Cockeranian trimmen & prijs
De Cockeranian heeft een verrassende vacht: golvend en met een dikke ondervacht. Dit is te danken aan beide ouders: de Cockerspaniel en de Pomeranian. Elke kruising tussen deze twee rassen kan weer een ander uiterlijk hebben. Toch blijft de vacht vaak hetzelfde en vereist de nodige aandacht. Daarom moet je de Cockeranian regelmatig laten trimmen. Dit doe je in de gespecialiseerde Cockeranian trimsalon.
De vacht van de Cockeranian verzorgen
Wanneer je een Cockeranian hebt dan merk je al snel dat de vacht van jouw hond verschilt van die van andere Cockeranians. Zelfs pups uit hetzelfde nest kunnen uiteenlopende vachten hebben. De ene hond heeft meer sluik en dun haar, de ander heeft ontzettend veel onderwol. Maar zelfs de honden met dun haar zijn in het bezit van een dubbele vacht, die hebben dus ook een wollige laagje onder de dekharen.
De ondervacht valt regelmatig uit, gewoonlijk twee keer per jaar. Helaas komt het steeds vaker voor dat honden het hele jaar door verharen. In dit geval blijf je borstelen en moet je soms twee keer per dag je woning stofzuigen.
Door de vacht goed te verzorgen verminder je het haarverlies bij de Cockeranian. Gebruik hiervoor een grove kam, ideaal voor het verwijderen van klitten en een teveel aan ondervacht.
De Cockeranian trimmen
Het is ook aan te raden om je Cockeranian regelmatig te laten trimmen. Om de vacht mooi in model en in goede conditie te houden ga je vier keer per jaar naar de Cockeranian trimsalon. Kun je thuis de vachtverzorging niet goed bijhouden of wil je dat jouw Cockeranian er altijd netjes bijloopt? Dan is het verstandig om zes tot acht keer per jaar een afspraak bij de Cockeranian trimsalon te maken.
Wat gebeurt er tijdens een trimbeurt? Dit is een beetje afhankelijk van het vachttype en de kwaliteit hiervan. Wanneer jouw hond geen of weinig klitten heeft dan wordt deze geheel doorgekamd. Dit gebeurt met een speciale kam voor het verwijderen van onderwol. Natuurlijk worden ook de dekharen gekamd en hierbij gecontroleerd op de aanwezigheid van klitten.
De Cockeranian gaat in bad en wordt professioneel gedroogd. Hierbij verdwijnen de laatste loszittende haren. Vervolgens wordt de vacht van de hond mooi in model getrimd. Dit gebeurt met behulp van verschillende scharen, elk met hun eigen kenmerken.
De Cockeranian scheren
Het is belangrijk dat je de vacht thuis goed verzorgt. Dit betekent dat je de Cockeranian minimaal drie keer per week goed moet kammen of borstelen. Welke techniek je gebruikt is weer afhankelijk van de vacht. In de Cockeranian trimsalon leg ik je uit welke borstels of kammen je het beste kunt gebruiken.
Wanneer je de vacht niet goed bijhoudt ontstaan er makkelijk klitten. Deze zijn het gevolg van losse haren die in de vacht blijven hangen, vaak in combinatie met vuil. Klitten moet je zo snel mogelijk (laten) verwijderen. Wanneer je dit niet doet voegen de klitten zich samen. Er ontstaat dan een vilten tapijt. Juist door dit tapijt krijgt de huid geen lucht meer.
Wanneer vervilting in de vacht aanwezig is dan kun je dit niet weer met een kam of borstel verwijderen. De enige optie is het scheren van de vacht.
Het is natuurlijk hartstikke zonde om een Cockeranian te scheren. Niet alleen ziet dit minder mooi uit, ook is het schadelijk voor de ondervacht. In het slechtste geval ontstaan er kale plekken die nooit meer verdwijnen. Daarom moet het scheren zoveel mogelijk voorkomen worden.
Netjes in model
Een Cockeranian heeft zeker niet eenzelfde vacht als een cocker spaniël of een Pomeranian. De vacht ligt vaak tussen deze twee rassen in. Dit maakt het een uitdaging om de Cockeranian te trimmen. Er bestaat namelijk geen vast trimschema: het komt op creativiteit aan. Daarom wordt vooraf het model met jou besproken. Misschien heb je nog specifieke wensen: geef dit dan aan.
Je kunt het model natuurlijk ook aan mijn creativiteit en fantasie overlaten. Ik kies altijd voor een model waarbij de Cockeranian er prachtig getrimd uitziet. Bovendien vind ik het belangrijk dat de vacht voor jou makkelijk in onderhoud is.
De Cockeranian wassen
Als je naar de Cockeranian trimsalon komt hoef je jouw hond vooraf niet te wassen. Dit gebeurt tijdens de trimbeurt. Wist je dat het ook mogelijk is om je hond tussendoor te laten wassen? Bijvoorbeeld omdat je geliefde viervoeter door de modder heeft gerold of vreselijk stinkt. Door hem tussendoor in de trimsalon te laten wassen hoef je dit niet in de badkamer of met de tuinslang te doen. Dat scheelt een hoop geklieder.
Sommigen vragen zich af hoe vaak je een Cockeranian mag wassen. De huid van de hond voelt altijd een beetje vettig aan. Dit vetlaagje is bedoeld om de huid goed tegen uitdroging te beschermen. Een vette opperhuid zorgt er ook voor dat zowel de huid als vacht waterafstotend blijven.
Door de hond te vaak te wassen haal je deze bescherming weg. Daarom is het aan te raden om de hond niet vaker dan één keer per maand in bad te doen. Je mag de hond wel altijd met lauwwarm water afspoelen. Ook is het geen probleem om alleen de pootjes wat vaker te wassen.
Kosten Cockeranian trimmen
Omdat de vacht van een Cockeranian tussen die van een Cocker spaniël en Pomeranian ligt, kom je qua kosten vaak in het midden uit. Op de tarievenpagina vind je hier weer informatie over. Het is natuurlijk ook mogelijk om de prijs via e-mail of telefonisch op te vragen.
Houd er wel rekening mee dat je altijd een prijsindicatie ontvangt. De definitieve prijs kan alleen in de trimsalon bepaald worden, mede omdat deze afhankelijk is van de hoeveelheid werk.
Een afspraak maken bij de Cockeranian trimsalon
Wil je jouw Cockeranian laten trimmen? Maak tijdig een afspraak. De wachttijd varieert en ligt tussen de drie weken tot soms wel 16 weken. Vaste klanten hebben altijd voorrang, zorg dus dat je minimaal één keer naar de trimsalon bent geweest en dat je twee keer per jaar komt. Als vaste klant is jouw wachttijd korter en heb je voorrang op last-minute afspraken. Bovendien mag je tussendoor langskomen voor een gratis vachtcontrole of borstelbeurt.
Bijgewerkt: 7 augustus 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.