Buik van de hond scheren

Bij sommige rassen is het aan te raden om de buik te scheren. Hiermee voorkom je klitten en pijn. Bovendien hoef je hier niets te komen of te borstelen, iets dat veel honden sowieso niet leuk vinden. Let wel goed op want niet van alle rassen mag je de buik scheren. Daarom leg ik in dit artikel uit bij welke rassen dit is toegestaan en hoe je de buik van je hond scheert.
Rassen waar de buik geschoren mag worden
Alle rassen met middellang of lang haar waarbij geen of weinig ondervacht aanwezig is, mogen geschoren worden. De buik scheren kan bij de volgende rassen:
- Yorkshire terriër, Maltezer
- Lhasa Apso, Shih Tzu, Pekinees, Japanse Spaniël
- Poedel, doodle, waterhond
- Cocker Spaniël, King Charlies Spaniël
- Rassen zonder wollige ondervacht
Hoewel het scheren soms ook bij rassen met veel onderwol gebeurt is dit niet aan te raden. Zeker niet de gehele vacht, soms wel de buik. Wees in ieder geval voorzichtig met de volgende rassen:
- Pomeriaan, keeshond, poolhond
- Herdershond
- Border collie, Schotse collie
- Golden retriever, Ierse setter
- Rassen met veel onderwol
Verder is het scheren van de buik bij rassen met een korte vacht totaal nutteloos.
Hoe scheer je de buik van je hond?
Het scheren van de buik van je hond voorkomt klitten. Daarnaast is dit goed voor de hygiëne. Soms is dit om medische redenen nodig. Het is belangrijk om dit op een veilige en rustige manier te doen.
Stap-voor-stap handleiding
Zorg dat je hond schoon en droog is. Een vieze of natte vacht scheren is zeer slecht voor de tondeuse/scheerkop.
Gebruik een tondeuse met een geschikte opzetkam. Ga nooit korter dan 3 mm. Sommige trimmers scheren de buik op 1 mm maar dit kan huidirritaties met zich meebrengen.
Daarnaast is het belangrijk dat de hond gewend is aan het geluid van de tondeuse. Oefen dit of breng je hond eens naar de trimsalon. Nog beter: laat de buik in de trimsalon scheren, dit scheelt een hoop gedoe.
Positie van de hond
Thuis de buik scheren? Laat je hond op zijn rug liggen. Bij een staande hond, die niet te zwaar is, til je de voorpoten op zodat je makkelijk bij de buik kan. Bj een grote hond die staat kun je vaak wel onderlangs erbij.
Scheren van de buik
Gebruik een tondeuse met een scherpe, schone scheerkop. Begin voorzichtig bij de onderkant van de borst en werk langzaam naar achteren richting de liezen.
- Houd de huid strak , zo voorkom je snijwonden.
- Scheer altijd met de haargroei mee.
- Pas op voor tepels en losse huidflapjes!
Nazorg (na het scheren)
Controleer de huid op irritaties of kleine wondjes. Gebruik bij een droge huid een vochtinbrengende, hondvriendelijke lotion. Doe dit alleen wanneer dit echt noodzakelijk is.
Belangrijke aandachtspunten
Gebruik nooit een gewone schaar om klitten op de buik weg te knippen, dit leidt vaak tot verwondingen. Vermijd te kort scheren om huidirritatie en zonnebrand te voorkomen. 3 mm is kort genoeg.
Controleer tijdens het scheren gelijk op teken of huidproblemen.
Buik laten scheren – in de trimsalon
De buik van je hond scheren maar lukt dit niet? Of beng je bang dat je in de tepels, de plasser of de ballen scheert? Laat het scheren van de buik aan mij over. Neem hiervoor contact op. De trimsalon is gevestigd in Tegelen (gemeente Venlo). Bijna alle rassen worden behandeld.
Bijgewerkt: 19 maart 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.