Honden
honden
Met je hond (voor het eerst) naar de trimsalon
Alle honden hebben recht op een goede vachtverzorging. Ze kunnen dit namelijk niet zelf. Hoeveel tijd je met de vachtverzorging kwijt bent hangt van het type vacht af. Een kortharige hond hoef je minder vaak te borstelen of te kammen. Langharige en ruwharige honden hebben veel vachtverzorging nodig. De hondentrimsalon helpt jou bij de noodzakelijke vachtverzorging en trimt je hond mooi in model.
Waarom moeten honden naar een trimsalon?
Ongeveer 16.000 jaar geleden begonnen ze in Europa met het tam maken van wilde honden (zoals de wolf). Door bewuste fok bestaan er inmiddels meer dan 350 hondenrassen die erkend zijn. Daarnaast zijn er nog veel niet-erkende hondenrassen en natuurlijk kruisingen en boomers. Elk ras heeft zijn specifieke kenmerken en een bepaald type vacht. Hierdoor is geen enkele hond hetzelfde.
De vacht van de huishond lijkt al lang niet meer op die van de wolf of de wilde hond. Aan bij de huishond vind je namelijk verschillende typen vangsten:
- Kort/glad haar (stevige dekharen met weinig onderwol)
- Kort stokhaar (korte dekharen en onderwol)
- Lang stokhaar (lange dekharen en onderwol)
- Langharig met weinig of geen onderwol
- Langharige ondervacht zonder dekharen
- Ruwharig (een ruwe vacht die glad, borrelend of golvend is)
- Vervilte vacht (uniek, geen gevolg van slechte verzorging!)
- Geheel of gedeeltelijk kaal (soms met een kuifje)
Dit zijn hele andere vachttypen dan de wolf met zijn stevige dekharen en wollige ondervacht. Bovendien zijn veel huishonden het hele jaar door in de rij. Wil je jouw hond mooi in model houden en van de juiste vachtverzorging voorzien? Dan is een bezoek aan de trimsalon meer dan de moeite waard.
De verschillende trimtechnieken
Wanneer je met je hond naar de trimsalon komt wordt eerst bekeken welk type vacht het dier heeft. Aan de hand hiervan wordt de trimtechniek bepaald. Dit zijn de verschillende trimtechnieken:
Plukken is geschikt voor honden met een ruwe vacht. Bijvoorbeeld schnautzers, veel terriërs en bouviers. Ook de meeste spaniels hebben een gedeeltelijke plukvacht. Daarnaast kun je denken aan ruwharige teckels. Bij het plukken worden door de haren met de hand of een trimmes weggehaald. Hierdoor kan de nieuwe fractie zich goed ontwikkelen. Plukken gebeurt door de loszittende en dode haren met wortel en al uit te trekken. Dit doet bij jouw hond geen pijn!
Wanneer je een ruwharige hond niet regelmatig laat plukken dan krijgt het dier ontzettende jeuk. Hierdoor kan hij zijn huid kapot bijten. Daarom is het aan te raden om plukhonden twee tot vier keer per jaar te laten plukken.
Knippen is het in model brengen van het ras of de kruising, met behulp van een schaar. Hierbij wordt de vacht op de gewenste lengte ingekort. Knippen zie je veel bij poedels maar ook bij langharige honden. Knippen is een moeilijke trimtechniek omdat er bij een verkeerde methode snel gaten in de vacht kunnen ontstaan.
Effileren is het uitdunnen van de vacht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een getande schaar. Effileren is niet alleen uitdunnen maar ook inkorten en modelleren. Hierdoor ziet jouw hond er zo natuurlijk mogelijk uit. Effileren komt veel bij retrievers, spaniëls en setters voor.
Scheren doen we met behulp van een professioneel scheerapparaat. De scheerkop bepaalt de lengte van de vacht. Sommige rassen worden gedeeltelijk geschoren zoals de Amerikaanse Cocker spaniël en de poedel. Het is ook mogelijk om de vacht van een langharige hond kort te scheren. Heerlijk fris in de zomer maar ook makkelijk bij de dagelijkse verzorging.
Sommige honden mogen niet geschoren worden. Denk maar aan honden met veel onderwol. Wanneer je de onderwol scheert dan groeit deze niet meer netjes aan. Bovendien kan de vachtstructuur blijvend (en lelijk) veranderen.
Ontwollen is een trimtechniek die je bij honden met veel onderwol tegenkomt. Met een harkje of een speciale kam wordt de wollige ondervacht zo evenveel mogelijk verwijderd. Hierna wordt de hond gewassen en drooggeblazen, zodat de resterende onderwol verdwijnt. Als laatste brengen we de hond in model.
Het ontwollen van een hond met een wollige ondervacht is heel belangrijk. Wanneer je dit niet laat doen dan blijven loszittende haren in de bovenvacht hangen. Hierdoor ontstaan heel snel klitten.
Borstelen is geschikt voor kortharige en gladharige honden. Met een speciale borstel verdwijnen loszittende dekharen. In combinatie met wassen en drogen verdwijnen de laatste loszittende haren. Dit maakt het voor jouw hond makkelijker om door de rui te komen (en je vindt minder hondenharen in je woning). Bovendien oogt en ruikt jouw hond weer lekker fris.
Kammen is met name geschikt voor langharige honden. Hierbij worden klitten en onderwol verwijderd. Ook is kammen geschikt voor het opsporen en verwijderen van parasieten.
Ontklitten gaat een stapje verder dan kammen. Met name op plekken waar snel klitten ontstaan maken we gebruik van een speciale klittenkam. Denk maar aan het gebied achter en onder de oren, de baard, de oksels, de buik en in de liezen.
Voor het eerst met je hond naar de trimsalon
Puppy’s van 8 tot 16 weken oud kunnen voor het eerst kennismaken met de hondentrimsalon. Tijdens de eerste kennismaking mag de pup even in de trimsalon rondlopen, snuffelen en spelen. Dan gaat puppy op de trimtafel en maakt kennis met de verschillende materialen. Dit duurt maximaal 10 minuten.
De tweede keer dat een pup naar de trimsalon komt raakt hij vertrouwd gemaakt met de toekomstige trimbeurten. Soms ontvangt de pup al een complete vachtverzorging.
Is je hond volwassen en ga je voor het eerst naar de trimsalon? Bedenk dat je hond zenuwachtig wordt wanneer jij dat ook bent. Daarom is het vaak beter om je trouwe viervoeter even bij de trimsalon achter te laten. Ondertussen doe jij je boodschappen of ga je terug naar huis. Op het afgesproken tijdstip kom je jouw hond weer halen.
Hoelang duurt een trimbeurt bij een hond?
Een volledige trimbeurt duurt tussen 1 en 4 uur. Dit is afhankelijk van het ras, de vacht en het temperament van de hond.
Op welke leeftijd met de hond naar de trimsalon?
Het beste is om de pup op de leeftijd tussen 8 en 16 weken kennis te laten maken met het trimmen. De eerste puppy kennismaking is gratis!
Wat kost gemiddeld een hond trimmen?
Landelijk ligt de gemiddelde prijs voor een hond trimmen op € 65. Bij Trimsalon Limbo ligt het gemiddelde op € 50 (25% goedkoper).
Wat doen ze bij een trimsalon?
Een trimbeurt bestaat uit een vachtverzorging die perfect aansluit bij het ras en het type vacht van jouw hond. De meeste honden worden in de trimsalon gewassen.
Kun je zelf je hond trimmen?
Afhankelijk van het ras en het vachttype heb je een of apparatuur of materialen nodig. Wanneer je de techniek onder de knie hebt kun je jouw hond zelf trimmen.
Hoe vaak moet je een hond wassen?
Was een hond niet te vaak: dit is slecht voor zijn huid. Je kunt jouw hond eenmaal tot maximaal zes keer per jaar wassen.