Kaki aan hond geven? Nee!

In de trimsalon geven we niet alleen advies over de vachtverzorging maak ook wanneer het op gezondheid aankomt. Vandaag de vraag: mag je een hond kaki geven? Het lijkt onschuldig fruit maar het kan zeer giftig voor je hond zijn.

Wat is kaki?

Kaki is een fruit dat afkomstig is van de Japanese Persimmon (plant). Dit fruit heeft een feloranje kleur en is vooral in de herfst en winter erg geliefd. Het heeft een zoete lekkere smaak.

Honderden houden met als mensen zoetigheid. Het is dan ook heel verleidelijk om kaki aan je hond te geven. Feit is immers niet alleen lekker maar ook nog eens hartstikke gezond.

Steenvruchten zijn slecht voor honden

Niet al het fruit kun je veilig aan je hond geven. Van steenvruchten is bekend dat het giftige stoffen bevat. Kaki behoort tot de steenvruchten, maar hoe weet je dit zeker? Een steenvrucht heeft een harde kern of pit, die steenachtig aanvoelt. Bekende steenvruchten zijn abrikozen, pruimen, nectarines, kersen en kaki’s. Maar ook olijven en kokosnoten.

Deze pitten bevatten plantengifstoffen. Het lichaam zet deze gifstoffen om in cyanide. Dit geldt niet alleen voor honden die de pitten van steenvruchten eten, maar ook voor mensen. Nu is het wel zo dat mensen er minder gevoelig voor zijn.

Dit is cyanide

Misschien heb je wel eens van cyanide gehoord. Het is een snelwerkende stof die al heel lang als gif wordt aangemerkt. Rond het jaar 1800 werd cyanide voor het eerst uit amandelen gewonnen.

Wanneer je kaki aan de hond geeft, en deze krijgt de pet binnen, kan de hond in cyanidevergiftiging oplopen honden krijgen al snel een te hoge dosis binnen krijgen. Een cyanide vergiftiging kenmerkt zich door een moeizame ademhaling en een hartstilstand.

Kaki hond: is zonder pit veilig genoeg?

Sommige hondeneigenaren denken bovenstaand probleem te omzeilen door de pet van de kaki te verwijderen. Zou kaki zonder pit dan wel veilig voor de hond zijn? Hoewel dit inderdaad een stuk veiliger is, kan de hond nog steeds last van zijn darmen en maag krijgen.

Naast het verwijderen van de pit bestaan er ook pitloze kaki’s. Bijvoorbeeld de Fuyu persimmon, een Japanse pitloze soort die veel in Amerikaanse supermarkten verkrijgbaar is. In Europese supermarkten wordt hij niet zo vaak gezien.

Wat je moet doen wanneer jouw hond kaki heeft gegeten

Volwassen en gezonde honden worden niet zo snel ziek wanneer ze een beetje kaki eten. Zolang ze maar geen pitten binnenkrijgen! Houdt na het eten de hond een tijdje in de gaten. Moet het dier braken of krijgt de hond diarree, dan duidt dit op maag-darmprobleem.

Helaas zijn de pitten zo giftig dat ze bij een hogere dosering een dodelijke afloop hebben. Dat ondervond een Nederlandse man toen hij een half zakje abrikozenpitten achter elkaar op. De man voelde zich al snel niet lekker en stond wankel op zijn benen na een tijdje kreeg hij het de zuurgraad in zijn bloed. Gelukkig waren artsen er op tijd bij en konden ze de man redden, maar het had niet veel gescheeld of hij had het eten van de abrikozenpitten niet overleefd.

Zoiets kan natuurlijk ook bij honden gebeuren. Wanneer je merkt dat je hond, na het eten van steenvruchten, lusteloos wordt of het bewustzijn verliest, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Vermeld altijd wat je hond gegeten heeft.

Gezonde fruitsoorten voor de hond

Wil je je hond met Freud verwennen? Veilige fruitsoorten zijn appel, banaan, watermeloen, gewone meloen, peren, aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Haal wel altijd de pitten uit het fruit. 

Een hond mogelijk 30 gram fruit per 10 kg lichaamsgewicht, met dag. Dat betekent dat een golden retriever ongeveer 90 g fruit per dag mag eten. Een Pomeriaan mag dagelijks ongeveer 7,5 g fruit.

  • Gewicht middelgrote appel: 150 g
  • Gewicht banaan: 150 g
  • Gewicht aardbei 15 g
  • Gewicht blauwe bes: 2 gram

Bovenstaande gewichten zijn richtlijnen.

Bijgewerkt: 19 november 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.