Herinvoering van verplichte opleiding voor hondentrimmers is hard nodig

Huisdier trimsalon: hond, kat, cavia etc

De populariteit van huisdieren neemt in Nederland nog steeds toe. Met deze groei stijgt ook de vraag naar professionele hondentrimmers. Ze spelen een belangrijke rol in het welzijn en de gezondheid van honden. Desondanks is het beroep van hondentrimmer in Nederland niet gereguleerd. Dit betekent dat iedereen, zonder opleiding of ervaring, zichzelf hondentrimmer mag noemen. Dit gebrek aan regulering brengt risico’s met zich mee, zowel voor de dieren als voor hun eigenaren. Het is tijd om de verplichte opleiding en erkenning door de overheid, zoals die vroeger bestond, opnieuw in te voeren.

Het belang van vakbekwaamheid

Hondentrimmen is veel meer dan een hond een mooi kapsel geven. Het vraagt om veel kennis van vachtsoorten, huidproblemen en hondengedrag. Professionele trimtechnieken hebben een impact op de gezondheid van de hond. Verkeerd trimmen veroorzaakt soms huidirritaties, infecties of pijn. Daarnaast moet een goede trimmer gedragskennis hebben om stress en angst bij de hond te minimaliseren.

Zonder verplichte opleiding ontbreekt de garantie dat een trimmer deze kennis en vaardigheden bezit. Honden kunnen hierdoor onnodig lijden.

Een officiële opleiding biedt de theoretische en praktische basis voor het vak. Herinvoering van een diploma-eis, zoals het rijksdiploma dat ooit bestond, zou een kwaliteitsstandaard garanderen die nu ontbreekt. Het is aan de overheid om hier actief mee aan de slag te gaan.

Bescherming van hondeneigenaren

Hondeneigenaren vertrouwen erop dat hun dier in goede handen is wanneer ze deze aan een trimmer toevertrouwen. Zonder regulering is dit vertrouwen niet altijd terecht. Er zijn verhalen van honden die gewond raken tijdens behandelingen of die zichtbaar gestrest terugkeren na een bezoek aan een onervaren trimmer.

Deze situaties kunnen voorkomen worden door een verplichte certificering, waarbij trimmers aan strenge eisen moeten voldoen voordat zij het beroep mogen uitoefenen. Dit vergroot het vertrouwen in de sector.

“Ze leren het van YouTube”

Door het ontbreken van regulering mag iedereen als hondentrimmer aan de slag. “Je ziet steeds vaker dat mensen zichzelf het trimmen via YouTube aanleren of een simpele cursus volgen, en dan een trimsalon openen”, aldus de eigenaresse van Trimsalon Limbo, als een van de weinigen in het bezit van een rijksdiploma. “Ik had eens contact met een trimster omdat ik dacht dat ze óók rijksgediplomeerd was, zoals op haar website stond. Maar ze zei doodleuk dat ze het trimmen van YouTube had geleerd en hierna nog een certificaat had behaald, wat ze voor het gemak maar rijksdiploma noemde.”

Verder raken sommige honden, door een ondeskundige aanpak, getraumatiseerd. “Ik krijg hier honden die geplukt zijn terwijl ze geen plukvacht hebben, hartstikke pijnlijk! Deze honden durven gewoon niet meer naar de trimsaon. Heel zielig.” Maar het gaat nog een stap verder. Bijvoorbeeld honden die veel te kort zijn geschoren, met huidontstekingen tot gevolg. Of klitten in de vacht die er hardhandig worden uitgetrokken. Ruim 60% van de honden heeft al eens een nare ervaring in een trimsalon opgedaan.

Verbetering van het imago van de sector

Het beroep van hondentrimmer wordt door het gebrek aan regulering én de gemaakte fouten, niet altijd serieus genomen. Dit is onterecht want het is een vak dat aanzienlijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Door de herinvoering van een verplichte opleiding en erkenning krijgt het vak de professionaliteit en status die het verdient. Dit leidt bovendien tot betere arbeidsomstandigheden en een eerlijker loon voor trimmers. Klanten zin bereid te betalen voor de gegarandeerde kwaliteit van een erkende professional.

Dierenwelzijn als prioriteit

De discussie over dierenwelzijn staat in Nederland hoog op de agenda. Het is paradoxaal dat we strenge regels hebben voor veehouderijen en asielen, maar dat een belangrijke schakel in de verzorgingsketen van honden zo weinig gereguleerd is. Door een verplichte opleiding en erkenning in te voeren, zorgen we dat alle trimmers het welzijn van dieren centraal stellen. Dit sluit aan bij de bredere maatschappelijke roep om dieren beter te beschermen.

Een voorbeeld uit het verleden

Het rijksdiploma voor hondentrimmers, dat vroeger bestond, was een stap in de goede richting. Het bood een duidelijke standaard en zorgde ervoor dat alleen gekwalificeerde personen het beroep mochten uitoefenen. Hoewel deze regeling is afgeschaft, is de toenemende aandacht voor kwaliteit en dierenwelzijn een goede aanleiding om een vergelijkbaar systeem opnieuw in te voeren.

Hoe verder?

Je hebt nu beroepsverenigingen voor gediplomeerde trimmers maar die zijn een wassen neus. Er zitten leden tussen die nooit hun diploma hebben aangetoond en tóch lid mogen blijven.  

Het invoeren van verplichte opleiding en erkenning voor hondentrimmers moet dus beginnen met de oprichting van een erkende beroepsvereniging. Deze vereniging kan, in samenwerking met de overheid, standaarden opstellen voor de opleiding, examencriteria en bijscholing van trimmers. Daarnaast een certificeringssysteem dat gecontroleerd wordt door een onafhankelijke instantie.

Herinvoering verplichte opleiding: geen wens maar een eis

De herinvoering van een verplichte opleiding en erkenning voor hondentrimmers is een logische stap om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen en het welzijn van honden te beschermen. Het rijksdiploma bood in het verleden een solide basis. Door deze maatregel in te voeren geven we het beroep de waardering die het verdient en dragen we bij aan een diervriendelijker Nederland.

Bijgewerkt: 16 november 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.