Beagle trimmen

Met zijn korte en gladde haar en dunne ondervacht hoef je de Beagle niet zo vaak te laat trimmen. Eén tot twee keer per jaar is meer dan voldoende. Sommige van deze honden komen tot vier keer per jaar naar de Beagle trimsalon. Dit is vooral aan te raden wanneer jouw hond het hele jaar door verhaart.

Naar de Beagle trimsalon

Is het noodzakelijk om een afspraak bij de Beagle trimsalon te maken? Niet altijd. Wanneer het je lukt om loszittende haren weg te krijgen en de hond fris te wassen en goed te drogen, heb je een groot deel van de trimbeurt zelf gedaan.

Soms is het toch beter om de Beagle te laten trimmen. Bijvoorbeeld omdat de haren uit blijven vallen. Dit is geen pretje want je hele woning ligt onder het hondenhaar.  Een trimbeurt is ook aan te raden wanneer je de hond graag wil laten wassen maar dit niet in je badkamer of met de tuinslang wil doen.

De Beagle trimmen? Zo werkt dat

Een trimbeurt voor de Beagle duurt tussen de 30 en 45 minuten. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid loszittende haren maar ook van het gedrag van de hond. Het is belangrijk dat jouw hond borstelbeurten gewend is. Begin hier op zo jong mogelijke leeftijd mee zodat puppy eraan kan wennen.

In de Beagle trimsalon wordt de vacht met een rubberen borstel of handschoen goed doorgeborsteld. Dankzij een speciale techniek is het mogelijk om alle loszittende haren weg te krijgen. Na een controle van de vacht gaat de Beagle in bad. Ik was de hond met universele hondenshampoo die huidherstellende eigenschappen heeft. Dit in tegenstelling tot veel andere hondenshampoos.

Dankzij de wasbeurt zien de witte gedeeltes van de vacht er veel frisser uit. Vervolgens droog ik de vacht met een waterblazer en met een föhn. Dit zorgt ervoor dat de laatste resterende losse haren eruit komen. Dan nog de afwerking waarbij de vacht prachtig gaat glanzen.

De Beagle scheren

Dit ras heeft een korte en gladde vacht. Het is niet gebruikelijk om de Beagle te scheren. Toch vragen sommige eigenaren of dit mogelijk is. Een Beagle scheren is om twee redenen af te raden:

  • De vacht is al kort, scheren is hierdoor nutteloos
  • Door deze vacht kort te scheren groeit hij lelijk terug

Met een beetje pech krijgt de Beagle na het scheren een hele lelijke vacht, pluizig en/of dof. Daarnaast moet je weten dat scheren er niet voor zorgt dat de hond niet meer verhaart. Het verharen gaat gewoon door!

Een Beagle plukken is niet nodig

Je hoort regelmatig over plukken, een trimtechniek die bij sommige rassen ontzettend belangrijk is. Het plukken bestaat uit het verwijderen van dode dekharen. Dit gebeurt bij ruwharige vachten en bij sommige spaniëls.

Met plukken wordt soms ook het verwijderen van de onderwol bedoeld, hoewel dit geen goede benaming is. De Beagle wordt nooit geplukt (uitgezonderd de ruwharige mutatie). Wanneer je de dekharen bij de standaard Beagle met de hand uittrekt is dit voor de hond zeer pijnlijk.

Het is dus niet de bedoeling dat je een Beagle laat plukken. Overleg in de trimsalon voor de beste behandeling.

De ruwharige Beagle plukken

Vroeger kwam naast de gladharige- ook de ruwharige Beagle voor. Deze had een dichte, stekelige draadachtige vacht. Sinds het jaar 1950 bestaat de ruwharige Beagle officieel niet meer.

Ondanks dit feit komt het soms voor dat een ruwharige Beagle geboren wordt. Dit is te wijten aan een spontane mutatie in de verantwoordelijke genen. Heb je een ruwharige Beagle? Neem contact op met dé Beagle trimsalon. In de trimsalon beoordeel ik de vachtstructuur en de kwaliteit hiervan. Aan de hand hiervan bepalen we samen wat het beste trimschema voor jouw Beagle is.

Afspraak maken bij de Beagle trimsalon

Kom met jouw hond naar de Beagle trimsalon. Zowel de standaard Beagle als de ruwharige mutatie is welkom. Maak telefonisch of per e-mail een afspraak. Via de online planner kun je ook een afspraak maken. Verder vooruitplannen? Dan is het beter om dit telefonisch of per e-mail te doen.

Korte informatie over de lab Beagle

Beagles zijn erg vriendelijk en hebben een hoge pijngrens. Daarom wordt dit ras vaak ingezet voor toxicologisch onderzoek. De meeste van deze Beagles zijn afkomstig uit proefdierfokkerijen in Frankrijk. In een proefdiercentrum wordt het ziekteverloop van een (ernstige) ziekte nagebootst op Beagles en andere proefdieren.

Proefdiervrij onderzoek blijkt financieel gezien niet haalbaar. De overheid probeert proefdieren te vervangen voor andere technieken waarbij honden, katten, konijnen en knagers niet nodig zijn. Het zal nog lang duren voordat dit werkelijkheid wordt.

De lab Beagle is een ex-proefdier dat niet meer voor laboratoriumonderzoek nodig is. Het is mogelijk op een lab Beagle te adopteren. Een beagle proefdier adopteren kan onder andere via Stichting Hulp bij Herplaatsing van Huisdieren en Ikzoekbaas van de Dierenbescherming. Alle lab Beagles zijn uiteraard bij Trimsalon Limbo meer dan welkom voor een heerlijke trimbeurt.

Bijgewerkt: 14 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.