Een hond paracetamol geven: wel of niet doen?

Het is niet leuk om te zien dat je hond pijn heeft. Sommige eigenaren geven hun hond paracetamol. Deze pijnstiller is voor mensen redelijk onschuldig maar bij dieren kan dit een heel ander effect hebben. Wil je jouw hond paracetamol geven, dan moet je voor de juiste dosering gaan.

De werking van paracetamol

Paracetamol is een pijnstillend en koortsverlagend medicijn. Het heeft een zeer beperkte ontstekingsremmende werking. Daarom werkt het niet bij ontstekingen, maar wel om pijn te verlichten.

Vaak wordt gezegd dat honden geen paracetamol mogen hebben. Maar dit mag wel, alleen moet je weten op welke momenten en wat de juiste dosering is.

Situaties waarbij dit wordt toegepast

Volgens de apotheek faciliteit Diergeneeskunde in Utrecht is het niet verkeerd om een hond paracetamol te geven. Maar dit mag alleen wanneer reguliere pijnstillers voor honden niet goed werken. Je mag dus nooit zomaar paracetamol aan je huisdier geven. Wanneer het dier pijn heeft, ga je naar de dierenarts. Deze kan de juiste pijnstillers voorschrijven.

Paracetamol mag je alleen op voorschrift van de dierenarts aan je hond geven. Wanneer je dit op eigen initiatief doet, moet je rekening houden met soms ernstige bijwerkingen of onverwachte effecten. Honden scheiden paracetamol namelijk op een andere manier uit dan het menselijk lichaam.


De juiste dosering

Gebruik alleen paracetamol 500 mg (tabletten) of paracetamol 24 mg/ml (drank). Zowel de tabletten als de drank bevatten verschillende hulpstoffen. De hond kan voor één of meerdere hulpstoffen gevoelig zijn.

De dosering bedraagt 15-20 mg per kilo lichaamsgewicht. Dit mag 3-4 keer per dag worden toegediend. Een hond van 10 kg mag dus maximaal 200 mg paracetamol per keer, maximaal vier keer per dag.

Paracetamol mag maximaal vijf dagen achter elkaar aan de hond worden gegeven. Hierna moet een minimale rustperiode van zeven dagen volgen. Zo kan het lichaam van de ingenomen stoffen herstellen.

Bekende bijwerkingen

Bij het toedienen van paracetamol aan de hond kunnen er één of meerdere bijwerkingen optreden. Een van de bekendste bijwerkingen is braken of een verminderde eetlust. Ook kan er diarree ontstaan. Verder kan er bloed bij de ontlasting of in het braaksel zetten. Soms treedt geelzucht op, het is een gele verkleuring van het oogwit en het tandvlees.

Bij dit soort verschijnselen is het belangrijk om geen paracetamol aan de hond te geven. Stop de behandeling en neem contact op met de dierenarts.

De gevaren van paracetamol voor kleine honden en puppy’s

Vooral voor kleine honden en puppy’s, maar ook voor honden met een slechte gezondheid, is het geven van paracetamol gevaarlijk. Voor een hond kan 500 mg paracetamol al flink giftig zijn. Zeker wanneer het een kleine hond of een pup betreft.

Een volwassen Jack Russell met een gewicht van 6 kg mag maximaal 120 mg paracetamol per keer. Een tablet van 500 mg is een overdosering.

Katten zijn extra gevoelig voor paracetamol. Dit komt omdat het lichaam van een kat deze pijnstiller niet af kan breken. Hierdoor ontstaat er snel een overdosering en kan dit fataal aflopen. Dit geldt ook voor fretten en veel andere huisdieren.

Een paracetamolvergiftiging herkennen

Heb je paracetamol aan je hond gegeven, of denk je dat het hier een overdosering heeft gekregen? Het is belangrijk om een paracetamolvergiftiging zo snel mogelijk te herkennen.

Bij een vergiftiging met paracetamol zal de hond veel speeksel produceren. Bovendien kan het gaan braken. Soms zit er bloed bij het braaksel.

Het dier krijgt het benauwd. Het snakt naar adem en is rusteloos. Maar het kan ook juist sloom en zwak worden, al helemaal wanneer het langere tijd een zuurstoftekort heeft.

Meestal ontstaat er een hogere hartslag. Dit merk je dat dat de hond sneller gaat ademhalen. Bovendien is hij rusteloos, of vertoont vreemd gedrag.

Uiteindelijk kan er leverfalen ontstaan. Dit treedt meestal 2-7 dagen na de paracetamolvergiftiging op. Bij leverfalen heeft de hond hoge koorts, moet braken en heeft diarree. Ook kleurt het oogwit geheel en ziet het tandvlees er bleek of geel uit.

Schakel bij een paracetamolvergiftiging zo snel mogelijk de dierenarts in. Denk niet dat deze verschijnselen vanzelf overgaan. Zonder behandeling kan de hond komen te overlijden, of op zijn minst ernstige schade oplopen.

Uit de buurt van kinderen en huisdieren houden

Er wordt niet voor niks gewaarschuwd voor het veilig opbergen van medicijnen. Houd pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Kan je een hond aspirine geven?

Nee, een hond mag geen aspirine. Een aspirinetabletje bevat 320 mg acetylsalicylzuur. Deze stof is dodelijk voor honden met een lichaamsgewicht van 5 kg. Bij een grotere hond zal het minder snel dodelijk zijn, maar nog steeds zeer gevaarlijk om te geven.

Geregistreerde pijnstillers voor de hond

Omdat een hondenlichaam anders met pijnstillers omgaat, is het belangrijk om de juiste medicijnen toe te dienen. De geregistreerde pijnstillers voor honden worden door de dierenarts voorgeschreven. Vaak gaat het om Rimadyl of Metacam.

Honden pijnstillers zijn niet in de dierenwinkel verkrijgbaar. Je kunt ze ook niet via een webshop kopen, en net zomin bij een buitenlandse dierenzaak.

Bijgewerkt: 22 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.