Hondenrassen die je niet mag scheren

Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse of scheerapparaat. De trimsalon maakt hierbij gebruik van een professionele hondentondeuse. Deze is veel krachtiger dan de tondeuse die je in de dierenwinkel vindt. Niet alle hondenrassen mag je scheren. Hieronder vind je de meest voorkomende hondenrassen die liever niet met de tondeuse behandeld worden.


Honden met een wollige ondervacht

Sommige hondenrassen hebben een enkele vacht. Dit betekent dat ze alleen een bovenvacht (dekharen) of een ondervacht hebben. De ondervacht is bij de meeste rassen wollig of zacht.

Wanneer de ondervacht wollig is dan moet je dit hondenras bij voorkeur niet (laten) scheren. Het scheren zorgt er namelijk voor dat de ondervacht niet meer goed teruggroeit.

Ten eerste duurt het teruggroeien ontzettend lang. Maar het kan ook dat de vacht een geheel andere structuur krijgt. Hierdoor gaat hij sneller kitten. Bovendien gaat de vacht van jouw hond ontzettend lelijk uitzien.

Lijst van hondenrassen met een wollige ondervacht

De volgende hondenrassen mag je niet scheren omdat ze een wollige ondervacht hebben:

  1. Chow Chow
  2. Akita
  3. Leonberger
  4. Newfoundlander
  5. Keeshond (ook pomeranian)
  6. Berner Sennen
  7. Australische herder
  8. Duitse herder
  9. Labrador retriever
  10. Shiba Inu
  11. Samojeed
  12. Old English Sheepdog
  13. Siberische Husky
  14. Ierse Wolfshond
  15. Border collie

Er zijn nog meer rassen die een wollige ondervacht hebben. Dit herken je door de bovenvacht oftewel de dekharen opzij te duwen. Je ziet dan kortere en zachtere haren, soms erg dik. Vaak is de ondervacht lichter van kleur, soms juist donkerder. Twee keer per jaar laten deze haren heel makkelijk los.

Hondenrassen die je niet mag scheren maar het gebeurt wel vaak

Sommige hondenrassen hebben een vacht die niet bedoeld is om te scheren. Toch gebeurt dit ontzettend vaak. Bijvoorbeeld bij de Yorkshire terriër, de Maltezer en de Shih Tzu. Ook de Lhasa apso en de Maltipoo worden vaak geschoren, hoewel dit oorspronkelijk niet de bedoeling was.

Bij dit soort rassen is het niet zo heel erg om deze te scheren. Ze hebben geen wollige ondervacht waardoor scheren geen nadelige gevolgen heeft. Natuurlijk kan de haarstructuur veranderen maar ook dit heeft weinig nadelen.

De Bolonka Zwetna wordt vaak in de zomermaanden geschoren. Dit is niet wenselijk omdat de wollige ondervacht sneller groeit dan de bovenvacht. Hierdoor verliest de vacht zijn kleur. Dit geldt ook voor sommige andere rassen met een snelgroeiende ondervacht.

Kun je elke hond scheren?

Nee, niet elke hond kan geschoren worden. Doe je dit wel dan kan de vacht blijvend veranderen. Vaak gebeurt zoiets al na de eerste keer scheren. Maar het kan ook dat de vacht na de eerste keer scheren goed herstelt. Of dit bij jouw hond van toepassing is, kan nooit van tevoren gezegd worden. Het blijft dus altijd een gok.

Hoe vaak je een hond laat scheren

Of en hoe vaak je hond geschoren moet worden hangt enerzijds van het ras, anderzijds van de haargroei af. Veel mensen denken dat de vacht van bijvoorbeeld een poedel altijd met dezelfde snelheid groeit. Dit klopt niet want elke poedel heeft weer zijn eigen haargroeicyclus. Bij sommige poedels groeit de vacht ontzettend snel, bij andere poedels duurt het veel langer.

Ziekte, zwangerschap (dracht), voeding en stress hebben invloed op de haargroeicyclus. Je moet dus zelf even bekijken hoe snel de vacht weer uit model is. Veel scheerhonden komen 2 tot 6 keer per jaar naar de trimsalon. Dit is dus heel wisselend.

Wanneer je de vacht altijd op een bepaalde lengte wil houden dan moet je hem vaker (laten) scheren. Zo zijn er honden die tot wel acht keer per jaar naar de hondentrimsalon komen.

Je hond scheren met je eigen tondeuse

Trimsalon Limbo maakt gebruik van professionele trimapparatuur. Onder andere een kwalitatieve vachttondeuse/ scheerapparaat die zelfs door de grootste klitten heen kan. Wil je jouw hond scheren met je eigen tondeuse? Dit kan alleen wanneer de vacht van je hond niet te dik is en wanneer er geen klitten aanwezig zijn.

Wanneer je een dikke vacht of een klittenvacht toch met een normale tondeuse scheert, is dit vragen om problemen. De tondeuse kan ernstig beschadigd raken of zelfs helemaal kapotgaan. Hierdoor zit je niet alleen met een kapotte tondeuse maar ook met een halfgeschoren hond te kijken.

Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat we halfgeknipte of halfgeschoren honden in de trimsalon krijgen. De eigenaar is aan deze klus begonnen omdat hij dacht hiermee kosten te kunnen besparen. Uiteindelijk is de tondeuse kapotgegaan (extra kosten) en moet de hond alsnog naar de trimsalon.

Een halfgeschoren hond moeten we weer mooi in model zien te krijgen. Zeker gezien het feit dat een normale tondeuse nooit zo mooi strak en regelmatig een vacht kan scheren. Ook dit brengt extra kosten met zich mee.

Het behoeft dan ook geen uitleg dat het altijd beter is om je hond gelijk professioneel te laten scheren. Je hond krijgt een gelijkmatige vacht en wordt mooi in model geschoren. Hierdoor groeit dit ook veel mooier aan.

Hondenrassen scheren: is dat duur?

Vaak wordt een bezoek aan de trimsalon uitgesteld met het idee dat een hond laten scheren erg duur is. Het klopt dat de prijzen van trimsalons de afgelopen jaren ontzettend zijn gestegen. Toen we als trimsalon begonnen lagen de gemiddelde prijzen op € 30 (scheren inclusief wassen). Tegenwoordig betaal je voor een klein hondje laten scheren tussen de € 60 en € 80. DIt is het landelijk gemiddelde.

We proberen de kosten altijd zo laag mogelijk te houden. Op onze tarievenpagina vind je de meest actuele prijzen. Wil je weten wat het kost om een bepaald hondenras te laten scheren? Kijk dan zeker even bij de tarieven.

Veelgestelde vragen over hondenrassen scheren

Misschien heb je nog vragen over welke hondenrassen niet geschoren mogen worden. Of welke rassen juist wel. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke honden hoeven niet naar de trimmer?

Honden met een korte en gladde vacht, zonder ondervacht, hoeven eigenlijk niet naar de trimmer. Toch kan dit wel prettig zijn. In de trimsalon worden dode haren verwijderd en wordt je hond heerlijk fris gewassen en natuurlijk gedroogd.

Welke honden worden geschoren?

Veel honden met lang of krullend haar kunnen geschoren worden. Of dit ook wenselijk is dat hangt weer van het hondenras af. Wanneer je hierover twijfelt kun je het beste even contact opnemen met Trimsalon Limbo.

Hoe vaak mag je een hond scheren?

Sommige hondenrassen mag je regelmatig scheren. Komt jouw hond in aanmerking voor scheren? Dan kan dit 2 tot 4 keer per jaar. Afhankelijk van het ras is dit soms zes keer per jaar nodig.

Kun je een hond nat scheren?

Het is niet zo verstandig om een hond nat te scheren. In de trimsalon doen we dit ook niet. Enerzijds omdat er dan onregelmatigheden in de vacht kunnen ontstaan. Anderzijds omdat de scheerkoppen of de mesjes hier snel van gaan roesten.

Bijgewerkt: 14 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.