Hond zelf trimmen: wat heb je allemaal nodig?
Hondentrimmers hebben het er maar druk mee: in elke trimsalon worden jaarlijks minimaal 200 honden netjes in model getrimd. Logisch dat er zo’n lange wachtlijsten zijn en vaak ook een klantenstop. Je hond zelf trimmen is de perfecte oplossing. Niet alleen met betrekking tot wachttijd maar ook wanneer het op kosten aankomt. Om je hond thuis te trimmen heb je een aantal materialen nodig. Ook moet je op de hoogte zijn van de juiste technieken.
De vacht beoordelen
Het eerste wat je doet is beoordelen welk type vacht jouw hond heeft. Dit zijn de verschillende vachttypen:
- Haarloos: geen haar of enkele kleine plukjes
- Kort gladhaar: korte dekharen met heel weinig of geen ondervacht
- Kort stokhaar: korte dekharen met (veel) onderwol
- Middellang stokhaar: dekharen van 4-8 cm lang met (veel) ondervacht
- Lang stokhaar: dekharen van 8-10 cm met (veel) onderwol
- Ruwhaar: stug aanvoelende dekharen met een gladde ondervacht
- Lange bovenvacht zonder ondervacht: de ondervacht is weinig aanwezig en vermengt zich met de bovenvacht (waardoor het lijkt alsof er geen ondervacht is)
- Kroeshaar of krulhaar
- Vilthaar: de vacht vervilt op een natuurlijke manier
Weet je al om welk type vacht het gaat? Dan moet je bepalen welke trimtechniek je gaat gebruiken. Hieronder enkele voorbeelden.
De haarloze hond zelf trimmen
Honden zweten niet via de huid als mensen dit doen. Alleen haarloze honden doen dit wel. Daarom moet je een haarloze hond regelmatig wassen. Ook is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en te beschermen.
Wil je een haarloze hond zelf trimmen dan heb je dus vooral goede en verzorgende shampoo en een beschermende crème of olie nodig. Zijn er plukjes haar aanwezig dan kun je deze desgewenst bijknippen.
Kort gladhaar en kort stokhaar borstelen en wassen
Honden met kort en glad haar zijn onder andere de ‘normale’ Jack Russel terriër, Dobermann en Dalmatiër. De korte haartjes lijken het hele jaar door uit te vallen. Het is dan aan te raden om de hond wekelijks met een rubberen borstel goed door te borstelen. Een wasbeurt met universele shampoo is een keer in de twee maanden zeker aan te raden.
Heeft jouw hond een korte vacht maar wel met veel onderwol? Denk hierbij aan de Mechelse herder of de labrador retriever. Vooral tijdens de ruiperiode moet je deze honden goed doorborstelen. Gebruik een herdersharkje of een andere geschikte kam om de onderwol er goed uit te krijgen. Wassen zorgt ervoor dat de onderwol nog makkelijker loslaat.
Middellang en lang stokhaar hond zelf trimmen
Honden met middellang tot lang stokhaar en een ondervacht zijn onder andere de Siberische Husky, Keeshond en Sheltie. Bij deze honden is het gebruikelijk om de onderwol met een speciaal harkje of borstel te verwijderen, dit noem je ook wel ontwollen. Met een wasbeurt ondersteun je dit proces.
Afhankelijk van het ras gebruik je een effileerschaar om de bevediging in model te knippen of om, daar waar dit nodig is, uit te dunnen.
Ruwharige hond zelf trimmen
Honden met ruwharige zijn onder andere de ruwharige Jack Russel, de ruwharige tackle, de Airdale terriër maar ook de Cocker Spaniël. Het is niet zo makkelijk om een ruwharige hond zelf te trimmen. Dit komt omdat je alleen loszittende ruwe dekharen mag verwijderen. Bovendien moeten deze haren plukrijp zijn, anders doe je de hond pijn en raakt de huid geïrriteerd.
Om een ruwharige hond te plukken heb je vingerlingen, trimpoeder en/of een trimmesje nodig. Bedenk dat het plukken veel en belastend werk is, bovendien moet je altijd rekening houden met het model. Voordat je het weet pluk je verkeerd of te veel.
Wees voorzichtig met wassen: na het plukken mag dit alleen met een speciale shampoo die de huid herstelt. Waarschuwing: sommige honden kunnen na het plukken trimkoorts krijgen. Weet dus waar je mee bezig bent of laat het plukken aan de trimsalon over.
De lange bovenvacht zonder ondervacht
Bij honden met een lange bovenvacht zonder ondervacht gaat de zeer dunne ondervacht naadloos over in de dekharen. Hierdoor lijkt het alsof er geen ondervacht aanwezig is. Goede voorbeelden hiervan zijn de Yorkshire terriër, de Maltezer en de Shih Tzu.
Deze honden kun je een lange haar laten behouden maar dan moet je dit regelmatig goed door kammen en klitten verwijderen. Het is ook mogelijk om de vacht op elke gewenste lengte te knippen of te scheren. Laat je dit in de trimsalon doen dan weet je zeker dat je een mooi model krijgt. Liever zelf doen? Dan heb je verschillende soorten scharen en een tondeuse nodig.
Kroeshaar of krulhaar hond zelf trimmen
Honden met kroeshaar op krulhaar zijn onder andere de poedel, Doodle en Bolognezer. Het mooiste is om dit soort honden in een bepaald model te knippen of gedeeltelijk te scheren. Hier heb je verschillende scharen en een tondeuse voor nodig. Voor het trimmen was je de hond en zorg je dat de vacht goed droog is.
Om in model te knippen is het belangrijk dat er geen klitten in de vacht aanwezig zijn. Zijn er wel klitten dan moet je deze eerst verwijderen. Houd er rekening mee dat je met een tondeuse nooit doorklitten heen komt. Je kunt alleen omdat ik lid scheren. Dit betekent dat de vacht altijd korter wordt dan het punt waarop de klit begint. Bij een ernstig verwaarloosde vacht betekent dit dat je hond op de 1 mm tot 3 mm moet worden geschoren!
Vilthaar hond trimmen
Het bijzondere aan vilthaar honden is dat ze wel verharen maar dat deze haren in de vacht blijft hangen. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke vervilting. Deze viltstrengen kun je met de hand in strengen scheuren. Hierdoor krijgt de huid meer lucht.
Wassen is alleen in de zomer aan te raden. Het duurt heel lang voordat de vacht droog is. Desgewenst kun je de vacht inkorten.
Wat kost het om je hond zelf te trimmen?
Scheer een hond nooit met je eigen tondeuse of scheerapparaat. Je hebt dan de garantie dat het apparaat kapotgaat. Een goede hondentondeuse helpt bij het mooi en strak in model trimmen van je hond.
Je hebt goedkope en dure tondeuse. Ook goedkope en dure scharen. Het goedkope gereedschap is prima om je hond af en toe te trimmen (tot vier keer per jaar). Een professional kiest voor topkwaliteit maar daar betaal je ook voor.
Wat veel mensen niet weten is dat je scharen en scheerkoppen regelmatig moet laten slijpen. Dat zijn extra kosten die je maakt. Ook moet je een tafel of het liefst nog een trimtafel hebben om je hond op de juiste werkwijze én veilig te trimmen.
Vergeet niet de aanschaf van een huidherstellende hondenshampoo (veel trimsalons gebruiken goedkope troep dus vertrouw daar niet op) en eventuele crèmespoeling.
Bijgewerkt: 25 juni 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.