Btw trimsalon 21% en geen 9 procent!

Voor alle diensten en producten geldt een btw-tarief van 21%. Tenzij dit in de wet als uitzondering is gegeven. Bijvoorbeeld voedingsmiddelen, die hebben een btw-tarief van 9%. Dit geldt ook voor het kappersvak. Het bijzondere is dat trimmers een btw van 21% moeten heffen.

Waarom het kappersvak een verlaagd btw-tarief heeft

Wanneer je naar het kappersvak kijkt dan verschilt dit niet zoveel van de honden- of kattentrimmer. Borstelen of kammen, wassen en drogen, knippen en scheren, het komt bij beide beroepen voor. Natuurlijk zijn er wat verschillen. De mensenkapper heeft wat extra taken zoals verven of permanenten. Maar een trimmer heeft ook bepaalde extra taken, bijvoorbeeld plukken of het verwijderen van wol.

Het is dan ook gek dat je in een trimsalon 21% btw betaalt en in een kapsalon 9%. Waar zit hem dit verschil in?

De overheid vindt dat mensen recht hebben op en basisbehoeften. Alles wat onder die basisbehoefte valt is met het lage btw-tarief belast. Denk maar aan eten en drinken. Maar ook geneesmiddelen, hulpmiddelen en boeken. Omdat regelmatig bezoek aan de kapper voor veel mensen noodzakelijk is, worden kappersdiensten ook met 9% btw belast.

Btw trimsalon 21%

De keuze voor een huisdier maak je zelf. Hierbij bepaal je niet alleen of je een hond in huis neemt, maar ook welk ras.  En natuurlijk welke producten je voor je hond koopt.

Een huisdier is dus eigenlijk een extra luxe in je leven. Huisdieren worden namelijk als een ‘goed’ gezien. Dat zijn ze natuurlijk niet maar zo staat het wel in de wet beschreven.

De overheid heeft bepaald dat een huisdier dus iets extra’s voor jezelf is. Omdat je die keuze zelf maakt, moet je ook de kosten hiervoor dragen. Dit betekent dat een bezoek aan de trimsalon is belast met 21% btw.

In de toekomst

De vraag is nu of 21% btw in een trimsalon in de toekomst verlaagd wordt naar 9%. Het ziet ernaar uit dat dit niet gaat gebeuren.

Om een btw-tarief te verlagen moet niet alleen Nederland maar elk EU-land bekijken wat hier de gevolgen van zijn. Is dit goed voor de werkgelegenheid oftewel leidt het verlagen van het btw-tarief ertoe dat meer mensen aan het werk kunnen? Dat is bij trimsalons niet het geval.

Een ander belangrijk punt om te bekijken is of een trimsalon wel onder de basisbehoeften valt. Dit is zeker niet zo. Hoewel elke hond naar trimsalon kan is dit geen verplichting. Hondeneigenaren of katteneigenaren maken zelf die keuze. Ze kunnen ook de vacht van hun dier zelf verzorgen. Of niet voor een dier kiezen dat veel vachtverzorging en trimbeurten nodig heeft.

Het beroep kapper is een arbeidsintensieve dienst

Het knippen van dieren wordt belast met 21% btw en het knippen van mensen met 9%. Voor velen blijft dit toch een vreemd verschijnsel. Veel landen zien het beroep kapper als een arbeidsintensieve dienst. Dat klopt want kappers staan vaak in een onnatuurlijke houding te werken.

Bij arbeidsintensieve diensten wordt altijd bekeken of het verlagen van de btw ertoe leidt dat er meer mensen aan het werk gaan of blijven.

Het beroep hondentrimmer of kattentrimmer is ook zeer arbeidsintensief. Toch blijven verschillende Europese landen van mening dat een lager btw-tarief voor trimsalons er niet voor zorgt dat er plots meer trimmers bijkomen. Hiervoor is de groep trimmers veel te klein.

Is de trimsalon een luxe of een noodzaak?

Al jarenlang wordt de discussie gevoerd of een trimsalon luxe of een noodzaak is. Voor sommige hondenrassen is een bezoek aan de trimsalon een absolute noodzaak. Denk maar aan plukhonden die regelmatig geplukt moeten worden. Zonder een plukbeurt krijgt de hond vreselijk jeuk en huidproblemen. Ook honden met veel klitten moeten zo snel mogelijk geholpen worden.

Aan de andere kant is een trimsalon natuurlijk ook een luxe. Je laat je hond mooi in model knippen of trimmen zodat je ermee trots mee over straat kan. In dat opzicht is een trimsalon soms een luxe en soms noodzaak.

Maar dit geldt natuurlijk ook voor de kapsalon voor mensen. Je kunt je haar netjes in model laten knippen of professioneel laten verven, maar dit kun je ook zelf doen. Bij de drogisterij vindt je talloze haarverven voor thuis. En jezelf knippen gaat tegenwoordig, dankzij de vele YouTube filmpjes, hartstikke makkelijk.

Dus ook een kapsalon voor mensen is soms een luxe en soms noodzaak. Daarom zal deze discussie, over btw in trimsalons, nog heel lang door blijven gaan.

Bijgewerkt: 1 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.