De hond van de buren laten stoppen met blaffen

Wanneer je eigen hond blaft kun je zeggen dat het dier stil moet zijn. Maar wanneer het de hond van de buren hebt, heb je hier weinig invloed op. Heb je al met de buurman of buurvrouw gepraat en doet deze niks tegen het blaffen? Dan is het tijd om zelf in actie te komen.

Praat met de buren

Het beste is om (weer) in gesprek te gaan met de buren. Vertel dat je merkt dat hun hond veel blaft en dat je hier last van hebt. Sommige mensen zijn zich niet bewust van de geluidsoverlast. Misschien kunnen ze maatregelen nemen om de geluidsoverlast te verminderen.

Wacht nog even voordat je een melding bij de gemeente of de politie maakt. Er zijn namelijk wat opties om de hond van de buren te laten stoppen met blaffen.

Zoek naar de oorzaak

Probeer te begrijpen waarom de hond blaft. Is dit uit verveling, angst of om het territorium te verdedigen?

Verveelt de hond zich, geef de buren dan het advies om wat speeltijd met het dier door te brengen. Geef eventueel puzzelspeelgoed of hondenspeelgoed cadeau. Daarnaast is het belangrijk dat het dier regelmatig een wandeling maakt en in contact komt met andere honden. Kunnen je buren dit niet, dan is het misschien een idee om dit zelf te doen. Zo bouw je ook een betere band met het dier op.

Honden kunnen ook door angst of stress blaffen. Het is in dit geval belangrijk dat het dier een veilige plek heeft. Misschien hoort het geluiden waar het bang voor is. Het kan ook als je zelf deze geluiden maakt, bijvoorbeeld met gereedschap. Wees je hier bewust van.

Niet tegen de hond schreeuwen

Sommige honden blaffen omdat ze aandacht willen. Wanneer het dier blaft en jij begint tegen hem te schreeuwen, geef je hem aandacht. Zelfs negatieve aandacht vinden dit soort honden fijn. Ook zachtjes praten heeft op deze momenten geen zin.

Je kunt het blaffen beter negeren. Zodra de hond stil is, geef je hem aandacht. Je kunt bijvoorbeeld op een vriendelijke toon tegen hem praten. Of geef hem wat lekkers.

Een hondenfluitje gebruiken

Wanneer bovenstaande oplossingen niet werken, koop dan een hondenfluitje. Dit is een speciaal fluitje dat voor mensen kapot lijkt. Wanneer je erop blaast hoor je namelijk helemaal niks. Maar honden horen het wel. Dit komt omdat het fluitje hoge tonen produceert dat alleen honden en andere dieren kunnen horen.

Telkens wanneer de hond blaft blaas je flink op het fluitje. Zodra de hond stopt met blaffen stop je met fluiten. Hierdoor leert de hond dat het blaffen gepaard gaat met een hinderlijke toon.

Water over het dier gooien

Je kunt de hond ook afschrikken met water. Neem bijvoorbeeld de tuinslang en ga naast de erfafscheiding staan. Blaft de hond van de buren, dan spuit je het dier direct nat. Een beetje water is al voldoende om hem aan het schrikken te maken.

Het lijkt misschien niet zo vriendelijk om de hond van de buren nat te maken, maar het kan heel effectief zijn. Vooral wanneer je dit een paar keer herhaalt telkens als hij blaft. Zo wordt blaffen een negatieve ervaring.

Hond van de buren blaft als ze weg zijn

Een groot probleem is wanneer de hond van de buren blaft als ze niet thuis zijn. Hierdoor hebben deze mensen helemaal niet in de gaten dat hun huisdier voor overlast zorgt. Het beste kun je het geblaf opnemen. Zo kun je het laten horen en heb je bewijs van je bewering.

Wat kunnen de buren doen wanneer hun hond blaft als ze weg zijn? Vaak weten de eigenaren zelf niet hoe ze moeten handelen. Daarom volgen hier enkele tips om het geblaf aan te pakken.

Graduele afscheidstraining. Dit is het vertrekken en thuiskomen oefenen, zonder dat dat hier veel ophef over wordt gemaakt. Door korte periodes van afwezigheid geleidelijk op te bouwen, leert de hond alleen thuis te zijn.

Een veilige en vertrouwde omgeving. De eigenaren moeten ervoor zorgen dat de hond een veilige en vertrouwde plek heeft om alleen te blijven. Eventueel kunnen ze een van hun kledingstukken in de kamer leggen, zodat de hond het gevoel heeft dat de eigenaren nog thuis zijn.

Voldoende stimulatie. Elke hond heeft lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Zoals lange wandelingen, speeltijd en puzzelspeelgoed.

Afleiding. Het helpt wanneer de eigenaar zijn of haar hond iets te doen geeft wanneer deze alleen thuis blijft. Bijvoorbeeld een kauwspeeltje of een puzzel met voedsel.

Hondentraining. Soms is het beter om een hondentrainer of een gedragsdeskundige om advies of hulp te vragen.

Medicatie. Bij zeer angstige honden schrijft de dierenarts soms medicatie voor. Hierdoor worden dit soort honden rustiger en zullen ze minder blaffen.

De politie inschakelen

Wanneer echt niks helpt, kun je de politie bellen of een bericht sturen. Geef aan dat het om geluidsoverlast gaat. Zorg wel dat je bewijs hebt. Maak bijvoorbeeld opnames van het geblaf.

Meestal krijgen de buren eerst een waarschuwing. Wanneer ze niks aan het geblaf doen, kan dit tot een boete leiden. Het is zelfs mogelijk om via een rechtszaak af te dwingen dat de hond de deur uit moet. Laat het echter niet zover komen en praat erover met je buren.

De gemeente om hulp vragen

Een andere optie is de gemeente vragen of ze kunnen bemiddelen. Ze kunnen een bemiddelaar sturen om te kijken of deze het probleem op kan lossen. Hindelijke geluidsoverlast is strafbaar. Wanneer het om een huurwoning gaat, kan de verhuurder in actie komen. Bij een koopwoning moet de gemeente dit doen.

Bedenk wel dat een huurder onder bepaalde voorwaarden uit zijn woning gezet kan worden, maar dit kan bij de eigenaar van een koopwoning niet.

Tips

  • Praat met je buren op een rustige en vriendelijke manier over het geblaf van hun hond.
  • Moedig je buren aan om hun hond te trainen met commando’s zoals “stil” of “genoeg”.
  • Help je buren begrijpen dat voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie belangrijk zijn voor honden.

Bijgewerkt: 2 februari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.