Hond met vlooien wassen

Vlooien veroorzaken jeuk, irritatie en soms allergische reactie. Wist je dat vlooien soms besmet zijn met lintworm, waardoor de hond ook lintworm kan krijgen?  Het is dus belangrijk om jouw hond vrij van deze parasieten te houden. Of bij een besmetting: zo snel mogelijk hiermee afrekenen. Een hond met vlooien wassen is een goede manier van aan deze parasieten af te komen. Helaas is niet elke shampoo hier geschikt voor.

Vlooien bij de hond herkennen

Voordat je met vlooienbestrijding start is het eerst goed om te beoordelen of de hond echt vlooien heeft. Een vlo is bruin tot zwart van kleur en heeft een verticaal afgeplat lichaam. Hierdoor kan hij goed tussen de haren van de hond of kat lopen.

Vlooien hebben geen vleugels maar kunnen wel ver springen. Bij honden met een witte of blonde vacht zie je vlooien soms goed zitten. Ook kunnen vlooienpoepjes zichtbaar zijn: zwarte puntjes in de vacht.

Waarom vlooienbestrijding zo belangrijk is

Slechts 5% van de vlooienpopulatie bevindt zich op jouw hond. De overige 95% bestaat uit vlooieneitjes en larven, verspreid door de woning. Het heeft dan ook geen zin om met een vlooienkam vlooien te verwijderen: binnen 24 uur zit je hond opnieuw onder de vlooien. Een vlooienkam is wel geschikt om op aanwezigheid van vlooien te controleren.

Vlooien leven van het bloed van de hond of kat. Op zich is dit ongevaarlijk, behalve dat de beten voor jeuk en irritatie zorgen. Sommige honden zijn allergisch voor vlooienbeten. Er ontstaat dan hardnekkige jeuk, huidontsteking, korsten en soms flinke kaalheid.

Vlooien zijn soms ook besmet met lintworm. Wanneer de hond vlooieneitjes of larven oplikt dan raakt deze besmet met lintworm. Bij volwassen honden zijn lintwormen niet direct gevaarlijk maar het is natuurlijk ook niet goed voor de gezondheid.

Om deze redenen is het belangrijk om een vlooienbesmetting zo snel mogelijk te bestrijden. Niet alleen bij de hond maar ook in de woning.

Bestrijding: de hond met vlooien wassen

Vlooien kunnen niet zwemmen. Door je hond in bad te doen reken je met de vlooien in zijn vacht af. Hierbij moet de hond wel zo diep mogelijk in het water. Omdat parasieten op zoek gaan naar een droog plekje komen ze vaak bovenop de kop terecht. Van hieruit is het makkelijk om met een vlooienkam de laatste vlooien weg te halen.

De hond met vlooienshampoo wassen

Heb je niet de mogelijkheid om de hond in het water te doen? Je kunt hem ook een normale wasbeurt geven. Was de hond bij voorkeur met vlooienshampoo. Deze shampoo bevat de werkzame stof permethrine. Hierdoor worden vlooien gedood.

Met normale shampoo wassen

Een hond met vlooien wassen waarbij je normale hondenshamppoo gebruikt? Dat heeft alleen zin als je de hond volledig onderdompelt in water (hoofd altijd boven water!) Het is niet de hondenshampoo die de vlooien doodt maar het water: vlooien verdrinken in het water.

Vlooien bij de hond en tea tree shampoo

Tea tree is een natuurlijke insecticide. Dit betekent dat het bepaalde parasieten weert, met name vlooien en teken. De hond wassen met Tea tree shampoo verkleint de kans op een vlooienbesmetting. Het is echter geen middel om blijvend van vlooien af te komen.

Wees voorzichtig met tea tree olie. Het wordt op mensen vaak toegepast bij de behandeling van huidklachten. Honden en katten kunnen gevoelig op tea tree olie reageren. Daarom mag alleen gebruik worden gemaakt van een speciale tea tree hondenshampoo.

Wrijf nooit tea tree olie rechtsreeks op de huid of vacht. Wanneer de hond aan de vacht likt kan deze de olie makkelijk doorslikken. Het gevolg is in soms ernstige vergiftiging.

Honden met vlooien met Dreft (afwasmiddel) wassen

In veel trimsalons worden honden met vlooien met Dreft gewassen. Een hele slechte keuze! Dreft is ongeschikt voor het wassen van huid en vacht: het beschadigt de natuurlijke huidbarrière. De hond kan hier ernstige huidproblemen aan overhouden.

Hond met vlooien wassen en hierna met vlooienmiddel behandelen

Veel mensen vinden het onhygiënisch wanneer hun hond vlooien heeft. Ze willen de hond zo snel mogelijk wassen. Wanneer je dit met vlooienshampoo doet dan is dit een goede manier om de aanwezige vlooien te doden. Wel moet altijd nog vlobestrijding in de omgeving plaatsvinden.

Wil je de hond met een vlooienmiddel zoals een vlooienband of pipetje behandelen? Het is niet aan te raden om het dier vóór de behandeling te wassen. De meeste vlooienmiddelen verspreiden zich via het huidvet waardoor alle vlooien worden aangepakt. Wanneer je de hond vooraf wast dan verdwijnt het huidvet en heeft het toedienen van een vlooienmiddel geen enkel nut.

Omgeving behandelen

Omdat het grootste deel van de vlooienpopulatie zich in de woning bevindt is het heel belangrijk om de omgeving te behandelen. Gebruik hiervoor een goede omgevingsspray. Dit is een krachtig middel dat niet alleen vlooien maar ook andere aanwezige parasieten en insecten doodt.

Let op: een omgevingsspray mag je nooit op het huisdier spuiten. Ook is het belangrijk om huisdieren eerst uit de ruimte te verwijderen. Spuit vervolgens de ruimte goed in en houdt gedurende een uur ramen en deuren goed gesloten. Hierna enkele uren ventileren.

Een vlooienbehandeling in de trimsalon

Heeft je hond vlooien en kom je naar de trimsalon? Dat is niet zo handig want hierdoor kan jouw hond andere honden met vlooien besmetten. Daarom is het belangrijk dat je hond vlovrij naar de trimsalon komt.

Wanneer het dier toch vlooien heeft dan wordt deze in de trimsalon hiertegen behandeld. Voor deze behandeling geldt een meerprijs (houd hier rekening mee).

Bijgewerkt: 8 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.