Is kortwieken verboden?

Kortwieken is het inkorten van de vleugels va een vogel. Als gevolg hiervan kan het dier niet vliegen. Omdat dit een tijdelijke aamtregel is, mag kortwieken: het is niet verboden. Leewieken is juist wél verboden en mag alleen met medische noodzaak uitgevoerd worden.

Verschil tussen kortwieken en leewieken

Kortwieken is tijdelijk, leewieken is permanent. Bij kortwieken worden de buitenste slagpennen van de vleugels geknipt. Zodra de slagpennen uitvallen groeien er nieuwe, intacte veren voor in de plaats. Enkele weken na het kortwieken kan de vogel weer vliegen.

Leewieken is veel ingrijpender. Hierbij wordt een deel van de vleugel geamputeerd.  Dit betekent dat niet de slagpennen maar de botjes worden ingekort. Als gevolg hiervan kan de vogel nooit meer in zijn leven vliegen. Hij is voor het leven gehandicapt.

Kortwieken is niet verboden

Omdat kortwieken een tijdelijke maatregel is, zien velen het niet als diermishandeling. Natuurlijk is het altijd beter dat de vogel kan vliegen: hij heeft zijn vleugels niet voor niets gekregen. Maar soms is het beter om het vliegen tijdelijk te beperken. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van de vogel, of omdat het tam maken dan makkelijker gaat.

Kortwieken is niet permanent. Ook is het geen pijnlijke ingreep. Het knippen van de slagpennen voelt aan als het knippen van jouw nagels. Daarom is kortwieken niet verboden.


Waarom leewieken vroeger populair was

Kortwieken is tijdelijk want na de rui groeien nieuwe slagpennen aan. Als je wil dat jouw vogel ook na de rui niet kan vliegen moet je het kortwieken herhalen. Soms is dit al na twee weken, soms pas na drie maanden. Bij grote vogels duurt het wat langer voordat de slagpennen aangroeien.

Leewieken hoeft slechts eenmaal te gebeuren. Daarom was deze ingreep vroeger zo populair. Na het leewieken wist je zeker dat de vogel nooit meer kon vliegen. Maar het is natuurlijk ook hartstikke zielig voor de vogel want je ontneemt hem de kans om in de toekomst weer te kunnen vliegen.

Kortwieken is niet pijnlijk

Het is goed om te weten dat kortwieken niet pijnlijk is. Wel moet goed gekeken worden naar de slagpennen. In een bloedpen (=een groeiende slagpen) mag nooit geknipt worden.

Kortwieken kan op verschillend manieren. Sommigen kiezen ervoor om één vleugel te knippen. Dit is niet zo slim want hierdoor raakt de vogel uit balans, waardoor hij niet meer kan vluchten. De meesten knippen de buitenste tien slagpennen. Voor het mooie kun je de laatste of een-na-laatste slagpen laten staan.

Hoewel kortwieken niet pijn doet, kan dit de vogel wel onzeker maken. In sommige gevallen leidt dit tot plukgedrag, dit is het uittrekken van de veren bij zichzelf. Als de vogel dit gedrag na het kortwieken vertoont is het beter om een volgende keer niet meer te kortwieken.

De juiste leeftijd om te kortwieken

Wanneer je op jonge leeftijd een vogel kortwiekt heeft hij geen tijd om de vliegkunst te oefenen. Vaak zie je dat deze vogels, wanneer ze meerdere keren achter elkaar worden gekortwiekt, uiteindelijk slechter kunnen vliegen. Ook wanneer de slagpennen weer zijn aangegroeid.

Wil je dat de vogel later weer normaal kan vliegen? Wacht dan totdat de vogel minimaal 15 weken oud is, zodat hij voldoende vliegvaardigheden heeft kunnen oefenen. Verder is het belangrijk dat je niet vlak achter elkaar kortwiekt maar hier zeker twee weken tussen laat zitten. Wanneer de vogel weer kan vliegen wacht je twee weken voordat je opnieuw kortwiekt. In de tussentijd kan de vogel zijn spieren trainen en zelfvertrouwen opbouwen.

Houd er wel rekening mee dat een goed getrainde vogel na het kortwieken wat verder kan vliegen dan een vogel die zichzelf niet heeft kunnen trainen.

Wat kost kortwieken?

Met wat vaardigheid is het mogelijk om je vogel zelf te kortwieken. Vooral voor mensen met meerdere vogels is dit interessant omdat je hiermee op de kosten bespaart.

Met kortwieken kan veel misgaan. Je kunt per ongeluk in een bloedpen knippen waardoor de vleugel hevig bloedt. Bovendien is dit voor het dier ook nog eens pijnlijk. Verder kan het dat je te veel of juist te weinig (van de) slagpennen knipt. Of dat je niet symmetrisch knipt waardoor de vogel uit balans raakt.

Wanneer je moeite hebt met kortwieken kun je dit ook laten doen. Dit kan bij een dierenarts, een vogelarts, soms bij een vogelarts en natuurlijk bij Trimsalon Limbo.

Bij een dierenarts of vogelarts ben je het duurste uit. Je betaalt namelijk niet alleen voor het kortwieken maar ook een consultstarief per 10 of 15 minuten. Een vogelkweker wil deze ingreep soms gratis doen, maar het kan ook dat je ervoor moet betalen.

Op de tarievenpagina zie je wat kortwieken bij Trimsalon Limbo kost. Houd er rekening mee dat je met de vogel naar ons toe moet komen. De trimsalon is in Tegelen (Limburg) gevestigd.

Bijgewerkt: 9 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.