Bang voor honden en toch een hond in huis nemen

5% van de bevolking is bang voor een of meerdere diersoorten. Heb je het over honden dat is ongeveer 3% van de mensen hier echt bang voor. Vaak komt dit door een nare ervaring in het verleden. Maar ook erfelijkheid speelt mee. Zijn jouw ouders bang voor honden dan is de kans groot dat je er ook niks van moet hebben. Ben je bang voor honden maar wil je toch een hond als huisdier? Ik help je op weg.

Kies het juiste ras

Ben je bang voor honden dan is het een slecht idee om een pitbulterriër of een Dobermann in huis te nemen. Dit zijn zogenaamde hoog-risico honden. Deze rassen hebben een hogere agressie dan normaal, waarschuwen zelden voordat ze aanvallen en als ze bijten doen ze dit met veel kracht en vastberadenheid. Hoog-risicohonden hebben een hele consequente opvoeding nodig. Dat werkt niet wanneer je bang voor honden bent.

De eerste stap is het uitkiezen van een vriendelijk ras waarmee het bijna niet mis kan gaan. Je zou zeggen dat een klein hondenras de makkelijkste keuze is. Maar dat is niet altijd zo veel kleine rassen zoals de chihuahua of de pomeriaan zijn aan de pittige kant. Bij een verkeerde opvoeding creëer je een bijtertje.

Sommige rassen staan bekend om hun zachtaardige en lieve karakter. Dit zijn onder andere:

  • Amerikaanse Cocker spaniël
  • Cavalier King Charles Spaniël
  • Engelse Cocker Spaniël
  • Maltezer
  • Golden Retriever
  • Tibetaanse Spaniël
  • Poedel
  • Labradoodle
  • Teckel
  • Labrador
  • Beagle

Houd er rekening mee dat sommige van deze rassen eigenzinnig zijn. Dit betekent niet dat ze vals of agressief uit de hoek komen maar gewoon hun eigen wil hebben.

Een puppy of een volwassen hond

Sommige volwassen honden zijn door omstandigheden op zoek naar een nieuw baasje. Een aantal hiervan zijn perfect voor mensen die bang zijn voor honden. Het gaat om goed op te voeden honden met een zachtaardig karakter.

Helaas is het lastig om zo’n hond te vinden. Vaak zitten asielen vol met honden die toch een of ander rugzakje met zich meedragen. Of die achteraf helemaal niet zo goed opgevoed blijken.

Wil je een hond qua gedrag en karakter nog een beetje naar de hand zetten dan kun je het beste een puppy in huis nemen. Dit doe je op de leeftijd van 8 tot 9 weken. Dat is het moment waarop puppy klaar is voor zijn nieuwe avontuur.

Elke pup heeft een consequente opvoeding nodig. Bij sommige pups moet je wat meer volhardend of streng zijn. Andere pups mogen juist niet te hard worden aangepakt. Verdiep je daarom in het ras en wat de beste opvoeding is.

Ook is het verstandig om je pup zo snel mogelijk bij een puppycursus aan te melden. Je leert niet alleen hoe je jouw pup op de juiste manier opvoedt maar je bouwt ook een goede band met het jonge dier op. Hierdoor voel je minder angst.


Hondenbezitters leren begrijpen

Ben je bang voor honden? Het helpt om het gedrag van honden te begrijpen. Deze signalen geven aan dat een hond dreigt of aan wil vallen:

  • De hond kijkt het potentiële slachtoffer strak aan (aanstaren).
  • De hond blijft in een verstijfde houding staan.
  • Soms trekt de hond zijn lippen op en laat zijn tanden zien, gromt of blaft.
  • Veel honden happen eerst voordat ze daadwerkelijk bijten.

Geef jezelf de tijd

Een pup in huis is even wennen. Niet alleen voor de pup zelf die alles nog moet ontdekken. Ook voor jou voelt het vreemd om een hond in huis te hebben. Al helemaal wanneer je hier in het verleden wel ervaringen mee gehad hebt.

Bedenk dat dit wennen echt wel enkele dagen tot weken kan duren. In deze periode krijg je steeds meer vertrouwen in je hond. Ondertussen is een goede opvoeding heel erg belangrijk.

Denk aan de socialisatie waarbij de jonge hond (van 8-14 weken oud) kennis maakt met alles om hem heen. Dit is onder andere het verkeer, vrachtwagens, vuurwerk, mensen en andere honden.

Wat gebeurt er wanneer de socialisatie niet goed verloopt? Dan ontstaat een angstige hond die heel erg terughoudend is. In het ergste geval kan een angstige hond aanvallen. Dit noemen we ook wel een angstbijter.

Werk aan positieve momenten

Het is belangrijk dat je veel positiviteit met jouw hond opbouwt. Doe dit door middel van spelletjes, verzorging en liefdevolle interacties. Raak je pup veel aan en maak wandelingen.

Bouw positieve ervaringen op. Dit helpt je om je angsten verminderen en je vergroot jouw vertrouwen. Ook is dit goed voor de band tussen jou en je hond.

Lukt dit zelf niet? Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen. Je bent niet de enige die een bepaalde angst voor honden heeft. Je kunt op verschillende manieren hulp inschakelen. Bijvoorbeeld een hondentrainer om het gedrag van de hond beter te begrijpen. Of een gedragstherapeut die ervaring heeft met angstige eigenaren.

Elke overwinning is een stap vooruit

Het opvoeden van een pup vraagt veel van je geduld en doorzettingsvermogen. Vooral wanneer je angstig voor honden bent is die opvoeding soms erg lastig. Er zijn van die dagen dat je het even niet meer aankan. Daarom is het goed dat er altijd iemand anders in de buurt is die het even van jou over kan nemen.

Onthoud goed dat elke stap vooruit, hoe klein ook, weer een overwinning is. Geef jezelf dus de ruimte om te groeien. Het is hierbij belangrijk dat je zeker niet te streng voor jezelf bent. Zelfs ervaren hondenbezitters maken wel eens fouten.

Vier niet alleen het leven maar ook de kleine mijlpalen. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je met de hond speelt zonder angst. Of de eerste wandeling zonder dat je in paniek raakt. Deze overwinningen zijn ontzettend belangrijk. Wees zeker trots op je vooruitgang!

Met puppy naar de trimsalon

Voor de socialisatie en de vachtverzorging is het belangrijk dat je op jonge leeftijd met je pup naar de trimsalon gaat. Zo kan de pup al vroeg aan de trimbeurten werden. Hiermee voorkom je angst en agressie op latere leeftijd. Bovendien ontvang je in de trimsalon tips over de vachtverzorging. Maar ook hoe je thuis met bepaald gedrag omgaat.

De eerste kennismaking in de trimsalon kan plaatsvinden als pup tussen de 10 en 13 weken oud is. Het is tijd voor de eerste trimbeurt wanneer jouw puppy 12 tot 20 weken oud is, dat hangt helemaal van de vacht af. Bedenk goed: jong geleerd is oud gedaan dus maak tijdig een afspraak.

Bijgewerkt: 14 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.