Gouden tip verharen hond

Vaak borstelen, de waterblazer erop of supplementen geven: wat helpt nu écht tegen verharen? Het verharen onder controle krijgen kan erg lastig zijn. Daarom geef ik dé gouden tip tegen verharen van de hond. Eindelijk minder last van hondenhaar in huis!

De ruiperiodes

Om iets tegen het verharen te doen is het belangrijk om te weten waarom je hond verhaart. Nagenoeg alle honden maken twee keer per jaar een ruiperiode door. In het voorjaar is dit de grote rui. Hierbij wordt de dikke winterverwacht verwisseld voor een dunnere zomervacht. In het najaar vindt de kleine rui plaats: de zomervacht maakt plaats voor een lekkere warme wintervacht.

De rui wordt door de lengte van de dagen gestimuleerd. Ook de temperatuur speelt hierin mee. Verder zijn vochtigheidsgraad en voeding van de hond een factor.

Sommige honden verharen het hele jaar door. Dit heeft dan weinig met daglengte maar wel met de temperatuur in huis te maken. Door een constante temperatuur een te dikke vacht afgestoten. Aan de andere kant wil de vacht het verlies van haren compenseren door nieuwe aan te maken. Het gevolg: een ruiperiode die het hele jaar door aan blijft houden.

Oorzaken van overmatig verharen bij honden

Voordat ik de gouden tip voor verharen van hond geef, eerst een aantal oorzaken van overmatig verharen. Er is namelijk duidelijk verschil tussen normaal verharen bij de rui en ernstige haaruitval.

Een bekende oorzaak van overmatige haaruitval is een voedselallergie of voedselintolerantie. Met name kip en rundvlees veroorzaakt bij sommige honden een voedselallergie. Naast overmatig verharen heeft de hond last van jeuk en likt of bijt aan zijn vacht (vaak aan de poten). HIj kan een slechte stoelgang hebben.

Een andere oorzaak is de aanwezigheid van parasieten. Dit zorgt voor jeuk en de hond gaat krabben, met haarverlies als gevolg. Bekende parasieten zijn vlooien, luizen, mijten en soms ook teken, hoewel de laatsten niet altijd jeuk geven.

Dan heb je nog kwalitatief slecht hondenvoer dat een slechte invloed op de huid en vacht van de hond heeft. Andere oorzaken zijn een bacteriële infectie, veel stress of angst of een hormonale afwijking. Als laatste nog teveel of te ruw borstelen of kammen.


Het binnenklimaat  aanpassen

De grootste veroorzaker van veel verharen is het binnenklimaat. Tegenwoordig hebben we een constante temperatuur in huis die tussen de 18 °C en 21 °C ligt. Alleen in de nacht daalt de temperatuur wat maar komt zelden onder de 15 °C te liggen.

De vacht reageert hierop door de haren los te laten. Aan de andere kant bepaalt de lengte van de dag dat er juist meer of juist minder vacht moet worden aangemaakt. De omgevingstemperatuur is dus niet in overeenstemming met de lengte van de dag. Dat veroorzaakt overmatig verharen, het hele jaar door.

Eigenlijk zou je terug naar vroegere tijden moeten gaan, waar het in de winterperiode zo koud in huis was dat de ijbloemen op het raam stonden. En in de zomermaanden wist je niet hoe je de warmte buitenshuis kon houden.

In veel gevallen is dit geen optie dus blijft zowel in de zomer als de winter een constante temperatuur in huis. Dat betekent ook dat je hond blijft verharen. De enige oplossing is regelmatig kammen en borstelen en zeker vier keer per jaar een bezoek aan de trimsalon brengen. Neem voor meer informatie contact op.

Een hormonale afwijking behandelen

Sommige honden hebben een hormonale afwijking. Bijvoorbeeld de ziekte van Cushing, problemen met de schildklier maar ook hormonale problemen bij teefjes en reutjes.

De dierenarts moet een diagnose stellen en een behandeling starten. Gaat het om een geslachtshormoonprobleem dan kan castratie helpen. Wel moet je er rekening mee houden dat de vacht na castratie tot twee keer dikker, doffer en pluiziger kan worden.

Voeding en voedingssupplementen

Sommigen noemen het de gouden tip tegen verharen: andere voeding of voedingssupplementen toedienen. Was het maar zo eenvoudig. Goed hondenvoer is belangrijk voor de gezondheid van huid en vacht. Kies daarom voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Over het algemeen kun je stellen dat hele goedkope voeding van een lagere kwaliteit is. Toch zijn er honden die het hier heel goed opdoen. Maar wanneer je problemen met huid en vacht ervaart zou je eens naar de voeding kunnen kijken.

Voedingssupplementen zijn alleen nodig wanneer de voeding ontoereikend genoeg is. Eigenlijk is het dus vreemd om voedingssupplementen toe te dienen zonder eerst naar de kwaliteit van de voeding te kijken.

Alleen in bepaalde gevallen blijft de hond een tekort houden aan bepaalde vitaminen of mineralen, ondanks goede voeding. Tekorten moeten altijd door de dierenarts onderzocht worden. Laat je dus zeker niet verleiden om op eigen initiatief voedingssupplementen toe te dienen.

Vind je de vacht wat dof of futloos uitzien? Probeer het eens met omega-3-en omega 6 zalmolie, hier gaat de vacht mooi van glanzen. Ook schapenvet kan de vacht laten glanzen en helpt soms tegen hardnekkige haaruitval.

Behandeling van parasieten of bacteriële infecties

Een besmetting met vlooien, teken, luizen, schimmels of mijten moet altijd behandeld worden. Hiervoor zijn goede producten bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. De dierenarts verkoopt dit soort producten ook. Niet alle producten bij de dierenarts werken beter maar zijn vaak wel duurder.

In sommige gevallen is een middel vanuit de dierenarts een betere keuze of de enige optie, vooral wanneer een medicijn niet via winkels mag worden verkocht. Bijvoorbeeld bij een schimmelinfectie of een bacteriële infectie.

Stress of angst aanpakken

Stress of angst kan overmatig verharen bij een hond veroorzaken. Kijk waar de stress of angst vandaan komt en probeer hier iets tegen te doen. Soms moet je hier een hondengedragsdeskundige voor inschakelen.

Niet doen: ruw kammen en borstelen of de verkeerde trimsalon bezoeken

Bij overmatig verharen heb je de neiging om de vacht veel en stevig te borstelen. Je haalt hier zeker loszittende haren mee weg. Het nadeel is dat je bij een ruwe vachtbehandeling ook vastzittende haren uittrekt. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe haren waardoor de hond in de rui blijft.

Een bezoek aan de trimsalon kan bij overmatig verharen heel zinvol zijn. Maar let op want veel trimsalons behandelen hondenvachten veel te ruw of op een verkeerde manier.

Ontwollen met scherpe materialen is vaak een slecht idee. Ook een spabad of ozonbad kun je beter achterwege laten. Dit heeft geen toegevoegde waarde maar kan wel veel stress (en dus haaruitval) opleveren.

Wees verder voorzichtig met trimsalons die honden in een droogcabine drogen. Als gevolg hiervan kan hittestress ontstaan, of de constante warmte in de droogcabine kan verharen stimuleren.

Kort scheren van de vacht vermindert geen haaruitval. Wel zal haaruitval hierdoor minder opvallen omdat de haren korter zijn. Maar je lost hier het probleem zeker niet mee op.

Wat is nu de gouden tip tegen verharen bij de hond?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien heeft overmatig verharen verschillende oorzaken. Wie beweert dat hij/zij dé gouden tip tegen verharen heeft, is niet goed geïnformeerd. Er is geen alles in een oplossing. Wil je meer weten over overmatig verharen, de oorzaak en wat je zelf kunt doen? Neem gerust contact op.

Bijgewerkt: 3 maart 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.