Groenendaler trimmen

De Groenendaler is een herdershond die soms veel kan verharen. Wanneer dit gebeurt is een bezoek aan de Groenendaler trimsalon meer dan de moeite waard eens na de trimbeurt ziet de hond er verzorgd uit en zal minder haar verliezen. Bovendien voorkom je met een regelmatige trimbeurt klitten kunnen veel.
Moet je de Groenendaeler trimmen?
Het is geen ‘moeten’ om je Groenendaeler naar de trimsalon te brengen. Er zijn veel dingen die je thuis kunt doen, zoals een paar keer per week borstelen. Dit is vooral tijdens de ruiperiode erg belangrijk. Met een regelmatige borstelbeurt blijft de glanzende vacht van de Groenendaeler gehouden.
Let op dat je niet te vaak of te ruw borstelt omdat hiermee de ondervacht beschadigt. Een frequentie van 2 tot 3 keer per week is voldoende. In de ruiperiode doe je dit dagelijks tijdens gebruiken borstelt hij geschikt is voor de vacht van jouw hond. In de trimsalon ontvang je hier tips over.
Het ontwollen van de herdershond
Vrijwel alle herdershonden hebben er baat bij om regelmatig ontwolt te worden. Er zijn slechts een aantal rassen waarbij dit niet nodig is. Gaat het om de Groenendaeler dan heeft deze een dubbele vacht. De ondervacht is dik en wollig, deze heeft zeker een behandeling nodig.
Ontwollen houdt in dat loszittende onderwol die niet vanzelf uitvalt, met speciaal gereedschap uit de vacht wordt gehaald. Dit scheelt een hoop losse hondenharen in jouw woning (of auto).
Groenendaler trimschema
De gespecialiseerde Groenendaeler trimsalon is er voor jou en je hond. Je hond wordt niet alleen vakkundig getrimd maar je ontvangt ook tips en adviezen. Bijvoorbeeld over opvoeding, voeding en vachtverzorging.
Werkzaamheden in de trimsalon vinden plaats volgens het originele Groenendaeler trimschema. Dit betekent dat de vacht van jouw hond op de juiste manier wordt behandeld. Het scheren van de vacht is uit den boze, tenzij dit om medische redenen noodzakelijk is. Ook het te kort knippen van de vacht is niet toegestaan (uitzonderingen worden vooraf besproken).
Tegenwoordig worden Groenendaelers steeds vaker veel te kort geknipt waarbij de hond een lelijke vacht krijgt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Maak daarom een afspraak bij de gespecialiseerde trimsalon, gediplomeerd en erkend door de overheid. Houd er rekening mee dat er slechts een handjevol rijksgediplomeerde trimmers in Nederland actief zijn, maak dus tijdig een afspraak.
De Groenendaeler scheren
Iets wat we liever niet doen is de Groenendaeler scheren. Hiermee kort je niet alleen de dekharen maar ook de ondervacht in. In sommige trimsalons lijkt scheren de standaardbehandeling te zijn maar ik ben hier absoluut op tegen. Scheren zorgt voor een ongelijkmatig teruggroeien van de vacht, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Ook kan de vacht van structuur veranderen met meer klitten tot gevolg.
Sommige eigenaren denken dat hun hond het in de zomer koeler heeft wanneer ze de vacht laten scheren. Het klopt dat het kort scheren van de vacht het isolatievermogen vermindert. Dit betekent dus dat de hond in de zomer beter af kan koelen. Maar de bescherming tegen Uv-licht, iets dat schadelijk is voor de huid, verdwijnt met het kort scheren van de vacht.
Wil je jouw Groenendaler scheren? Vooraf bespreken we de mogelijkheden, voordelen en nadelen. Bedenk dat scheren altijd tweede keus is.
Uitstekende haren wegknippen
Een belangrijk onderdeel van de trimbeurt is het wegknippen van uitstekende haren. Bijvoorbeeld de uitstekende haren van de voeten, aan de benen en de buik. Hierbij mag de vacht zeker niet te kort worden geknipt, een veelgemaakte fout.
Plan je bezoek aan de trimsalon in
Je Groenendaeler laten trimmen? Maak via WhatsApp of e-mail een afspraak. Het is niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen: er staat altijd wel een hond op de behandeltafel. Bij spoed is het mogelijk om voor een spoedbehandeling te kiezen (tegen extra tarief).
Tweemaal per jaar vindt een vachtcontroledag plaats. Hierbij kun je zonder afspraak langskomen om de vacht van je hond te laten beoordelen. Bijvoorbeeld om welk type vacht het gaat, of er klitten aanwezig zijn (vaak merk je dit niet op) en welke trimbehandeling de beste keuze is. Wil je aanwezig zijn op de vachtcontroledag, dan is het belangrijk dat je dit van tevoren aangeeft. Je krijgt dan een tijdsblok toegewezen, binnen dit blok kun je gewoon binnenwandelen.
Bijgewerkt: 21 februari 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.