Hoeveel honden mag je hebben in Nederland?
Je bent helemaal gek van honden (wij ook!) Drie of twaalf honden, het blijft altijd gezellig. Zit er eigenlijk een maximum aan het aantal huisdieren dat je mag hebben? Hoeveel honden mag je bijvoorbeeld in Nederland huisvesten? Bekijk wat hier de landelijke regels voor zijn.
Zoveel procent van de Nederlanders heeft een hond
Met miljoenen huisdieren zou je denken dat er ook veel honden in Nederland leven. Het klopt dat ongeveer 47,8% van de huishoudens een huisdier heeft. 17,8% hiervan heeft een hond. Dat kunnen ook meerdere honden zijn, er wordt per huishouden gekeken.
Meerdere honden in huis
De meeste huishoudens met een hond hebben er één of twee. Minder vaak zie je drie of meer honden die tegelijkertijd worden gehouden. Je komt dan al snel bij de echte liefhebbers uit maar ook bij mensen die hier voldoende tijd voor hebben.
Het is niet erg om meerdere honden in huis te hebben. Je moet vooral op de beschikbare ruimte, jouw beschikbare tijd, de kosten en hygiëne letten. Ook mogen je huisdieren geen overlast voor anderen veroorzaken.
Hoeveel honden mag je hebben?
In Nederland gelden er geen regels voor het aantal huisdieren dat je mag hebben. Of je nu 1 of 20 honden hebt, het is gewoon toegestaan.
Wel kan het dat de gemeente hier bepaalde regels over heeft gemaakt. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarnaast zijn er verhuurders of woningbouwverenigingen die grenzen stellen aan het aantal huisdieren. Zoiets vind je in het huurcontract terug. In sommige gevallen mag je zelfs helemaal geen hond houden, soms wel een ander huisdier. Bijvoorbeeld een vogel of vissen.
De juiste verzorging bieden
Het gaat niet om het aantal honden dat je in Nederland mag hebben. Wel om het bieden van de juiste verzorging. Allereerst moet er voldoende ruimte voor de honden zijn. En natuurlijk ook voor jezelf en de rest van het gezin.
De ruimte moet zijn aangepast aan de behoeften van het dier. Honden moeten rond kunnen lopen en kunnen spelen. Daarnaast moeten ze de mogelijkheid hebben om zich af te zonderen. Bijvoorbeeld wanneer een hond stress of angst ervaart en even alleen wil zijn.
Het kan ook dat honden gaan vechten. Ook dan moet er voldoende ruimte zijn om te ontsnappen of elkaar te ontwijken.
Tips om meerdere honden in huis houden
Wil je twee of meer honden houden? Dan is het belangrijk dat elk dier individuele aandacht krijgt. Dit geldt niet alleen voor honden maar ook voor katten, vogels, knaagdieren en veel andere dieren. Honden zijn groep dieren en hebben behoefte aan het gezelschap van andere honden of menselijk gezelschap.
Met dagelijks individuele aandacht bouw je een sterke band met elk dier op. Hieronder vind je nog een paar tips om meerdere honden te houden.
Gescheiden voeding zodat er geen ruzie ontstaat
Is het je wel eens opgevallen dat honden ontzettend snel eten? Ze schrokken hun brokken of vlees snel naar binnen. Dit is een instinct dat ervoor zorgt dat elke hond kan eten. Er kan namelijk elk moment een indringer komen die het voedsel afpakt. Snel eten is dan ook de boodschap.
Om ruzie te voorkomen is het belangrijk dat je de honden apart voert. Elk dier moet zijn eigen voederbak hebben. Zet deze voerbakken minstens een meter uit elkaar. Voer alle honden tegelijkertijd zodat ze voldoende voeding krijgen.
Oudere en zieke dieren eten langzamer of slechter. Het is dan aan te raden om deze in een aparte ruimte te voeren. Zo hebben ze alle tijd om goed te kunnen eten.
Trainingssessies om de vaardigheden te verbeteren
Met meerdere honden in huis is het belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen. Organiseer aparte trainingssessies voor elke hond. Je merkt dat de ene hond wat sneller leert dan de andere. Een border collie is het meest slimme hondenras, gevolgd door de Duitse herder, de poedel en de golden retriever.
Andere rassen doen er wat langer over om commando’s aan te leren. Maar onmogelijk is dit zeker niet. Je moet alleen meer geduld hebben. Juist daarom is het belangrijk om de trainingssessies apart te houden. Zo kan iedere hond op zijn eigen tempo leren.
Aparte slaapruimtes voor een goede nachtrust
Honden slapen niet alleen ‘s nachts maar doen ook overdag veel dutjes. Vooral puppy’s en senioren honden hebben hier meer behoefte aan. Het is niet aan te raden om twee of drie honden één onbemand te laten delen. Tenzij ze hier zelf voor kiezen. Zorg dat elke hond zijn eigen slaapruimte heeft. Hierdoor voelt het dier zich veilig.
Zorg altijd voor een slaapplek die bij het dier past. Een Duitse herder geef je geen mini hondenmandje. Weet je niet hoe groot slaapplek moet zijn? Laat het dier op zijn zij liggen en meet de afmeting tussen neus en staart. Dit is de minimale lengte van de slaapplek. Kleiner is niet aan te raden, groter hoeft niet altijd. Een te grote slaapplek kan een onzekere hond nóg onzekerder maken.
Meerdere honden in huis kan de omgeving erg druk maken. Sommige honden raken hierdoor overprikkeld of ervaren stress. Zorg in dit geval voor voldoende rust en dowtime. Ook nu weer is het belangrijk dat elke hond zijn eigen plekje heeft om zich even terug te trekken.
Sociale interacties tussen de honden
Het is belangrijk dat je honden goed met elkaar omgaan. Doe daarom gezamenlijke activiteiten zoals wandelingen en spelletjes. Zorg dat elke hond wat aandacht krijgt en dat ze allemaal meedoen. Dit zorgt voor positieve sociale interacties en een groepsverband waar je blij van wordt.
Meerdere honden leven in een roedel en bepalen zelf hun hiërarchie. Grijp wel in als er agressie of dominantieproblemen ontstaan.
Heb je even geen tijd om je met de honden bezig te houden? Bied stimulerende activiteiten aan. Denk hierbij aan puzzelspeelgoed en ander hondenspeelgoed dat ze actief bezighoudt.
De gezondheid van je huisdieren
Natuurlijk is de gezondheid van de honden ook belangrijk. Ga minimaal één keer per jaar met de honden naar de dierenarts. Niet alleen voor een medische controle maar ook voor vaccinaties. Een vaccinatie is niet verplicht maar wanneer je meerdere honden hebt wel verstandig. Zo kunnen ze elkaar niet met ernstige ziekten besmetten.
Wanneer je meerdere honden hebt kost het veel geld om naar de dierenarts te gaan. Daarom zou je een dierenartsschema kunnen maken. Bijvoorbeeld wanneer je vier honden hebt ga je elk kwartaal met één hond. Houd wel extra medische kosten in je achterhoofd en bouw hier een spaarpotje voorop. Of zorg voor een goede hondenverzekering.
Met deze tips zorg je dat meerdere honden in huis een plezierige ervaring is. Niet alleen voor jou en je huisgenoten maar ook voor de honden zelf.
Bijgewerkt: 14 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.