen werden honden met een vergelijkbaar uiterlijk gebruikt ter bewaking en gezelschap.

De keeshond komt in verschillende varianten voor. De grootste is de wolfsgrijze keeshond, gevolgd door de grote keeshond. Dan heb je nog de middenslag-, de kleine- en de dwergkees (Pomeranian).

Aan de vacht is te zien dat dit ras van oorsprong uit koudere gebieden komt. Elke keeshond heeft een dikke ondervacht (onderwol) en langere dekharen.

Alle keeshonden hebben een dubbele vacht, heel zelden een driedubbele vacht. Vooral de brede afstaande kraag en de rijke bevedering aan de achterzijde van de benen is kenmerkend. Dat zijn ook de gebieden waar makkelijk klitten ontstaan.

Verkeerde behandelingen in trimsalons

Met name de dwergkeeshond (Pomeranian) krijgt heel vaak een verkeerde vachtenbehandeling. Enerzijds uit onwetendheid, anderzijds ontstaan vanuit groeiende trends. Het is namelijk een trend om de vacht van de Pomeriaan kort te knippen. Dit geeft de Pomeranian een schattig uiterlijk, alsof deze op een teddybeertje lijkt.

Door nieuwe trends in vachtverzorging zijn er complete trimsalons opgericht die zich enkel en alleen op de dwergkeeshond richten. Dit zijn vaak salons die ook een ozonbad hebben. Al deze behandelingen voegen niks aan de gezondheid van huid en vacht toe. Sterker nog, de behandelingen kunnen de vachten blijvend beschadigen. Dit zijn behandelingen die je bij een keeshond liever niet toepast:

  • Teveel onderwol weghalen
  • De vacht kort knippen (als een teddybeertje)
  • De vacht scheren
  • Hond in een ozonbad plaatsen

De van oorsprong dikke vacht is helemaal niet bedacht op dit soort behandelingen. Teveel onderwol weghalen veroorzaakt kale plekken in de vacht, en een verstoorde groei van de haren. De vacht kort knippen of scheren is net zo schadelijk omdat de keeshond een vachtgroeicyclus van maar liefst drie jaar heeft. Het herstel duurt hierdoor ontzettend lang.

De vacht is ook niet bedoeld om langdurig in een (ozon)bad te zetten. Zowel huid als vacht drogen hier enorm van uit. Een ozonbad geneest geen Alopecia X (iets dat veel trimsalons beweren). Ozontherapie is alleen bij een bepaalde vorm van eczeem van geschikt gebleken.


Keeshond trimschema

In de keeshond trimsalon wordt het haar in laagjes uitgeborsteld. Hierbij is vooral veel aandacht voor de broekenbeharing en de kraagbeharing. Dit zijn plekken waar vaker klitten voorkomen. Mocht ik klitten tegenkomen dan worden deze voorzichtig uitgeplozen. Het is namelijk niet de bedoeling dat er gaten in de vacht ontstaan.

de kortere haren aan de voorbenen en de onderkant van de achterbenen worden uitgeborsteld. Dit gebeurt ook met de beharing op de snuit.

Wat betreft de keeshond knippen: dit gebeurt met beleid. Bijvoorbeeld de uitstekende haren op de voeten. Maar ook de haren tussen de voetzolen.

Het is niet de standaard om de gehele vacht van de keeshond te knippen. Om je hond een voller uiterlijk mee te geven worden de puntjes van de haren vaak wel bijgewerkt. Hierdoor zien vooral de broek en de kraag er voller uit.

Afhankelijk jouw wensen is het mogelijk om de broekbeharing korter dan gebruikelijk te maken. Je krijgt dan het bekende pamperkontje dat bij veel eigenaren populair is.

De keeshond wassen en drogen

Een belangrijk onderdeel van de keeshond trimmen is een grondige wasbeurt. Eventueel wordt de vacht met crèmespoeling behandeld. Dit zorgt ervoor dat het haar minder snel afbreekt. Als laatste nog drogen met een speciale föhn. Dit zorgt ervoor dat het haar meer uiteen gaat staan en luchtig blijft.

De gehele behandeling vermindert ook nog eens statische elektriciteit, iets dat bij keeshonden vaker voorkomt.

Hoe vaak moet je een keeshond trimmen?

Vraag je het de gemiddelde trimmer dan zal deze zeggen dat een keeshond elke 4 tot 8 weken naar de trimsalon moet. Deze frequentie is gebaseerd op het knippen (of scheren) van de vacht, of een agressieve behandeling van de onderwol.

Het is veel beter om een keeshond minder frequent te laten trimmen. Hoe vaker je dit laat doen, hoe meer beschadigingen van de vacht dit kan veroorzaken. Vooral wanneer je jouw hond bij een onervaren trimmer achterlaat.

Wanneer je thuis de vacht goed bijhoudt dan is het voldoende om 2 tot 4 keer per jaar je keeshond te laten trimmen. Heb je wat meer moeite met de vachtverzorging dan is elke twee maanden een goede frequentie. Let er wel op dat de vacht niet geknipt wordt! Een uitzondering vormt het knippen van de haarpunten.

Keeshond trimmen prijs

Wat kost het om een keeshond te laten trimmen? Dit is afhankelijk van de grootte van de hond en de hoeveelheid werk. Een Pomeranian trimmen, waarbij de vacht van goede kwaliteit is, zal veel goedkoper zijn dan een grote keeshond met veel klitten en de vacht.

De prijs voor een keeshond trimmen begint vanaf € 50, inclusief wassen en een behandeling met conditioner. Neem voor meer informatie over de prijs contact op. Houd er rekening mee dat je een prijsindicatie ontvangt. De uiteindelijke prijs kan variëren.

Meer informatie over de keeshond trimsalon

Benieuwd waar je de keeshond trimsalon vindt? Dat is in de Limburgse gemeente Venlo (Tegelen). Er is een wachtruimte aanwezig waar je gedurende de trimbeurt kan verblijven. Het is ook mogelijk om tussendoor in Venlo of Roermond te winkelen of culinair te genieten. Zorg in dit geval dat je mobiel bereikbaar bent.

Bijgewerkt: 20 februari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.