De kale Pomeriaan
De Pomeriaan is een klein hondenras met een fluffy uiterlijk. Tenminste, als alles goed gaat. Steeds vaker hoor je over de kale Pomeriaan. Dit is geen apart ras maar het gevolg van Black Skin Disease. Deze ziekte kenmerkt zich door overmatig haaruitval. Meestal begint dit met dunner wordend haar en jeuk. Voordat je het weet is de Pomeriaan bijna helemaal kaal.
Black Skin Disease (Alopecia X)
Alopecia is een medische term die je wel eens bij mensen voorbij hoort komen. Dit betekent pleksgewijs haarverlies. Black Skin Disease oftewel Alopecia X is een vergelijkbare aandoening die bij honden voorkomt.
De Pomeriaan is een hondenras die vaker met deze ziekte te maken krijgt. Ook bij grotere keeshonden, samojeeds en Chow Chows komt dit vaker voor. Hiermee lijkt de ziekte vooral genetisch te zijn.
Een kale Pomeriaan herkennen
Het is belangrijk om te weten dat niet elke kale Pomeriaan ook aan Black Skin Disease lijdt. Soms wordt een Pomeriaan zeer kort geschoren. Bijvoorbeeld omdat er te veel klitten aanwezig zijn of omdat de eigenaar een korte vacht veel mooier of praktischer vindt.
Daarnaast kan overmatig haarverlies tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als gevolg van stress. Ook een voedselallergie kan plaatselijk kale plekken veroorzaken.
Symptomen van Black Skin Disease
Hoe weet je of een kale Pomeriaan het gevolg is van Black Skin Disease? Hieronder vind je de symptomen van deze aandoening:
- De vacht is dof en het haar kroezig (beginfase)
- De vacht voelt droog aan (beginfase)
- Kale plekken in de vacht (gevorderd)
- Een zwarte of donkergrijze huid (gevorderd)
De eerste kale plekken ontstaan vaak op de buik, aan de achterhand, de dijen en bij het begin van de staart. Vanwege de dikke vacht die een Pomeriaan heeft kan het dat je de eerste symptomen mist. Later ontstaat kaalheid bij de nek en de romp.
Opvallend is dat de huid van de hond slecht gaat ruiken. Zelfs na wassen blijft de huid een vreemde geur verspreiden.
Ook moet je goed op de aanwezigheid van een olifantenhuid letten. Dit is een huid die zwart tot donkergrijs van kleur is en vaak stug aanvoelt. Sommige honden hebben last van jeuk maar er kunnen ook schilfers aanwezig zijn.
De kale Pomeranian behandelen
Heb je een Pomeranian die steeds kaler wordt? De kans is aanwezig dat jouw hond aan Black Skin Disease lijdt. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarom is het verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts verricht een onderzoek en stelt een diagnose.
Let op: niet alle dierenartsen denken direct aan Black Skin Disease. Je mag dus best vertellen dat je vermoeden van deze ziekte hebt.
Helaas is de behandeling van Black Skin Disease niet zo eenvoudig. Soms schrijft de dierenarts een medicinale shampoo voor. In andere gevallen helpt een behandeling met DERMagic. Houd er wel rekening mee dat er veel Pomeriaans zijn die hier helemaal niet op reageren. Het is vooral de webshop die er rijker van wordt.
Het is sowieso niet aan te raden om op eigen initiatief met allerlei middeltjes aan de slag te gaan. Wil je DERMagic uitproberen dan is het verstandig om dit eerst met de dierenartsen bespreken. In DERMagic producten zit namelijk tea tree olie, iets dat vervelende gevolgen voor de huid en vacht van jouw hond kan hebben. Vooral wanneer je het in hoge concentraties gebruikt.
Het castreren van de hond
Soms is castratie de juiste oplossing. Helaas weet je dit niet altijd van tevoren. Was je toch al van plan om jou Pomeriaan te laten castreren? Dan is dit zeker de moeite waard.
Met de kale Pomeriaan naar de trimsalon
Kale plekken of flinke kaalheid ziet niet mooi uit. Daarom is Black Skin Disease aandoening (ziekte) vooral een cosmetisch probleem. Het heeft verder geen invloed op de gezondheid van jouw hond.
Wil je dat jouw dwergkees er weer netjes uitziet? Kom met je kale Pomeriaan naar de trimsalon. Een optie is het scheren van de vacht op één gelijke lengte, waardoor kale plekken niet meer zo opvallen. Daarnaast wordt de Pomeriaan met een speciale shampoo gewassen, waardoor de huid kalmeert.
Laat je Pomeriaan nooit scheren wanneer je van mening bent dat de vacht op korte termijn weer geheel terug groeit. Scheren zorgt er namelijk voor dat de onderwol, waar dwergkeeshonden bekend om staan, blijvend verandert. Hierdoor kunnen er juist kale plekken ontstaan of verergeren.
Wanneer jouw hond echt Black Skin Disease heeft en behandeling of genezing is niet mogelijk, dan is scheren de beste optie om het uiterlijk van jouw Pomeriaan toonbaar te houden. Ondanks dit feit is het vaak wel beter om zo min mogelijk in de vacht te knippen of scheren. Bespreek dus even je wensen in de trimsalon.
Het normale haarverlies van een Pomeriaan
De Pomeranian heeft een dubbele vacht. Het is vooral de ondervacht die het dier zijn fluffy uiterlijk geeft. Deze ondervacht is kort, dik en wollig. De bovenvacht is juist lang en vol.
Het is met name de ondervacht die tijdens de ruiperiode uitvalt. De Pomeriaan gaat gemiddeld twee keer per jaar in de rui. Op deze momenten vind je veel hondenharen in je woning en waarschijnlijk ook op je kleding. Dat is geen pretje maar het is goed om te weten dat de ruiperiode maximaal acht weken duurt. Hierna ben je er weer een tijdje vanaf.
Schrik je van de hoeveelheid haren die jouw Pomeriaan verliest? Zolang er geen ernstige kale plekken ontstaan is dit volkomen normaal.
Haarverlies bij Pomeriaan puppy
Een Pomeriaan pup verliest de eerste maanden ook een hoop haar. Dit kan er flink aan toegaan waarbij puppy bijna al zijn haren verliest. Dit lijkt op Black Skin Disease maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen om de normale jeugdrui. Je houdt er eventjes een lelijke Pomeriaan aan over maar na enkele weken tot maanden krijg je er een prachtige volwassen hond voor terug.
Blijf ook bij je puppy het haarverlies en de huid goed in de gaten houden. Wanneer de huid zwart tot grijsachtig kleurt en taaier wordt is het zeker verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Deze kan een diagnose stellen en eventueel een behandeling starten.
De lelijke fase bij de Pomeriaan pup moet niet verward worden met Black Skin Disease. Begin dus zeker niet met allerlei shampoos, sprays en andere middeltjes te experimenteren voordat je weet wat er aan de hand is.
Wil je jouw Pomeriaan laten trimmen? We zijn gespecialiseerd in het trimmen van keeshonden. Maak gerust een afspraak of stel je vraag via de mail.
Bijgewerkt: 25 juli 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.