Australian terriër trimmen
De Australische terriër heeft een ruw aanvoelende vacht. Het is belangrijk dat deze vacht regelmatig geplukt wordt, dit ter voorkoming van jeuk en huidirritatie. Bedenk dat de dode dekharen niet vanzelf loslaten! In de Australian terriër trimsalon wordt de hond niet alleen geplukt maar ook in model geknipt. Dit betekent een combinatie van verschillende trimtechnieken.
De vacht van de Australische terriër
Honden zijn er in alle soorten en maten, met verschillende vachttypen. De Australische terriër heeft net als veel andere terriërs een ruwe vacht. Dit herken je aan de stug aanvoelende dekharen. Hieronder is een ondervacht aanwezig, maar niet zo wollig als bij de berner sennen of de Duitse herder.
Een ruwe vacht bevat dekharen die niet zomaar uitvallen. Wanneer de dekharen rijp zijn worden ze middels plukken eruit getrokken. Dit plukken is noodzakelijk want anders blijven de dode dekharen zitten. Dit veroorzaakt veel jeuk en kan ook huidontstekingen met zich meebrengen.
De ondervacht verhaart gemiddeld twee keer per jaar. Over het algemeen heb je hier weinig last van. Wanneer je de hond vooral tijdens de ruiperiode dagelijks doorborstelt dan vind je nauwelijks haren in huis.
De Australian terriër trimsalon
Waarom moet je met een Australian terriër naar de trimsalon? Omdat plukken een noodzaak is. Maar ook omdat jouw hond hier mooi in model wordt getrimd. Bovendien was en droog ik jouw hond zodat hij ook nog eens lekker fris is.
Het plukken gebeurt doorgaans twee keer per jaar. Vind je het fijner om de haren altijd wat langer te laten? Kom dan 3 tot 4 keer per jaar naar de trimsalon. Vaker is niet aan te raden omdat de dode dekharen wel rijp moeten zijn om te plukken.
Het is belangrijk dat de hond een plukrijpe vacht heeft, dit wordt altijd in de Australian terriër trimsalon beoordeeld. Wanneer de vacht niet plukrijp genoeg is krijg je het advies om op een later moment terug te komen. Zit je eenmaal lekker in het trimschema dan weet je zeker dat de vacht bij de volgende trimbeurt plukrijp is.
De Australian terriër trimmen: dit kun je verwachten
Sommige mensen trimmen hun Australische terriër zelf. Vaak gaat het bij het plukken mis. Ze trekken te hard of ze veel haren uit. Ook is er vaak een slechte beoordeling met betrekking tot de plukrijpheid van de vacht. Hierdoor heeft de hond tijdens het plukken veel pijn en kan zelfs trimkoorts ontwikkelen.
Een professionele beoordeling is daarom altijd belangrijk. Des te meer reden om een afspraak bij de Australian terriër trimsalon te maken.
In de trimsalon worden de rug, de flanken, het hoofdje, poten en staart geplukt. De kraag blijft lekker vol want dat geeft de Australische terriër zijn typische uiterlijk.
Tegenwoordig zie je ook trimschema’s waarbij het haar op het hoofd niet geplukt wordt maar behandeld met olie om het zacht te houden. Vaak worden de haren hier ook met de schaar wat ingekort. Dit is niet het officiële trimschema maar iets dat een aantal fokkers zelf verzonnen heeft. Door de zachte haren op het hoofdje verliest de Australian terriër zijn ruige uiterlijk.
Natuurlijk is het wel mogelijk om de haren op het hoofd zacht te houden, als je dit zelf prettig of mooi vindt. Bedenk wel: als de haren eenmaal geknipt zijn dan zijn ze veel zachter en vaak ook lichter van kleur. Het is dan niet meer mogelijk om het hoofdje te plukken.
Wanneer je hond een gevoelige huid heeft dan is het aan te raden om een aantal dagen na het plukken het dier te wassen. Met een goed trimschema en beleid kan de hond vaak wel al in de trimsalon gewassen worden.
Wat kost het om een Australian terriër te laten trimmen?
Het plukken van een hond is altijd meer werk dan knippen of scheren. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de afmeting van de hond (hoeveelheid vacht die geplukt moet worden).
Het is dan ook logisch dat een Australië terriër trimmen duurder is dan een Yorkshire terriër laten scheren. Gelukkig vallen de uiteindelijke kosten wel mee. Op de tarievenpagina vind je meer informatie over.
De Australische terriër laten knippen of scheren
In sommige gevallen is het niet mogelijk om de Australian terriër te plukken. Bijvoorbeeld wanneer het dier gecastreerd of gesteriliseerd is. Ook bij ziekte of bij gedragsproblemen is het soms beter om te knippen of te scheren.
Hierbij wordt altijd het oorspronkelijke model aangehouden. Ook kun je kiezen voor freestyle grooming. Dit houdt in dat jouw hond een ander model krijgt dan gebruikelijk. Dit kan heel verrassend zijn!
Een afspraak maken bij de Australian terriër trimsalon
De wachttijd in de trimsalon bedraagt twee weken tot soms acht weken. Dit is enerzijds afhankelijk van het seizoen, anderzijds van de hoeveelheid vaste klanten. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk een afspraak in te plannen. Wacht dus zeker niet tot het laatste moment want dan is de kans groot dat je er niet meer tussen kan.
Bedenk ook dat vaste klanten altijd voorrang hebben. Meld je pup daarom al bij de trimsalon aan. Een puppy kan vanaf ongeveer 7-12 maanden oud voor het eerst geplukt worden. Toch vindt de puppytrim al veel eerder plaats: vanaf 12 weken. Dit is vooral bedoeld om de hond aan de trimsalon te laten wennen, maar ook om er al een klein modelletje in te brengen.
Een afspraak maak je via de online planner, telefonisch of per e-mail. Trimsalon Limbo is ook op Facebook actief. Hier vind je regelmatig foto’s van klanten. Wie weet staat jouw Australische terriër binnenkort op Facebook of de website en is het een kleine beroemdheid.
Bijgewerkt: 14 juli 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.