Welke honden hoeven niet naar de trimmer?
Sommige hondenrassen moeten elke acht weken getrimd worden. Dit is nodig om de vacht gezond en mooi in model te houden. Er zijn ook veel rassen die nauwelijks vachtverzorging nodig hebben. Zoek je een hond die niet naar de trimmer hoeft? Hieronder vind je een aantal honden die nauwelijks naar de hondentrimsalon gaan.
Kortharige honden met een enkele vacht
Welke honden hoeven niet naar de trimmer? Dit geldt voor alle kortharige honden die een enkele vacht hebben. Dit betekent dat het ras alleen een ondervacht of een bovenvacht heeft.
Basenji
- Herkomst: Afrika
- Kenmerken: Natuurlijk schone, gladde vacht die geurloos is en zelden gewassen hoeft te worden. Basenji’s kunnen hun vacht zelfs verzorgen zoals katten dat doen.
Boxer
- Herkomst: Duitsland
- Kenmerken: Middelgroot ras met een glanzende, korte en gladde vacht.
Whippet
- Herkomst: Engeland
- Kenmerken: Slank, atletisch en snel. Whippets hebben een korte, fijne vacht die weinig verzorging vereist.
Dalmatiër
- Herkomst: Kroatië
- Kenmerken: Beroemd om de unieke zwarte vlekken op hun witte vacht. Dalmatiërs hebben een korte, dichte en fijne vacht.
Buldog
- Herkomst: Engeland
- Kenmerken: Robuust en gedrongen. Bulldogs hebben een korte, strakke vacht die weinig verzorging nodig heeft.
Beagle
- Herkomst: Engeland
- Kenmerken: Compact, vriendelijk en nieuwsgierig. Beagles hebben een korte, dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden. Dit kun je thuis doen, hoewel sommigen hun beagle naar de trimsalon brengen.
Doberman Pinscher
- Herkomst: Duitsland
- Kenmerken: Slank, krachtig en intelligent. Dobermans hebben een korte, glanzende vacht die weinig verzorging vereist.
Greyhound
- Herkomst: Egypte (oude tijden)
- Kenmerken: Slank, snel en elegant. Greyhounds hebben een korte, gladde vacht die weinig verzorging vraagt.
Pug (Mopshond)
- Herkomst: China
- Kenmerken: Schattige, vriendelijke honden met een glanzende enkelvacht. Pugs hebben een korte, zachte vacht die regelmatig geborsteld moet worden.
Honden met korte stokharige vacht (dubbele vacht)
Sommige kortharige hondenrassen hebben niet alleen dekharen maar ook een ondervacht. Dit zijn de labradors, rottweilers en herdershonden. Deze honden komen af en toe naar de trimsalon. In de hondentrimsalon wordt de loszittende wollige ondervacht verwijderd. Dit is vooral in de ruiperiode erg fijn.
Labrador Retriever
- Herkomst: Canada
- Kenmerken: Vriendelijk, intelligent en actief. Labradors hebben een korte, waterafstotende vacht die regelmatig geborsteld moet worden. Als de hond erg verhaart en je vindt dit vervelend, kun je het beste even langs de trimsalon.
Rottweiler
- Herkomst: Duitsland
- Kenmerken: Sterk, zelfverzekerd en beschermend. Rottweilers hebben een korte, dikke vacht die af en toe geborsteld moet worden.
Herdershond
- Er zijn ontzettend veel verschillende soorten herdershonden. Veel van deze herdershonden hebben een korte en dubbele vacht. Twee keer per jaar zijn ze (flink) in de rui. Sommige herdershonden hebben een lange vacht, deze heeft meer verzorging nodig.
Waarom zou je je hond laten trimmen?
Honden met een korte enkele vacht hoeven eigenlijk nooit naar de trimsalon. Toch kan dit soms handig zijn. Bijvoorbeeld om dode haren te laten verwijderen en de hond fris te laten wassen. Dit kan één tot twee keer per jaar.
Honden met een korte vacht, waarvan deze dubbel is, kunnen 2 tot 3 keer per jaar naar de trimsalon. Met name de onderwol wordt verwijderd waardoor je dit niet meer in je woonkamer tegengekomen. Dat scheelt bergen met haar op je vloer, op de bank en je kleding.
Langharige honden of rassen die normaal in een bepaald model worden getraind, gaan 4 tot 8 keer per jaar naar de trimmer. Honden met halflang haar kunnen 3 tot 4 keer per jaar naar de trimsalon.
Met je hond naar de trimmer heeft zeker wat voordelen:
- Minder loszittende of uitvallende haren
- Mooi in model getrimd
- Je hond is frisgewassen
- Bij jeuk: vaak heeft je hond na de trimbeurt minder jeuk
- Bij een bezoek aan de trimsalon wordt je hond gecontroleerd op de aanwezigheid van vlooien, teken en andere bloedzuigende parasieten (en eventueel hiertegen behandeld)
Mijn hond is nog nooit naar de trimmer geweest: kan dat alsnog?
Elke hond zou minimaal één keer per jaar naar de trimmer moeten. Al is het alleen maar om hem te laten wassen en dode haren te laten verwijderen. Sommige rassen vragen een intensieve verzorging. In dit geval wordt jouw hond mooi in model geknipt, geschoren of geplukt. Soms wordt de vacht met een speciale getande schaar in model gebracht. Dit hangt dus helemaal van het ras af!
Is jouw hond nog nooit naar de trimmer geweest? Geen probleem, het is nooit te laat om hiermee te beginnen. Wel is het belangrijk dat je hond gewend is dat hij een vachtbehandeling krijgt. Borstel of kam hem af en toe thuis goed door. Zo kan je hond alvast aan de behandeling wennen.
In de trimsalon krijg je hond met nieuwe geurtjes en vreemde materialen te maken. Afhankelijk van het karakter van jouw hond, zal deze de eerste keer een hele of misschien een halve trimbeurt krijgen. Het is belangrijk dat je hond zich op zijn gemak voelt.
Erbij blijven of je hond later ophalen
Wanneer je hond voor het eerst naar de trimmer gaat dan wil je er misschien bijblijven. Maar wist je dat de meeste honden veel rustiger zijn wanneer een baasje/vrouwtje er niet bij is? Dit komt omdat de aanwezigheid van het baasje de hond het gevoel geeft dat hij direct weer mag gaan.
Vreemde ogen dwingen. Dit geldt ook voor honden! Daarom zijn ze vaak veel rustiger wanneer ze bij een vreemde zijn. Voor de gemoedstoestand van jouw hond is het dus vaak beter om hem later, nadat hij klaar is, weer op te halen.
Erbij blijven is alleen aan te raden wanneer je hond gedragsproblemen of een ernstige ziekte heeft. Maak dit vooraf bekend. Je kunt er ook bij blijven wanneer het niet mogelijk is om tussendoor weg te gaan, bijvoorbeeld omdat je mobiliteitsproblemen hebt.
Bijgewerkt: 26 april 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.