De intelligentie van een hond testen

Hoe slim is je hond? Als hij weet dat hij niet binnenshuis mag plassen en je bank niet mag vernielen, mag je blij zijn. Is hij zo slim als nodig is, of misschien wel nóg slimmer? Je hebt waarschijnlijk nooit overwegen om bij je huisdier een IQ-test af te nemen. Doe dit eens, want het vertelt meer over de intelligentie van je hond.

Verschillende niveaus van intelligentie

Net zoals mensen verschillende niveaus van intelligentie hebben, geldt dit ook voor honden. Sommige rassen staan bekend om hun hoge intelligentie en snelle leerprestaties. Andere rassen vertrouwen meer op hun instincten.

Er bestaan geen IQ-tests voor honden zoals we die bij mensen gebruiken. De intelligentie wordt gemeten aan de hand van activiteiten.

Interactieve puzzels en speelgoed

De meest eenvoudige manier om de intelligentie van je hond te testen, is door middel van interactieve puzzels en speelgoed. Dit zijn spellen die de hond uitdagen om problemen op te lossen. Zodra hem dit lukt ontvangt hij automatisch een beloning.

Wanneer het dier snel begrijpt hoe hij de beloning kan verdienen, wijst dit op een goed probleemoplossend vermogen. Bovendien laten deze spellen zien hoe leergierig en gemotiveerd de hond is.

De interactieve hondenpuzzel is geschikt voor alle rassen. Sommige rassen hebben snel door hoe dit werkt, anderen hebben wat hulp nodig. Lukt het de hond binnen 2 minuten de puzzel op te lossen dan is het een zeer slim dier. Wanneer hij langer dan 3 minuten bezig is of hij gebruikt alleen zijna snuit en niet zijn poten dan is hij minder slim.

De test met de handdoek

Is je hond slim genoeg om zichzelf te bevrijden? Neem een stopwatch en een handdoek of kleine deken. Gooi dit onverwachts over de kop van je hond. Wanneer het de hond lukt om zichzelf in minder dan 30 seconden te bevrijden, is hij zeer intelligent. Duurt het tussen de 31 en 120 seconden dan is hij nog steeds slim, maar niet superintelligent.

Sommige honden lukt het niet om zichzelf te bevrijden, of ze doen geen poging. Overigens wil dit laatste niet zeggen dat de hond niet intelligent is. Door ziekte, ouderdom of gewenning kan het dat de hond niet op de handdoek of de deken reageert.


Een verstopt snoepje vinden

Een boeiend spel om het geheugen van je hond uit te dagen en tegelijkertijd een leuke activiteit te delen. Deze test richt zich op het geheugen van je trouwe metgezel.

  • Plaats een snoepje onder een van de plastic bekertjes op de grond.
  • Moedig je hond aan om te kijken terwijl je het snoepje onder het bekertje legt.
  • Vertel je hond om het snoepje te vinden en geef een commando zoals “Zoek!”.
  • Til het bekertje op om het snoepje te laten zien, terwijl je het commando herhaalt.

Herhaal dit proces ongeveer acht keer zodat je hond begrijpt dat er snoepjes onder de bekertjes liggen.

Dit spel bevordert het geheugen van je hond en versterkt jullie communicatie en interactie. Houd bij hoe snel je hond in staat is om te begrijpen waar hij het lekkers kan vinden.

Gehoorzaamheid is geen teken van intelligentie

Sommige honden zijn zeer gehoorzaam maar dit heeft weinig met intelligentie te maken. Andersom is ook het geval: een intelligente hond hoeft niet gehoorzaam te zijn. Gehoorzaamheid heeft namelijk met opvoeding en training te maken.

Intelligentie is subjectief. Het zegt weinig over de relatie tussen mens en huisdier. Honden met een lager IQ beschikken vaak over andere talenten.

Hoe kan ik de intelligentie van mijn hond bevorderen?

Net als bij mensen worden honden met een bepaalde intelligentie geboren. Je kunt een hond die van natuur niet zo slim is, niet super intelligent maken. Maar je kunt zijn intelligentie en probleemoplossend vermogen wel bevorderen. Dit doe je met behulp van hondenpuzzels en spelletjes.

Richt je vooral op behendigheidsspeelgoed. Dit houdt je hond zowel mentaal als fysiek gezond.

Kies voor speelgoed dat bij je hond past. Let hierbij goed op zijn huidige intelligentieniveau en de leeftijd.

De verschillende intelligentieprofielen

Wist je dat er negen intelligentieprofielen zijn? Hieronder uitleg over deze verschillende profielen voor honden:

Ace: Ace vertegenwoordigt 10% van de honden. Deze honden beschikken over communicatieve vaardigheden en kunnen problemen goed oplossen.

Charmer: ongeveer 16% van alle honden valt onder dit profiel. Charmers hebben uitstekende sociale vaardigheden. Ze zijn in staat om menselijke lichaamstaal te lezen.

Socialite: deze honden hebben uitstekende communicatieve vaardigheden. 22% van alle honden heeft dit. Ze hebben minder goede probleemoplossende vaardigheden.

Expert: een sterk geheugen en probleemoplossende vaardigheden. Ongeveer 7% van alle honden is expert.

Renaissance-hond: deze honden zijn attent en betrouwbaar. Het betreft ongeveer 12% van alle honden.

Protodog: Flexibel en spontaan, ongeveer 15% van alle honden.

Einstein: slechts 3% van alle honden. Einsteins hebben een zeer goed geheugen en uitstekende probleemoplossend vermogen.

Maverick: Ongeveer 7% van alle honden zijn onafhankelijke probleemoplossers.

Stargazer: betreft ongeveer 8% van alle honden. Ze zijn afstandelijk en hebben moeite met sociaal én met training.

Slimme Honden en probleemoplossing: een teken van intelligentie

Een slimme hond houdt zich niet alleen bezig met luieren, maar zoekt actief naar uitdagingen. Als je merkt dat je hond regelmatig in de problemen raakt, is dit eigenlijk een teken van intelligentie! Deze nieuwsgierigheid wijst op een actieve geest.

Het “werk” van een slimme hond varieert, van het doorzoeken van de vuilnisbak tot het uitdagen van de kat of het creatief aanpakken van je schoenen. Ze zijn meesters in het kraken van codes, zoals het openen van een babyhekje. Als je hond onrustig wordt wanneer hij alleen is dan duidt dit op verveling en de behoefte aan mentale prikkels.

Stimuleer je slimme hond door puzzels, speelgoed en interactieve spellen. Minstens twee dagelijkse wandelingen helpen om overtollige energie kwijt te raken.

Bijgewerkt: 3 februari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.