Deze botten zijn gevaarlijk voor honden
We weten niet beter of honden kauwen op botten. Daarom worden er ook zoveel kauwbotten in dierenwinkels en webshops verkocht. Maar niet alle botten zijn geschikt om aan honden te geven. Sommige botten zijn zo hard dat ze voor slijtage aan het gebit zorgen. Ook kunnen ze een verstopping of problemen met de spijsvertering veroorzaken.
Waarom zou je botten geven?
Het is niet voor iedereen duidelijk waarom een hond een bot moet krijgen. Heeft het niet voldoende aan brokjes en vers vlees? Nee, het is heel natuurlijk dat een hond met een bot speelt en hierop kauwt. Dit zorgt voor de verwijdering van tandplak, zodat er geen tandsteen kan ontstaan.
Bovendien zijn botten en natuurlijke bron van calcium. Ook bevatten ze verschillende vitaminen en mineralen. Daarnaast voorkomt het verveling, vooral bij puppy’s of bij honden die veel alleen thuis zijn.
De hond botten leren eten
Het is niet zo dat alle honden dol zijn op botten. Wanneer zie je nog nooit mee in aanraking zijn gekomen, weten ze niet zo goed wat ze ermee aan moeten. Begin daarom op jonge leeftijd met de kennismaking van dit product.
Au de eerste weken kies je voor zachte vleespotten. Denk hierbij aan een kippenkarkas of kippennekken. Uiteraard rauw, en het liefst even platgeslagen. Hierdoor is het makkelijker te eten en kan de spijsvertering eraan wennen.
Welke botten zijn gevaarlijk voor honden?
De hond een bot laten eten is niet voor 100% veilig. Er kunnen splinters in de maag ontstaan, met schade tot gevolg. Ook kunnen er klachten van verstopping ontstaan, of problemen met de spijsvertering. Daarnaast kan het gebit beschadigen.
Hieronder zie je welke botten gevaarlijk zijn voor honden. Geef deze liever niet, want er zijn heel veel goede alternatieven.
Gekookte botten
Sommige huisdiereigenaren halen verse botten bij de slager. Je maakt je veel honden blij mee. Maar je mag deze botten nooit koken of op een andere manier verhitten. Dit leidt ertoe dat de botjes makkelijk kunnen versplinteren. Hierdoor ontstaan er splinters in de maag, dat zeer gevaarlijk is.
Wees ook voorzichtig met het bod van een gebakken karbonaadje, of gebraden kip. Natuurlijk zal de hond dit graag willen eten, maar je mag je niet geven.
Runderpoten
Geef nooit botten van runderpoten aan de hond. Dit is een dragend bot dat erg hard is. Dat moet ook wel want een rund weegt aardig wat, waardoor de botten erg stevig moeten zijn. Maar het nadeel is dat deze botten zo hard zijn, dat ze het gebit van de hond voortijdig afslijten of beschadigen.
Knieschijven van grote dieren
Dit geldt ook voor knieschijven van runderen, schapen, varkens en andere grote of zware dieren. Geef dit soort botten liever niet aan de hond. Het bevat vaak veel calcium, wat slecht is voor de spijsvertering. Ook kan de hond hier zijn tanden of kiezen op kapot bijten.
Knieschijven van kleine dieren zoals lammeren of geiten kun je wel veilig aan de hond geven.
Te kleine botten
Waar je ook voor kiest, het bot moet altijd groter zijn dan de mond van het dier. Wanneer het te klein is, kan de hond het bot in één keer doorslikken. Hierdoor kan de hond stikken. In een dierenwinkel kun je de afmeting goed inschatten. Maar wanneer je online bestelt, moet je weten welke afmeting bot voor welke soort hond geschikter is.
Een kauwbot wordt weergegeven in centimeters in de lengte.
- Kauwbot 10 cm: kleine rassen zoals de Pekinees, Yorkshire terriër en Chihuahua. Ook geschikt voor puppy’s, maar niet voor grote hondenrassen.
- Kauwbot 15 cm: voor kleine tot iets grotere rassen en puppy’s.
- Kauwbot 20 cm: voor kleine tot middelgrote rassen. Bijvoorbeeld de border collie maar ook de Jack Russell.
- Kauwbot 25 cm: voor alle rassen, ook de grote hondenrassen. Zoals herdershonden, retrievers en andere rassen.
Varkensbotten
Wees voorzichtig met het geven van varkensbotten aan je hond. Deze botten kunnen besmet zijn, waardoor het dier de ziekte van Aujeszky krijgt. Dit is een besmettelijke virusziekte bij varkens maar kan ook op honden overgaan. Mensen zijn ongevoelig voor het virus.
Bij varkens en honden ontstaan er ziekteverschijnselen zoals ademhalingsproblemen bij oudere dieren. Bij jonge dieren kunnen er verse verschijnselen zoals krampen en tranen optreden. Andere symptomen zijn koorts, een gebrek aan eetlust en apathie.
Een ander verschijnsel is heftige jeuk met bijten, likken of schuren. Ook gaat de hond meer speekselen. Honden kunnen binnen één tot twee dagen overlijden. Er is helaas geen behandeling mogelijk.
Kan een hond een runderbot eten?
Botten mogen nooit bewerkt of verhit zijn. Je moet vertrouwen geven dus niet koken, bakken of roken. Wanneer je dit doet wordt het bot hard en kan gaan splinteren. Dit zorgt voor inwendige beschadigingen, maar ook voor slijtage van de tanden of kiezen.
Natuurlijk mag een hond een runderenbot krijgen. Maar let op met dragende botten zoals runderen en knieschijven, die geef je liever niet. Verder zorg je dat het bot niet bedorven is.
Runderenbotten krijg je vers bij de slager, maar je kunt ze ook in de dierenwinkel of in de dierenwebshop kopen. Deze botten zijn vacuüm verpakt en hebben hierdoor een lange houdbaarheid. Eenmaal uit de verpakking blijft het bot gedurende enkele dagen goed. Zorg dat je hond het niet buiten in de zon laat liggen, want dan bederft het snel.
Bijgewerkt: 5 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.