Hond bang in de trimsalon

De meeste honden gaan met plezier naar de trimsalon. Ze krijgen veel aandacht en vaak vinden ze het prettig dat er aan hun vacht gewriemeld wordt. Helaas kan het voorkomen dat jouw hond bang is in de trimsalon. Meestal heeft dit een duidelijke oorzaak: een nare ervaring bij de dierenarts of bij een trimmer.  Ook slechte socialisatie, gedragsproblemen en soms een medische aandoening kan angst met zich meebrengen.

Hoeveel honden zijn bang voor de trimsalon?

Gemiddeld is 10% van alle volwassen honden bang voor de trimsalon. Dit hangt enerzijds van het ras en bijbehorende karaktereigenschappen af, anderzijds door de behandeling die zij ontvangen. In veel trimsalons worden honden veel te stevig vastgehouden. Het kan ook dat ze pijn ervaren, bijvoorbeeld tijdens het plukken of het verwijderen van klitten.

Bij Trimsalon Limbo vinden we het belangrijk dat elke hond een pijnvrije behandeling krijgt. Daarom kiezen we soms voor een behandeling die niet zo goed bij jouw wensen aansluit. Bedenk echter dat het welzijn van jouw trouwe viervoeter vooropstaat. Je hond is jou dankbaar wanneer je voor een pijnloze trimbeurt kiest.

Verschillende oorzaken voor angst tijdens het trimmen

Een van de grootste oorzaken van angst voor de trimsalon is een nare ervaring. Het kan gebeuren dat een trimmer te ruw met de hond omgaat. Bijvoorbeeld door deze hardhandig beet te pakken. Een trimmer kan ook zijn of haar geduld verliezen en tegen de hond uitvallen, fysiek of met de stem. Hier kunnen gevoelige honden heel bang van worden!

Het verheffen van de stem hoeft niet altijd slecht te zijn. Honden die agressief richting een trimmer reageren moeten soms even op hun plek gezet worden. Stemverheffing kan ervoor zorgen dat de hond kalmeert. Maar het blijft altijd opletten of de hond hier ook tegen kan. Een ervaren trimmer kan dit goed inschatten.

Pijn tijdens de behandeling

Sommige honden die bang zijn in de trimsalon ervaren pijn tijdens de behandeling. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een pijnlijke trimbeurt:

  • Een hond plukken die geen of een slechte plukvacht heeft of niet plukrijp is
  • Diepzittende of grote klitten eruit kammen (dit is soms zeer pijnlijk)
  • Vervilting met een te grove scheerkop wegscheren

Een nare ervaring bij de dierenarts

De trimsalon lijkt voor de hond een beetje op de dierenarts. Er is een tafel aanwezig en de hond moet hierop staan. Een vreemde controleert zijn huid en vacht, nagels en soms het gebit.

Veel honden die naar de dierenarts gaan krijgen een behandeling die ze niet prettig vinden. Bijvoorbeeld een inenting of injectie, een onderzoek en soms een operatie. Dat zijn geen positieve ervaringen. Hierdoor kan de hond zijn bezoek aan de dierenarts met die aan de trimsalon gaan vergelijken. Een hond ziet het verschil niet!

Is jouw hond bang voor de trimsalon?

Soms lijkt je hond bang te zijn voor de trimsalon maar valt dit wel mee. Het klopt dat een aantal honden wat nerveus reageren wanneer ze de trimsalon binnenkomen. Soms staan ze op de tafel te bibberen. Jouw hond heeft het niet koud maar hij is gewoon wat nerveus.

Meestal verdwijnt die nervositeit wanneer jij als eigenaar de trimsalon verlaat. Je ziet veel honden dan ineens een stuk rustiger worden. Ze laten de trimbeurt toe en wachten ondertussen of hun baasje al terugkomt.

Hoe weet je nu of jouw hond bang is voor de trimsalon? Soms merk je dit aan de volgende signalen:

  • Wanneer je de trimsalon nadert duikt de hond ineen, de staart tussen de poten of hij trekt zich terug.
  • De hond wil absoluut niet op de tafel staan of duikt, eenmaal op de tafel, helemaal in elkaar.
  • Het dier laat ongecontroleerd zijn urine of ontlasting lopen (niet te verwarren met een medische oorzaak).

Signalen die niet bij angst voor de trimsalon horen:

  • De hond is uitermate blij dat hij jou weer ziet wanneer je hem op komt halen. Dit is alleen maar goed en heeft niks met angst voor de trimsalon te maken.
  • Jouw hond loopt een beetje onwennig de trimsalon in. Sommige honden blijven het maar vreemd vinden. Ze zijn wat gereserveerd maar hoeven niet bang te zijn.

Hoe krijg je een angstig hond rustig?

In veel gevallen helpt het om de hond in de trimsalon achter te laten. Zonder invloed van de baas kalmeren de meeste honden. Dit lijkt voor jou heel tegenstrijdig want eigenlijk wil je jouw hond troosten en ondersteunen. Maar al die aandacht versterkt de angst bij de hond. Aandacht betekent namelijk dat zijn gevoel (angst) goed is.

In de trimsalon proberen we de angstige hond zo snel mogelijk rustig te krijgen. Meestal lukt dit goed met de nodige afleiding. Verder negeren we de situatie. Dit geeft de hond het vertrouwen dat er niks aan de hand is.

Een kalmerend middel

Ondanks een goede aanpak kan het gebeuren dat je hond nog steeds een hekel aan de trimsalon heeft. Daarnaast kan het dier ook de autorit heel vervelend of stressvol vinden. Onrustig zijn, plots veel hijgen, overmatig trillen, huilen en zelfs bijten van angst. Het zijn signalen die op angst voor de trimsalon kunnen.

Wanneer jouw hond te veel angst voor de trimmer heeft is hier gelukkig een oplossing voor: speciale tabletten. Deze hebben een goed ontspanningseffect. Je dient minstens 2 uur voor de afspraak bij de trimsalon tabletten toe. Hoeveel tabletten je moet geven staat op de verpakking. Je hebt ook kalmerende spray en zelfs een halsband die kalmerende feromonen afgeeft.

Deze producten zijn bij een goede dierwinkel maar ook bij de dierenarts verkrijgbaar. Vraag naar een kalmeringssupplement voor de hond. Adaptil is een bekend en goed werkend middel maar er is nog veel meer verkrijgbaar. Heeft je hond een medische aandoening? Overleg dan altijd met de dierenarts voordat je iets toedient.

Thuis veel oefenen

Het is belangrijk dat je thuis ook aandacht aan angst voor de trimsalon besteedt. Het helpt wanneer je de hond regelmatig borstelt of kamt, zodat deze aan de vachtbehandeling gewend geraakt. Verder is het goed om elke dag even de pootjes aan te raken en op te tillen. Doe dit ook met het hoofdje en de staart.

Door je hond te trainen ondergaat deze een ontspannen behandeling in de trimsalon. Niet alleen voor de hond maar ook voor jou veel prettiger.

Bijgewerkt: 8 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.