Hond scheren tegen verharen
Elke hond verliest haar, behalve wanneer het een 100% naakthond betreft. Veel honden zijn twee keer per jaar in de rui. Tijdens de ruiperiode verliezen ze enorm veel haar. Helaas zie ik steeds vaker honden met een zogenaamde mozaïekrui. Dit betekent dat het dier het hele jaar door haar verliest, tot wanhoop van het baasje. Een hond scheren tegen verharen: is dit echt de oplossing?
Waarom een hond verhaart
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom een hond soms veel haar verliest. Dit is een normaal verschijnsel, bepaald door moeder natuur.
Nagenoeg alle honden hebben een dubbele vacht, ook wanneer dit niet zo goed herkenbaar is. De ondervacht is bij sommige honden zeer goed aanwezig. Deze ondervacht voelt heel zacht en wollig aan. Je ziet dit goed bij herdershonden en keeshonden.
Er zijn ook rassen waarbij de ondervacht niet zo goed herkenbaar is. Bijvoorbeeld de Yorkshire terriër of de doodle. Maar ook deze rassen hebben een (karige) ondervacht.
De ondervacht heeft een belangrijk doel: isoleren, zowel in de zomer als de winter. Na de koude wintermaanden verdwijnt de dikke ondervacht om plaats te maken voor een frisse zomervacht. Wanneer de dagen weer kouder worden maakt de hond lekkere warme winterwol aan en moet de zomervacht eruit. Dat is wat tijdens de ruiperiode gebeurt.
Het hele jaar door in de rui
Steeds vaker lijken honden het hele jaar door in de rui te zijn. Dat kan wel kloppen: door intensieve fok maar ook het klimaat binnenshuis zijn de ruiperiode door de jaren heen veranderd. Je zou kunnen zeggen dat de verhaarperiode bij veel honden ontregeld is.
Wat je ziet is dat het huisdier elke dag haar verliest. Hierdoor blijf je als eigenaar stofzuigen en poetsen. Bovendien zit je kleding vaak onder het hondenhaar. Je komt deze haren zelfs in je bed tegen, ook wanneer de hond niet in bed mag slapen.
Honden die niet verharen
Hou je van honden maar niet van overmatig veel hondenharen in je woning? Er zijn een aantal rassen die niet of nauwelijks verharen. Bijvoorbeeld:
- Naakthond (Mexicaanse of Chinese, geheel kaal of somt met een paar plukjes haar).
- Doodle (kruising poedel, deze honden verliezen dagelijks een heel klein beetje haar dat je niet eens ziet liggen).
- Yorkshire terriër (heeft zijdezacht lang haar en verhaart nauwelijks).
- Poedel (net als bij de doodle is het verharen nauwelijks aanwezig).
- West Highland terriër (dode dekharen moeten regelmatig geplukt worden en van de ondervacht heb je weinig last).
Het probleem met sommige rassen is dat de haren die ze verliezen, in de vacht blijven hangen. Hierdoor ontstaan er heel snel klitten. Dit zie je vooral bij de poedel, doodle, Shih Tzu, Yorkshire terriër en boomertjes.
Je hebt ook rassen die bergen aan haren verliezen. Bijvoorbeeld de Duitse herder, de husky en de Golden retriever. Het zijn voornamelijk honden die goed tegen kou kunnen en een dikke ondervacht hebben die veel verharen.
Een hond met kort of lang haar
Je zou denken dat een hond met lang haar veel meer haar verliest. Nee dat klopt niet. Een grote hond heeft meer haarzakjes en dus ook meer haren. Het is dan ook logisch dat een grote hond meer haren loslaat. Bij een hond met lang haar duurt de haargroeicyclus veel langer. Dit betekent dat het ook langer duurt voordat het haar uitvalt (zelfs als de vacht geknipt of geschoren wordt).
Het is dus zo dat kortharige honden een korte verhaarcyclus hebben en vaker in de rui zijn. We wil je dus zo min mogelijk haren in huis vinden dan zou je eigenlijk een kleine hond met lang haar moeten nemen. Of een poedel of doodle waarbij de losse haren in de vacht blijven zitten.
Helpt scheren tegen verharen?
Het zou mooi zijn als een hond scheren tegen verharen dé blijvende oplossing is. Helaas zorgt scheren er niet voor dat je hond minder verhaart. Wel merk je dat na het scheren veel minder hondenhaar in je woning en op je kleding tegenkomt.
Dit komt omdat scheren de haren korter gemaakt. Het scheelt of er dagelijks zeer lange of juist hele korte haren op je vloer vallen.
Vergelijk dit maar eens met het doucheputje. Wanneer je lang haar hebt en dagelijks doucht dan is het doucheputje na twee weken verstopt. Heb je heel kort haar dan kun je makkelijk drie maanden dagelijks douchen zonder dat je het doucheputje hoeft schoon te maken.
Invloed uitoefenen op de ruiperiode
Wanneer je erg veel last hebt van hondenharen in huis dan helpt scheren om de hoeveelheid haren te minimaliseren. Maar het is natuurlijk geen blijvende oplossing. Het haar groeit weer aan en uiteindelijk kom je voor hetzelfde probleem te staan.
Door je hond regelmatig te scheren blijven de haren kort en heb je veel minder last van al die hondenharen. Daarnaast kun je invloed uitoefenen op de rui van je hond. Alleen moet je hier wel wat voor doen.
Het grootste probleem is het binnenklimaat in jouw woning. Meestal is de temperatuur in jouw huis het hele jaar door hetzelfde, ergens tussen de 18 en 22 °C. Dit heeft een negatief effect op de ruiperiode. In plaats van twee keer per jaar blijft je hond het hele jaar door verharen. Je zou dus eigenlijk een wintertemperatuur en een zomertemperatuur in je woning moet creëren. Goed voor de ruiregulatie maar minder prettig om in te leven.
Voeding voor de hond
Komt je hond moeilijk door de rui? Probeer dan eens een voedingssupplement met omega 3- en 6 vetzuren. Soms helpt het om jouw hond goed door de rui te laten komen. Je hebt ook hondenvoeding met toegevoegde Omega vetzuren. Dit soort voeding is ook ideaal voor honden met huid- of vachtproblemen.
Help, mijn hond verhaart heel erg!
Je hebt een hond genomen omdat je heel erg van deze dieren houdt. Veel mensen zien hun hond als normaal gezinslid. Dan is het ook logisch dat je het dier veel aandacht, liefde en de nodige verzorging biedt. Soms word je helemaal gek van de haren die jouw hond verliest.
In veel gevallen is dit een normaal onderdeel van de ruiperiode. Wanneer het dier pleksgewijze kaalheid vertoont dan kan dit op een ziekte duiden. In dit geval het verstandig om even naar de dierenarts te gaan.
Heb je moeite om onderwol, klitten of loszittend haar te verwijderen? Kom regelmatig naar de trimsalon. Hier ontvangt jouw geliefde huisdier de vachtverzorging die bij het ras en vachttype past. Zoiets verdient jouw hond!
Bijgewerkt: 25 juni 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.