Katten kunnen matig tegen zon en warmte

Als de zomerse temperaturen hoger oplopen, zweten mensen en hijgen honden. Katten niet, die vinden het heerlijk om in het zonnetje te liggen. Ze komen oorspronkelijk uit de woestijn, dus het is niet zo gek dat ze warmte beter kunnen verdragen. Maar ook katten kunnen last hebben van oververhitting en ze kunnen zelfs een zonnesteek krijgen.
Dit is hoe katten zichzelf koel houden
Je kunt het je gewoon niet voorstellen. Terwijl jij zit te zweten en honden koele plekjes opzoeken, blijven katten rustig in het zonnetje liggen. De vraag is hoe ze zo goed met warmte om kunnen gaan.
Katten zijn een ster in het besparen van energie. Verspreid over de dag doen ze lange dutjes. Met warm weer zijn katten weinig actief. Door energie te sparen houden ze hun kerntemperatuur laag. Zo hebben katten minder last van de warmte.
Wanneer de zon echt te warm wordt, zoekt het dier een koelere plek op. Het is dan ook belangrijk dat de kat altijd de mogelijkheid heeft om ergens in de schaduw te liggen.
Slapen op koele oppervlakken
Niet alleen katten maar ook honden en andere dieren hebben er geen probleem mee om op een cementvloer of tegelvoer te liggen. Maar alleen bij warmte. Tegels of beton voert de warmte van het lichaam af. Dat weten deze dieren als geen ander.
Zichzelf verzorgen
Katten verzorgen zichzelf weer dan honden. Wanneer ze hun vacht verzorgen doen ze dit met speeksel. Dit verdampt en koelt het lichaam af, vergelijkbaar met menselijk zweten.
Dit is waarom je kat graag in de zon ligt
Op een niet al te warme dag merk je dat je kat voortdurend een strookje zonlicht opzoekt. Heerlijk om hier het middagdutje te doen. Je vraagt je af waarom ze dit zo prettig vinden. Dit heeft te maken met het besparen van energie.
Zon helpt de kat om zijn basale lichaamstemperatuur op peil te houden. Zijn lichaam hoeft minder hard te werken om op te warmen, waardoor hij veel energie bespaart. Die energiebesparing is belangrijk want van nature verbruikt een kat veel energie tijdens de jacht. Hij heeft voldoende tijd nodig om weer nieuwe energie te verzamelen.
Wist je dat zonlicht ook helpt om serotonine aan te maken? Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het slaap- en waakritme. Maar het werkt ook opwekkend, een soort antidepressivum. Katten voelen zich tevreden wanneer ze in het zonnetje liggen. Probeer het zelf maar eens en ervaar de rust die er over je heen valt.
Kunnen katten zweten?
Nee, katten kunnen niet zweten zoals mensen dit doen. Ze hebben maar heel weinig zweetklieren. Als een kat zweet, gebeurt dit via de voetzolen. Er is geen andere manier waarop het dier zijn lichaamswarmte kwijt kan. Hijgen zoals een hond doet, zit er bij een kat niet in. Oftewel: de mogelijkheden om warmte kwijt te raken zijn heel beperkt.
Daarom kunnen katten sneller oververhit raken. Ondanks dat deze dieren graag in het zonnetje liggen te soezen, moeten ze wel uitkijken voor oververhitting.
Je kat koel houden
De meeste katten zijn prima in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ze weten precies wanneer ze in het zonnetje kunnen liggen, en wanneer ze het te warm krijgen. Wanneer het dier onvoldoende schaduwplekken heeft, kan het oververhit raken.
Op zeer warme dagen is het aan te raden om de kat binnen te houden. In ieder geval tussen 11:00 uur en 15:00 uur, in deze periode is de zon het warmst. Wil de kat nog naar buiten? Zorg dan voor schaduwrijke plekken.
Bij warmte wil de kat wat vaker drinken. Zorg dat de waterbak altijd gevuld is met vers water. Wanneer het dier buiten is, zorg je dat hij ook hier toegang heeft tot vers water.
Zonnebrand bij katten
Alle katten lopen het risico om te verbranden door de zon. Dit risico is groter bij witte katten of dieren met een dunne vacht. Door zonverbranding kunnen katten uiteindelijk huidkanker krijgen.
De neus en de oren zijn de eerste plekken die kunnen verbranden. Wanneer een kat verbrandt door de zon, ontstaat er een rode en pijnlijke huid. Soms zijn er ook blaren zichtbaar.
Het is mogelijk om zonnebrandcrème op de kat te smeren. Neem een zonnebrandcrème met factor SPF30 of hoger. Kies zeker voor een crème zonder parfum, en eentje die bestand is tegen water. Het product mag geen zinkoxide bevatten, dit is giftig voor katten.
Breng de zonnebrand ruim aan op de neus en de puntjes van de oren. Vergeet ook niet om de buik en de liezen van de kat in te smeren. Kijk ook naar plekken waar een dunne- of helemaal geen vacht aanwezig is, deze moet je ook behandelen.
Heb je een zwarte of donkere kat? Deze dieren zijn niet zo vatbaar voor zonnebrand. Maar door hun donkere vacht kunnen ze wel sneller oververhit raken. Houd donkergekleurde katten daarom uit direct zonlicht, zeker op warme zomerse dagen.
Tekenen dat de kat uitgedroogd is
Bij warm weer is het belangrijk dat de kat voldoende drinkt. Het probleem is dat de meeste katten weinig drinken, ze krijgen hun vocht via voeding binnen. Als de kat niet genoeg water drinkt, kan hij uitdrogen. Dit merk je aan de volgende symptomen:
- Wanneer je aan de huid trekt en deze loslaat, moet hij direct op zijn plaats springen. Bij uitdroging duurt het even voor de huid weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt.
- Een kat die uitgedroogd is zal plakkerig tandvlees hebben. Probeer de bovenlip van de kat op te tillen en kijk naar het tandvlees.
- Bij uitdroging zien de ogen er ingevallen uit. Dit gebeurt alleen wanneer de kat ernstig uitgedroogd is.
- Voelen de poten koud aan? Dit kan een signaal van uitdroging zijn.
Wanneer je denkt dat je kat uitgedroogd is, bel dan de dierenarts.
Sommige katten hebben moeite om gehydrateerd te blijven. Zet extra bakjes water neer en zorg dat je dit regelmatig schoonmaakt en bijgevuld. Drinkbakken mogen niet in de buurt van kattenbakken staan, daar houden ze niet van.
Je kunt de kat stimuleren door gebruik te maken van een speciaal waterfonteintje. De meeste katten drinken graag vers stromend water. Het prikkelt de zintuigen en verhoogt de drinkintentie tot wel 90%.
Maak je liever gebruik van een waterbak? Kies dan voor een brede waterbak zodat de snorharen de zijkant niet kunnen raken.
Bijgewerkt: 3 maart 2025

Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.