Een plukhond scheren: wel of niet doen

Ruwharige honden hebben een plukvacht. Tijdens het plukken worden de doden haren verwijderd. Dit is belangrijk want anders krijgt de hond ontzettend veel jeuk en huidproblemen. Hoe kun je een plukhond scheren? Dit is een vraag die we veel in de trimsalon krijgen. In dit artikel geven we hier antwoord op.

De meest voorkomende plukhonden

Allereerst is het belangrijk om te bekijken of jouw hond een plukvacht heeft. De volgende honden worden geheel of gedeeltelijk geplukt:

Er zijn natuurlijk nog veel meer hondenrassen die geschikt zijn voor plukken. Een plukhond heeft een ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht.

Beoordeel eerst of je een plukhond hebt. Twijfel je hierover? Neem contact met ons op, we helpen je graag bij het vaststellen welk type vacht jouw hond heeft.

Dit gebeurt er tijdens het plukken

Wanneer de trimbeurt uit plukken bestaat dan worden dode haren met de hand of met een speciaal trimmesje uitgetrokken. Dit gebeurt met wortel en al. Zoiets klinkt misschien pijnlijk maar dat is het niet. Wanneer de vacht plukrijp is dan laten deze dode haren, zodra ze worden beetgepakt, vanzelf los.

Wel is een goede trimtechniek belangrijk. Alleen loszittende dode haren mogen uitgetrokken worden. Hierbij moet de huid goed strak staan om latere huidproblemen te voorkomen.

Bij sommige rassen wordt veel geplukt, bij andere rassen een stuk minder. Zo wordt de vacht van de ruwharige teckel en de Schnautzer bijna geheel geplukt en bij de Cocker spaniël alleen op de rug.

Kun je een plukhond scheren?

Vaak wordt gezegd dat je een plukhond niet kan scheren. Dit klopt niet! Elke plukhond kun je namelijk scheren. Wel verandert hierdoor de vachtstructuur. Meestal al na de eerste keer scheren groeit de vacht niet ruw maar zacht terug.  Soms komt hier een doffe vacht voor in de plaats, hoewel dit weinig voorkomt.

Wanneer je een plukhond geheel laat scheren kan het dier de eerste weken last van jeuk krijgen. Dit komt omdat de dode haren niet worden verwijderd maar alleen ingekort. De eerste trimbeurt kan het dus nodig zijn om gedeeltelijk te plukken en de rest te scheren. Ook heb je kans dat je tussendoor nog even met je hond naar de trimsalon moet, met name om jeukproblemen te verminderen.

Wanneer de vacht na het scheren doffer wordt

Na het scheren van een plukhond zal de vacht anders van structuur worden. Meestal merk je dat de dekharen na een tijdje zachter aanvoelen. Dit gebeurt binnen enkele weken tot maanden na het scheren.

Plukhond na het scheren toch weer laten plukken

Misschien heb je er spijt van dat je jouw plukhond hebt laten scheren. Is het mogelijk om hem later toch nog te laten plukken? Soms wel maar meestal niet. Wanneer de plukvacht slechts eenmaal geschoren is, heb je 50% kans dat deze daarna toch weer geplukt kan worden. Na een tweede keer scheren is die kans slechts 25% en na een derde keer minder dan 5%.

Dit komt omdat de ruwharige vacht na het scheren een verandering ondergaat. Je kunt met het scheren dus de structuur van de vacht blijvend veranderen. Soms is dit gewenst, bijvoorbeeld omdat de hond te oud of te ziek is om een lange plukbehandeling te ondergaan. Maar het kan ook dat je een zachte vacht veel mooier vindt.

Plukhond per ongeluk geschoren: het herstel

Een onervaren trimmer heeft niet altijd in de gaten dat een hond een plukvacht heeft. Hierdoor wordt de hond geschoren. Kom je er later achter dat je hond eigenlijk geplukt moest worden en wil je dit de volgende keer? Zorg dan dat de hond niet meer geschoren of geknipt wordt.

Ga tussendoor naar de trimsalon en laat dode haren met de hand of een trimmesje verwijderen. Met een goede aanpak is herstel in de helft van de gevallen nog mogelijk.

Heb je zelf je hond geschoren? Niet meer doen en direct een afspraak met de trimsalon maken. We bekijken of de geschoren vacht plukrijp is. Door de geschoren plukrijpe haren op korte termijn te plukken, is er zelfs 75% kans dat de vacht zich weer herstelt. Het plukken moet wel binnen twee weken na het scheren plaatsvinden. Bovendien moet de vacht plukrijp zijn.

Een knip- of scheerhond plukken

We hebben wel eens de vraag gekregen om een Lhasa Apso, Yorkshire terriër of een chihuahua te plukken. Hier beginnen we niet aan! Deze honden hebben geen plukvacht en zijn dus niet geschikt voor deze trimtechniek. Wel kunnen we deze honden borstelen of kammen, scheren of knippen. Zo krijgt de vacht van jouw hond het gewenste model.

“Ik heb in verschillende trimsalons stagegelopen. Bij één trimsalon zag ik eens hoe een Maltezer geplukt werd. Een Maltezer heeft geen plukvacht en plukken is bij dit ras ontzettend pijnlijk. Het arme hondje gilde het uit van de pijn, waarbij de trimmer ook nog ongeduldig werd. Je kunt je voorstellen dat ik na die eerste keer hier nooit meer naartoe ben gegaan.” – Bianca (Trimsalon Limbo)

Wanneer je niet zeker weet of jouw hond een plukvacht heeft, kun je het beste even een foto naar ons toesturen. Helaas kunnen we niet altijd vanaf een foto beoordelen of jouw hond daadwerkelijk geplukt kan worden. Dit zien we wanneer je naar de trimsalon komt.

Bijgewerkt: 2 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.