Blauwe hond: de rassen

Een blauwe hond zoals in een tekenfilm? Dan moet je met (veilige!) dierverf aan de slag. Maar er bestaan óók blauwe hondenrassen, hoewel hun kleur minder intens is. Bovendien kan een vacht naar blauw neigen als gevolg van een afwijking. In dit artikel 5keer een blauwe hond.

Blauwe Weimaraner

Een opvallende blauwe hond is de Blauwe Weimaraner. Dit is een gracieuze en intelligente jachthond. De standaard Weimaraner heeft een karakteristieke zilvergrijze kleur maar de blauwe variant valt extra op. 

De Weimaraner komt oorspronkelijk uit Duitsland. De traditionele grijze kleur is ‘spookachtig’ vanwege het zachte zilverachtige uiterlijk. In de vroege jaren 1940 dook een hond op met een ongebruikelijke blauwe vacht.

De oorsprong van deze kleurvariant is omstreden. Sommigen geloven dat de blauwe kleur het resultaat is van een kruising met andere rassen, zoals de Duitse Dog of de Pointer. Anderen menen dat het gewoon een genetische mutatie is.

De blauwe Weimaraner wordt niet door alle kennelclubs als een standaard Weimaraner erkend. De Amerikaanse kennelclub (AKC) staat de registratie van blauwe Weimaraners toe, maar de Duitse Weimaraner Club wijst de blauwe kleur af en beschouwt het als een “fout” in het ras.

Blauwe honden in Rusland

In de Russische stad Dzerzjinsk doet zich een vreemd verschijnsel voor: zwerfhonden met een opvallende, blauwgekleurde vacht. De blauwe hond klinkt als een bizar en bijna komisch tafereel. Helaas hebben deze blauwe honden een ernstige oorzaak. Achter het surrealistische beeld schuilt een verhaal van milieuverontreiniging, illegale lozingen en de gevolgen voor mens en dier.

Sinds de fabriek failliet en terrein verlaten is, lopen hier wilde dieren rond. De honden begeven zich in de verlaten gebouwen en komen daar in aanraking met het chemische residu. De blauwe kleur blijft vervolgens in hun vacht achter.

Epagneul bleu de Picardie

De Epagneul Bleu de Picardie is een Franse staande jachthond. Hij is afkomstig uit het moerassige gebied van de Picardie in Noord-Frankrijk. Zijn naam verraadt al veel: “bleu” verwijst naar de blauwgrijze vachtkleur met zwarte vlekken, “Epagneul” is het Franse woord voor spaniël.

Het ras werd in het begin van de 20e eeuw erkend maar heeft wortels die veel verder teruggaan. Het is een neefje van de bekendere Epagneul Français en ontstond door het kruisen van een hond met Engelse Setter-bloed. Het resultaat? Een elegante, energieke en vooral loyale viervoeter.

De vachtkleur is een mengeling van zwart en wit dat samen een blauwgrijze tint vormt. Wanneer hij door het gras snelt begrijp je meteen waarom dit de “blauwe hond” wordt genoemd.

Je ziet deze vachtkleur niet vaak bij andere rassen, dat maakt het des te specialer. De vlekken variëren in grootte en vorm waardoor geen enkele hond hetzelfde is.

Kleurmutant Alopecia

Een blauwe hond kan ook het gevolg zijn van een aandoening of afwijking. Kleurmutant alopecia (KMA) is een genetische huidaandoening die vooral bij honden maar ook bij katten voorkomt. Deze aandoening veroorzaakt kale plekken of het uitdunnen van de vacht, meestal op plaatsen waar het haar een specifieke kleur of tint heeft.

Bij honden wordt KMA vaak gezien bij rassen met een zogenaamd “blue” (blauwgrijze) of “fawn” (lichtbruine) vachtkleur. Bijvoorbeeld de Dobermann, Teckel, Chihuahua of Duitse Dog. Maar ook katten met verdunde kleuren zoals blue en lilac kunnen er last van hebben.

De aandoening wordt veroorzaakt door een genetische mutatie. Het leidt tot abnormale pigmentafzetting in de haarzakjes. Dit verstoort de structuur en sterkte van het haar, waardoor de haren sneller breken of uitvallen.

De symptomen van KMA zijn niet meteen na de geboorte zichtbaar. Veel dieren ontwikkelen pas klachten wanneer ze enkele maanden oud zijn. De symptomen zijn:

  • Dunner wordende vacht
  • Kale plekken, voornamelijk op de romp, oren, of rug.
  • Broos en breekbaar haar.
  • Soms kale plekken of een droge en schilferige huid.

Grand Bleu de Gascogne

De Grand Bleu de Gascogne wordt vanwege zijn vachtkleur ook wel de blauwe hond genoemd. Deze is eigenlijk niet echt blauw maar een combinatie van witte haren met zwarte vlekken die samen een blauwachtige gloed vormen.

Dit ras behoort tot de oudste Franse jachthondenrassen. Zijn oorsprong gaat terug tot de middeleeuwen, toen hij door edelen en jagers gebruikt werd voor de jacht op groot wild. Zijn reukvermogen is zeer sterk waardoor hij een ideale speurhond is.

De blauwe hond heeft veel uithoudingsvermogen, intelligentie en teamgeest. Hij werd vooral in de Franse regio Gascogne populair. Dit verklaart ook zijn naam: “Grand Bleu de Gascogne” betekent letterlijk ‘grote blauwe hond uit Gascogne’.

Een blauw geverfde hond

Hoewel sommigen hun hond geheel blauw verven, soms met een patroontje, is dit niet aan te raden. Als je toch al aan blauw verven denkt kun je beter voor een accentjes kiezen. Bijvoorbeeld een blauwe staart of een blauw hartje in de vacht.

Gebruik altijd diervriendelijke verf, bijvoorbeeld van het merk OPawz. Dit is specifiek voor honden ontwikkeld en veilig voor huid en vacht. Je kunt je hond ook in een trimsalon laten verven, hoewel dit niet overal mogelijk is. De meeste trimmers kunnen je wél vertellen dat het veilig is mits je de juiste producten gebruikt of het door een professional laat doen.

Bij het blauw verven van je hond zal je vooral veel leuke reacties ontvangen. Maar er zijn ook mensen die het zielig of zelfs diermishandeling vinden. Ieder mag zijn mening hebben maar het aanbrengen van een diervriendelijk product kan geen diermishandeling zijn, dan zou het wassen van een hond óók onder diermishandeling moeten vallen.

Bijgewerkt: 18 december 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.