Je hond zelf knippen: zo doe je dat
Veel honden brengen regelmatig een bezoek aan de trimsalon. Gemiddeld is dit 2-4 keer per jaar, afhankelijk van het ras. vind je de honden trimsalon te duur? Kijk zeker eens bij de prijzen van Trimsalon Limbo: tot wel 50% goedkoper. Wil je toch zelf je hond knippen? Hieronder enkele tips om dit goed uit te voeren.
Controleer of je jouw hond mag knippen
Niet elke hond moet geknipt worden. Doe dit zeker niet bij honden die van oorsprong een wollige ondervacht hebben zoals de Pomeranian, Chow Chow of Duitse Herder. Er zijn ook ontzettend veel andere rassen met een wollige ondervacht. Door hier de schaar in te zetten kun je de vacht blijvend verpesten, met telkens nieuwe klitten als gevolg. Wil je zo’n hond toch knippen? Vraag mij gerust om advies.
Ook plukhonden moet je niet zomaar knippen. Plukhonden zijn honden met een ruwe vacht zoals de draadhaar terriër, de ruwharige teckel of de Schnautzer. Ook de meeste spaniels hebben een gedeeltelijke plukvacht.
Welke honden kun je dan wel probleemloos knippen? Dat zijn er best veel zoals de Yorkshire Terriër, Amerikaanse Cocker Spaniël (gedeeltelijk), boomerhondje, Labradoodle (en overige doodles), Poedel, Bischon Frisé, Maltezer, Lhasa Apso etc.
Benodigdheden hond zelf knippen
Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je zorgt dat je alles in huis hebt. Een goede werkhoogte is vooral voor jouw rug erg belangrijk. Je kunt een kleine mobiele trimtafel aanschaffen, maar je kunt de hond ook op de eetkamertafel of een andere tafel laten staan. Zorg dat de hond nooit van tafel kan springen dus houdt hem goed in de gaten of maak hem met een riempje vast (let op veiligheid).
Dit heb je nog meer nodig:
- Een wat grovere kam (kies bij voorkeur voor een dierenkam, die is steviger dan een mensenkam)
- Een klittenkam
- Een borstel
- Een scherpe schaar die specifiek geschikt is voor het knippen van haren (kappersschaar)
- Afhankelijk van het ras: een effileerschaar
- Een grote handdoek
- Een föhn of waterblazer
- Geschikte hondenshampoo
De voorbereiding
Oefen een paar keer met je hond het stilstaan op een tafel. Beloon het dier wanneer hij een paar seconden stil staat. De volgende keer beloon je wanneer hij een minuutje stilstaat, zo breid je de tijd steeds meer uit.
Wees niet ongeduldig wanneer de hond op de tafel ronddraait, gaat liggen of weer opstaat. Dat mag af en toe best!
Bedenk van tevoren waar je de hond zelf gaat knippen. Kies een rustige ruimte zonder afleidingen. Omdat je de hond tussendoor ook nog moet wassen, is het fijn wanneer je niet met een natte hond je hele huis door moet. Kijk dus of het mogelijk is om de hond zo dicht mogelijk bij de wastafel te knippen.
De hond zelf knippen: handleiding
Kun je zelf je hond knippen? Ja, met de juiste materialen en veel oefenen is het zeker mogelijk om zelf je hond te knippen. Houd er wel rekening mee dat het model misschien nooit zo professioneel wordt als een ervaren trimmer dit kan.
Waarschuwing: het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zijn eigen hond knipt en de fax helemaal verpest raakt. Voor de trimsalon is het moeilijk om verknipte honden nog mooi in model te krijgen. Weet dus waar je aan begint! Eenmaal happen in de vacht geknipt zal de trimsalon jouw hond veel korter moeten knippen of misschien wel moeten scheren.
Bekijk hieronder het stappenplan om zelf je hond te knippen.
Stap 1: klitten verwijderen
Voordat je ook maar de schaar in je handen neemt is het belangrijk dat je eerst alle klitten uit de vacht verwijderd. Dit doe je met behulp van de klittenkam. Neem de kam in je hand en zet de kamtanden op de huid van je hond. Beweeg de kam nu naar de punten van de haren toe. Doe dit over de gehele vacht.
Tip: zitten er veel of grote klitten in de vacht? Dan is het soms beter om van de haarpunten naar de huid toe te werken, waarbij je telkens een klein gedeelte van de klit eruit haalt. Soms moet je de klit doormidden knippen om hem er goed uit te krijgen.
Stap 2: de hond wassen en drogen
Zelf je hond knippen gaat het makkelijkst door je hond eerst te wassen en te drogen. Hierdoor krijg je een strakker resultaat. Maak de vacht van je hond nat en gebruik hondenshampoo om zowel de huid als de vacht schoon te maken. Spoel alles goed uit.
Droog je hond met de grote handdoek grof af. Zet het dier op de tafel en neem de föhn of waterblazer. Begin van onderaf met droog föhnen /blazen. Gebruik de borstel om de vacht strak te borstelen, zodat er geen golven of krullen achterblijven.
Zet de föhn nooit op de heetste stand! Blaas nooit in de oren, ogen, neus of bek van de hond!
Stap 3: de vacht in model knippen
Dit is het moeilijkste gedeelte: de vacht mooi in model knippen. Bepaal hoeveel lengte van de vacht af moet. Knip met de lichaamsvorm van de hond mee en blijf overal dezelfde lengte aanhouden. Rond de voetjes en de ogen kan het haar vaak wat korter. Dit zijn de plekken waar snel klitten ontstaan. Ook rond de anus is het vaak beter om de vacht wat korter te houden.
Gebruik de rechte schaar om de vacht overal op de juiste lengte te knippen. Met de effileerschaar kun je scherpe randen nog wat bijwerken, zodat er een natuurlijk effect ontstaat. De effileerschaar voorkomt scherpe kniplijnen.
Stap 4: een laatste controle
Laat de hond zich uitschudden zodat de vacht wat omhoog komt te staan. Je kunt nu kijken waar er nog wat uitsteekt. Knip uitstekende gedeeltes bij. Let op dat je niet te veel weggeknipt want anders ontstaan er happen in de vacht.
Alsnog naar de trimsalon
Wanneer je in de trimsalon rondkijkt lijkt het knippen van een hond heel makkelijk. Totdat je het zelf probeert. Voordat je het weet zitten er happen of scherpe lijnen in de vacht. Maar het kan ook dat je per ongeluk in de huid van je hond knipt, soms met flinke bloedingen tot gevolg. Daarnaast houd je er ook nog eens een angstige hond aan over.
Helaas komt het vaak voor dat mensen zelf hun hond knippen en met spoed de trimsalon bellen. De vacht is zo verpest dat ze niet meer met hun hond over straat durven.
Twijfel je of je hond zelf knippen iets voor jou is? Bij grote twijfel kun je het beter niet doen. Neem contact met mij op: voor de prijs hoef je het niet te laten. Trimsalon Limbo is gevestigd in gemeente Venlo, maar we hebben ook een mobiele trimsalon.
Bijgewerkt: 12 oktober 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.