Gratis je hond wassen

Je hond zit onder de modder, stinkt of ziet er gewoon vies uit. Tijd voor een wasbeurt! Je hebt alleen geen zin in geklieder in de badkamer. Helaas kost een wasbeurt in de trimsalon al snel meer dan € 35. Het alternatief? Gratis je hond wassen, zonder een vieze badkamer.

Alles wat je moet weten over het wassen van je hond

Zelf ga je twee tot misschien wel vijf keer per week onder de douche of in bad. Dan lijkt het logisch om je hond ook zo vaak te wassen. Toch is dit niet verstandig. Na elke wasbeurt is de huid van je hond een tijdje ontregeld. Hierdoor vormt de huid geen goede beschermlaag meer.

Een vet aanvoelende huid is een teken dat de huidbarriere goed is. Toch kan dit vies aanvoelen en zelfs gaan stinken. Het is dan ook logisch dat je het dier wil wassen.

Sommige trimsalons zeggen dat je makkelijk de hond een- tot tweemaal per maand kan wassen. Dit is niet aan te raden! Het duurt telkens 3 tot 5 dagen voordat de huid na een wasbeurt hersteld is. De meeste rassen kunnen prima 1 tot 4 keer per jaar gewassen worden.

Alleen indien dit echt nodig is kun je de hond om de twee maanden wassen, dus zes keer per jaar. Vaker is niet zo verstandig, tenzij het echt niet anders kan.

10 tips om gratis je hond te wassen

Vind je het ook zo vervelend om je hond in je eigen badkamer te moeten wassen? Of vind je een honden trimsalon te duur? Hier volgen 10 tips om gratis je hond te wassen.

1. De gratis hondenwasserette

Bij tuincentrum Steck in Utrecht vind je een gratis hondenwasserette. Dit is natuurlijk bedoeld om klanten te lokken. Je wast je hond, koopt een paar tuinplanten of kamerplanten, drinkt nog wat in het tuincafé en je gaat tevreden naar huis.

Let op: we kunnen niet garanderen dat de gratis hondenwasserette nog steeds beschikbaar is. Ben je van plan om een bezoek aan Steck te brengen om hier je hond gratis te wassen? Neem dan vooraf even contact met het tuincentrum op.

We hebben geen andere gratis hondenwasserettes gevonden.

2. De goedkope hondenwasserette (doe-het-zelf)

Verspreid door Nederland vind je wat goedkope honden wasserettes. Je betaalt ongeveer € 5 tot maximaal € 7 voor een wasbeurt. Hierbij is het de bedoeling dat je de hond zelf wast. Je zet de hond in de wasserette, betaalt met je pinpas en een timer begint te lopen (vaak 10 of 15 minuten).

Je maakt je hond nat met de douchekop en neemt wat hondenshampoo uit het apparaat. Vervolgens zeep je de hond in. Je spoelt alles uit en brengt eventueel conditioner aan. Is de hond schoon? Dan gebruik je de föhn om de vacht weer droog en in model te krijgen.

Je vindt goedkope hondenwasserettes onder andere bij Jumper Diersuper vestigingen.

3. Goedkope trimsalon

Zie je het niet zitten om je hond zelf in een wasserette te wassen? Dan kun je jouw viervoeter ook naar een goedkope trimsalon brengen. Bij Trimsalon Limbo laat je de hond wassen én mooi in model föhnen, voor een klein bedrag vanaf € 15.

4. Goedkoop je hond wassen met de tuinslang

Als de temperatuur buiten boven de 20 °C is kun je de hond best in de tuin wassen. Spoel je hond met een tuinslang af. Neem hondenshampoo en zeep de vacht hiermee in. Goed uitspoelen en eventueel conditioner aanbrengen (ook weer uitspoelen).

Droog je hond met een grote handdoek af en laat hem vervolgens lekker in het zonnetje drogen. Let op dat de natte hond niet door de modder loopt of rolt. Je kunt eventueel ook je hond föhnen.

Je hond wassen met de tuinslang bespaart echt een hoop viezigheid en water op de vloer van je badkamer.

5. Gratis je hond wassen in natuurwater

Niks zo lekker om op een hete zomerdag in het frisse water te duiken. Laat je hond in een schone rivier of een meertje zwemmen. Het natuurwater maakt de vacht van je hond lekker schoon.

Het alternatief: een hondenbadje of kinderbadje in je tuin plaatsen. Zo kun je je hond ook nog eens lekker met shampoo wassen.

6. Openbare waterfontein

Op veel pleinen in grotere steden staat een waterfontein. Die kom je soms ook op pleintjes in dorpen tegen. vindt jouw hond het leuk om met water te spelen? Ga naar de waterfontein en was je hond hier al spelenderwijs. (Het gebruik van shampoo is bij een openbare fontein verboden)

7. Buitendouche bij een sportschool

Heb je een abonnement bij een sportschool en is hier een buitendouche aanwezig? Soms is het mogelijk om hier je hond te wassen. Vraag vooraf of dit kan, bij drukte zal dit vanwege hygiëne niet altijd gaan. De meeste sportscholen staan het wel toe wanneer er toch geen klanten aanwezig zijn.

8. Vacht met babydoekjes schoonmaken

Soms zit er een beetje viezigheid op de vacht en is het niet nodig om de hond helemaal te wassen. Gebruik babydoekjes voor een snelle schoonmaak. Ideaal voor het schoonmaken van een vieze snuit, modderige pootjes of om vlekken uit de vacht te halen.

Je hond gaat lekker ruiken en het is ook nog eens goedkoop. Gebruik wel huidvriendelijke doekjes. Kijk uit met sterk geparfumeerde doekjes want die kunnen alcohol bevatten. Dit irriteert de hondenhuid.

9. De fietsenstalling

In sommige openbare fietsenstallingen is een waterslang aanwezig is. Dit is bedoeld om de fiets schoon te spuiten. Maar je kunt hem dus ook gebruiken om gratis je hond te wassen. Slim bedacht!

10. Hond gratis wassen in dierenasiel

Zit er een dierenasiel in jouw buurt? Sommige dierenasiels bieden een gratis wasbeurt aan, in ruil voor vrijwilligerswerk. Je houdt er een schone hond en een aantal tevreden asielhonden aan over.

Bijgewerkt: 27 april 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.