Hond hapt in tondeuse tijdens het trimmen

Ben je professionele trimmer of trim jij je hond zelf? Kijk uit wanneer je met de tondeuse aan de slag gaat. Sommige honden happen in de tondeuse. Voordat je het weet scheer je in de lip, de tong of andere zachte delen. Overal bloed! In dit artikel ontdek je hoe je voorkomt dat de hond in de tondeuse hapt en wat je moet doen wanneer het toch misgaat.

Waarom een hond in een tondeuse hapt

Een tondeuse maakt lawaai. Honden die hieraan gewend zijn reageren er niet op. Maar voor een hond die nog nooit is geschoren, is die luidruchtige tondeuse niks anders dan een monster. Dat monster moet natuurlijk weggejaagd worden. Daarom happen veel honden in de tondeuse.

Er zijn ook honden die bang zijn voor de tondeuse. Meestal ontstaat die angst doordat ze eens een keer in de huid zijn geschoren. Dat is natuurlijk pijnlijk. Het logische gevolg is dat de hond de volgende keer wel uitkijkt voordat hij een tondeuse bij zijn huid laat komen.

Laten wennen

Het is belangrijk dat jonge honden (pups) al kennismaken met de trimsalon. Maar ook met het geluid van een scheerapparaat. Probleem is dat veel hondeneigenaren te lang wachten voordat ze met de hond naar de trimsalon gaan. Hierdoor is de jonge hond (logisch) bang voor het geluid.

Het is goed om met een pup naar de trimsalon te gaan wanneer deze tussen de 8 en 16 weken oud is. Tijdens de eerste kennismaking gebeurt er nog niet veel. De pup mag de trimsalon en de omgeving verkennen, staat even op de tafel, mag de verschillende materialen bekijken en er wordt aandacht aan het dier geschonken. Ook wordt de tondeuse even aangezet zonder de hond te scheren. Zo kan puppy aan het geluid wennen.

De tweede keer dat de pup naar de trimsalon komt, tussen de 16 en 26 weken, vindt de eerste trimbeurt plaats.

Je bereidt de hond hier goed op voor door hem of haar regelmatig thuis goed te kammen of te borstelen. Hierdoor is het voor puppy normaal dat er aan zijn vacht wordt gefriemeld.

Een geluidloze tondeuse

Tondeuses met een kabel of snoer maken altijd meer lawaai dan de kabelloze tondeuses. Dit komt omdat een bekabelde tondeuse veel krachtiger is. De motor is harder aan het werk en dat hoor je.

Wanneer de hond erg bang voor de tondeuse is dan is een draadloos apparaat een goede oplossing. Deze hondentondeuse werkt op (oplaadbare) batterijen of met een oplaadbare accu. Houd er wel rekening mee dat draadloze tondeuses minder krachtig zijn. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor het trimmen van een hond met veel klitten of een vervilte vacht.

Een ervaren trimmer

Het kan altijd gebeuren dat een hond in de tondeuse hapt. Toch gebeurt dit minder vaak bij een ervaren trimmer. Deze weet namelijk precies hoe je vakkundig de vacht korter scheert of pijnloos klitten wegscheert.

De hond een muilkorf om doen

Soms is het beter om de hond te muilkorven. Dit ziet misschien heel zielig uit maar dat is het niet. Een muilkorf is bedoeld om anderen niet te kunnen bijten. Dankzij de muilkorf kan de hond dus ook niet in de tondeuse gapen. Wel zo veilig want zo ontstaan er geen bloederige situaties.

Een goede muilkorf geeft de hond alle ruimte om goed adem te halen. De muilkorf zit niet strak en na enkele minuten merkte de hond niet eens meer dat hij hem om heeft. Uiteraard gaat de muilkorf alleen tijdens het scheren om en bij andere vachtbehandelingen kan deze weer af.

Hond heeft in tondeuse gehapt: de behandeling

Niks zo vervelend als een ongeluk tijdens het trimmen. Heeft de hond inde tondeuse gehapt? Soms valt de schade wel mee. Kijk eerst of je ergens bloed ziet zitten. Kijk niet alleen rondom en op de lippen maar ook in de bek van de hond.

Houd er rekening mee dat een wond in of aan de kop soms ernstig kan bloeden terwijl de wond helemaal niet zo diep is. Dit komt omdat het hooft goed doorbloed is.

Uitwendige wonden, dus niet in de bek, moeten goed schoongemaakt worden. Doe dit met een katoenen gaasje of wattenschijfje dat gedrenkt is in zoutoplossing. Reinig hier de wond mee.

Wondzalf is geschikt om de wond te laten genezen. Zorg dat de hond dit niet op kan mikken. Breng het dus zeker niet op de lippen of in de mond aan.

Wondjes in de mondholte zijn wat lastiger te behandelen. Afhankelijk van de ernst kan het bloeden vrij snel stoppen. Mondgel is ideaal bij de behandeling van kleine wondjes in de mond. Deze mondgel heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Wanneer de bloeding hevig is dan is het beter om een dierenarts in te schakelen. Misschien moet de wond gehecht worden.

Tips wanneer je hond angstig is voor de trimsalon

De meeste honden komen met plezier naar Trimsalon Limbo. We staan dan ook bekend als een diervriendelijke trimsalon in een rustige omgeving.

Is jouw hond bang voor de trimmer? Er zijn wat tips om ervoor te zorgen dat het dier minder angstig is.

Begin zo vroeg mogelijk met het opbouwen van vertrouwen. Masseer je hond dagelijks en raak hem op verschillende delen van het lichaam aan. Hierdoor raakt het dier al snel aan deze aanrakingen je bent.

Tijdens de wekelijkse vachtverzorging zoals kammen of borstelen is het belangrijk om je hond te belonen wanneer hij rustig en stil is. Zo associeert hij positieve ervaringen met de verzorging.

Ben je bang dat de hond in de tondeuse hapt en een verwonding oploopt? Plan een afspraak buiten de drukke uren. Een kalme omgeving helpt bij het verminderen van stress. Neem ook een favoriet speeltje of een deken mee. Dit stelt je hond gerust, niet alleen in de auto maar ook in de trimsalon.

Bijgewerkt: 29 april 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.