Je kat likt zich kaal
Zelfverzorging is voor katten heel belangrijk. Door aan hun vacht te likken verwijderen ze losse haren, vuil en parasieten. Wist je dat een kat ruim 50% van de tijd dat hij wakker is, aan zelfverzorging besteedt? Soms likt, bijt of krabt een kat teveel. Dit kan ertoe leiden dat de kat zich letterlijk kaal likt. Ontstaan dan voornamelijk kale plekken langs de, aan de beek en aan de binnenkant van de poten.
Waarom katten zich soms overmatig wassen
Een kat springt niet in het water om zijn huid en vacht te wassen. Nee, dat doet hij door zijn vacht te likken. Katten slapen best veel maar als ze wakker zijn dan besteden ze de helft van hun tijd aan het verzorgen van hun vacht. Dit is dus vrij normaal.
Wanneer een kat zich overmatig veel en vaak wast dan kan er sprake zijn van een gezondheidsprobleem. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen die ertoe leiden dat je kat zich kaal likt.
Patronen en oorzaken
Opvallend is dat een kat zich kaal likt op bepaalde plekken wanneer het ome en specifieke oorzaak gaat. Bijvoorbeeld:
- Kale plekken op de onderrug en staart heeft vaak met vlooien te maken
- Kaalheid op de poten is waarschijnlijk géén voedselallergie
- Haaruitval op het hoofd, in het gezicht of in de nek heeft vaker met voedsel te maken
- Haaruitval op de buik heeft meerdere oorzaken
- Een omgevingsallergie begint bijna nooit op oudere leeftijd
- Een voedselallergie geeft meerdere klachten dan alleen kale plekken
Een allergie voor voedingsmiddelen of stoffen
Sommige katten hebben last van een voedselallergie. Meestal zijn ze dan allergisch voor bepaalde eiwitten in de voeding. Als gevolg hiervan krijgt de kat jeuk en zal veel krabben. Ook zie je dat dit soort katten zich overmatig wassen en uiteindelijk kale plekken in de vacht vertonen.
Je kat kan ook een omgevingsallergie hebben. Het gaat dan om een allergie voor stoffen in de omgeving. Vaak betreft het een allergische reactie op pollen, vergelijkbaar met hooikoorts. Je ziet dan dat de kat overmatig bijt en likt aan de pootkussentjes. Die worden rood en soms ontstaan er wondjes aan de kussentjes. Ook zie je vaak dat de vacht tussen en rondom de kussentjes rood tot bruin verkleurt.
Haaruitval bij katten door stress
Haaruitval kan ook stressgerelateerd zijn. Dit doet zich dus niet alleen wij mensen maar zeker ook bij honden, katten en andere dieren voor. Gestreste katten verzorgen zichzelf overmatig omdat dit voor meer geruststelling zorgt. Je ziet dan al snel kale plekken in de vacht ontstaan. Maar let op want de haren kunnen door stress ook uitvallen zonder dat de kat zich overmatig verzorgt!
Psychogene alopecia, dat is het verschijnsel waarbij een kat zich kaal likt als gevolg van stress, heeft een aantal typische verschijnselen:
- Kale plekken tussen de voorpoten
- Kaalheid in de liesstreek en de flanken
- Kale plekken in de van de staart of de staartaanzet
- Overmatig likken, bijten, krabben en wrijven
- Soms een verandering van eetpatroon
- Soms huidveranderingen
Psychogene alopecia komt vaker voor bij van nature nerveuze raskatten zoals Siamese- of Abessijnse katten. Ook zwarte katten zijn stressgevoeliger.
Stress is vaak het gevolg van een verhuizing, een baby, een andere kat of hond of gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan diabetes of (zeldzaam) de ziekte van Cushing. Hormonale oorzaken zijn zeldzaam, hoewel ze online wel, onterecht, als belangrijke oorzaak worden besproken.
Parasieten zoals vlooien, teken en wormen
Vooral in de warmere maanden kunnen katten last hebben van parasieten tijdens vlooien zijn de meest voorkomende parasieten die bij katten in de vacht voorkomen. Ik deze parasieten moeten zich met het bloed van hun gastheer. Bij de meeste katten veroorzaakt het jeuk kan dus krabben.
Een klein gedeelte van de katten ontwikkelt een vlooien alles. Hierbij is de kat allergisch voor het speeksel van vlooien. Typische kenmerken van een vlooienallergie hij zijn overmatig likken, het ontstaan van kale plekken, een rode en geïrriteerde huid, wondjes en huidontstekingen.
Teken veroorzaak je niet direct jeuk kunnen wel de ziekte van Lyme of opbrengen. Een kat met Lyme heeft koorts, is lusteloos, heeft een gebrek aan eetlust en loopt stijf en/of mank.
Bij een lintwormbesmetting dus de kat jeuk bij de anus. Hierdoor kan de kat zich rondom de anus kaal likken. Bovendien herken je een lintwormbesmetting aan diarree die niet overgaat. Een schimmelinfectie zoals ringworm veroorzaakt een kale plek, vaak zonder dat de kat zich hier veel likt of bijt.
En alle mogelijke oorzaak waarom je kat zich veel likt en kaal wordt is oormijt. In dit geval krabt de kat veel aan de oren maar kan door ongemak op andere plekken gaan likken.
Je kat likt zich kaal door pijn
Wanneer een kat pijn heeft kan hij dit lichaamsdeel overmatig likken. Je ziet dit bijvoorbeeld bij pijn aan een pootje, een urineweginfectie of een hernia. Opvallend is dat de dat een specifiek lichaamsdeel veel likt, en andere lichaamsdelen minder.
Verveling
Katten zijn intelligente dieren en moeten mentaal worden uitgedaagd eens wanneer dit niet gebeurt kunnen ze zich al snel gaan vervelen eens met name bij binnen katten zie je dat zichzelf kaal likken een groot probleem is.
Sommige raskatten hebben meer aandacht nodig en zijn dus gevoeliger voor het ontstaan van verveling. Dit zijn Birmese katten, Siamezen, Abessijnen en Himalayakatten.
Voorkomen dat een kat zich kaallikt
Katten houden van routine eens wanneer de kaalheid stressgerelateerd is dan kun je eraan denken om en meer routine in het leven van een kater of poes aan te brengen. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijden voeren en de kattenbak zeker twee keer per dag schoon te maken.
Deze dieren hebben ook mentale en fysieke stimulatie nodig. Zorg voor een kattenboom in huis en verschillende soorten speelgoedwagens de kat heeft ook een krabpaal nodig.
Bij een medische oorzaak, of om dit uit te sluiten, is het goed om met je kat naar een dierenarts te gaan. Bij een infectie of allergie heeft de katmedicijnen nodig eens verder is het belangrijk om het dier jaarlijks te ontplooien en regelmatig tegen wormen te behandelen.
Bij aanhoudende angst helpt het soms om supplementen of angstremmende medicijnen toe te dienen. Overleg dit altijd met de dierenarts.
Heb je er alles aan gedaan om de oorzaak weg te nemen? Dan is het belangrijk om de gewoonte van overmatige verzorging te doorbreken. Zodra je kat zich meer likt dan gewoonlijk moet je hem afleiden, bijvoorbeeld met een spelletje, een uitdaging of iets lekkers. Met let op dat je het obsessieve gedrag van likken niet gaat belonen!
Behandeling in de katten trimsalon
Je kat likt zich kaal en je wil hiermee naar de trimsalon? Het is belangrijk om te weten dat een kattentrimmer geen diagnose kan en mag stellen, dit is een taak voor de dierenarts. Het is wel mogelijk om een behandeling die door de dierenarts is voorgeschreven, in de katten trimsalon plaats te laten vinden. Bijvoorbeeld wassen met medicinale shampoo of het aanbrengen van een zalf.
Bijgewerkt: 5 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.