Mag een hond oliebollen?
Al sinds de middeleeuwen genieten we want de decemberfeestdagen van oliebollen. Niet alleen mensen maar ook honden zijn er dol op. Heb je er één of meerdere over en wil je deze aan je hond geven? Ontdek of je hond oliebollen mag en hoe gezond of slecht dit is.
Oliebollen niet giftig voor honden
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd zijn oliebollen niet giftig voor honden. Wel zijn ze erg vet en ongezond. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die oliebollen eten.
Let op met oliebollen die krenten of rozijnen bevatten. Het zijn de krenten en rozijnen die giftig zijn voor honden. 20 gram druiven (krenten) per kilo lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn. Voor rozijnen geldt dit zelfs vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Zet het krentenbrood, de kerststol en de oliebollen met krenten daarom altijd op een veilige plek.
Kcal oliebollen (de energie die het leven)
Steeds meer honden kampen met overgewicht. Dit is zeer slecht voor hun gezondheid: het kan het leven van een hond met enkele maanden tot jaren verkorten. Jouw hond overgewicht? Dan is het zeker niet verstandig om het dier een oliebol te geven. Een kleine oliebol bevat maar liefst 166 kilocalorieën. In een grote oliebol zitten gemiddeld 180 kilocalorieën.
Ter vergelijking: een kleine hond heeft ongeveer 320 kilocalorieën per dag nodig. Een oliebol bevat dus meer dan de helft van de dagelijkse behoefte aan energie.
Mag een hond oliebollen? Invloed op maag en darmen
Oliebollen zijn ontzettend vet. Dat komt omdat ze in olie worden gebakken. Wanneer een oliebol te lang in het vet ligt dan verdampt er veel vocht uit de oliebol en kan deze meer olie opnemen. Dit verklaart waarom te lang gebakken oliebollen veel vetter zijn dan normaal.
Als een hond een oliebol eet, krijgt hij veel vet binnen. Dat vet heeft een negatieve invloed op de maag en darmen van de hond. Sommige honden krijgen last van misselijkheid, braken en/of diarree. Deze klachten kunnen tot enkele dagen aan blijven houden.
Suiker in een oliebol
Een oliebol zonder krenten is beter dan eentje met krenten (of rozijnen). Maar het bevat niet alleen veel vet maar ook suiker. Wanneer je ons teveel suiker binnenkrijgt komt hij makkelijk in gewicht aan. Bedenk dat ook een klein stukje oliebol soms al teveel van het goede is.
Hond heeft oliebol gegeten, wat nu?
Je hoeft niet direct in paniek te raken wanneer je hond stiekem een oliebol heeft gegeten. Houd er wel rekening mee dat het dier vandaag of morgen last kan krijgen van braken of diarree. Bij ernstige of aanhoudende diarree of een verminderde eetlust die langer dan 24 uur aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.
Heeft je hond een oliebol gegeten en zaten hier krenten of rozijnen in? Neem het zekere voor het onzekere en neem contact op met een dierenarts. Krenten en rozijnen kunnen erg giftig zijn.
Heeft je hond en heel klein stukje oliebol met één of twee krenten of rozijnen gegeten, dan is de kans groot dat de hond hier niet op reageert. Blijf je hond toch de komende 24 uur in de gaten houden!
Hond een oliebol en de dierenarts is niet berekenbaar
Je zult het altijd zien: er gebeurt iets met je huisdier wanneer de dierenartspraktijk gesloten is. Bijvoorbeeld in het weekend, ‘s avonds of op een feestdag. In hoeverre moet je wachten tot de praktijk geopend is wanneer je hond een oliebol gegeten heeft?
Probeer de ernst van de situatie in te schatten. In deze gevallen hoef je niet direct naar een dierenarts:
- De hond heeft een stukje tot een hele oliebol zonder krenten of rozijnen gegeten, zonder braken of diarree
- De hond heeft na het eten van een oliebol last van overgeven of diarree, maar dit is binnen 24 uur over
- De hond heeft een klein stukje oliebol met een tot twee krenten of rozijnen gegeten en reageert hier niet op
In onderstaande gevallen neem je contact op met de dienstdoende dierenarts:
- De hond heeft een oliebol zonder krenten of rozijnen gegeten en heeft al meer dan 24 uur last van overgeven of diarree
- De hond heeft meer dan twee krenten of rozijnen binnengekregen (voor grote honden: meer dan vier krenten of rozijnen)
- Bij een heftige reactie op één of twee krenten of rozijnen (trillen, afwijkend gedrag)
Hondenoliebollen maken
Wil je de traditie van oliebollen eten met jouw hond delen? Maak of koop dan speciale hondenoliebollen. Deze bevatten verse en natuurlijke ingrediënten en worden in speciale olie gebakken.
Zelf hondenoliebollen maken? Met vers vlees zoals runderlever kun je heerlijke oliebollen voor je hond maken. Door honden oliebollen zelf te maken heb je invloed op de ingrediënten, want verkopers van deze oliebollen houden de ingrediënten geheim. Hierdoor kunnen er producten inzetten die niet goed zijn voor jouw hond.
Recept hondenoliebollen
Ingrediënten:
- 200 gram versgemalen vlees (zoals rundergehakt, kipgehakt of kalkoen, zonder kruiden)
- 1 ei
- 100 gram volkorenmeel of speltmeel
- 50 gram geraspte groenten (zoals wortel, courgette of pompoen)
- 2 eetlepels olijfolie of kokosolie
- 50-100 ml water
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng het vlees, ei, meel, geraspte groenten en de olie in een grote kom. Voeg geleidelijk water toe totdat je een stevige, plakkerige deegstructuur krijgt.
- Maak met je handen kleine balletjes van het mengsel. Als het te plakkerig is, kun je je handen licht invetten met olie.
- Leg de balletjes op de bakplaat, met een beetje ruimte ertussen.
- Bak de oliebollen 20-25 minuten in de oven, of totdat ze stevig en licht goudbruin zijn.
- Laat de oliebollen volledig afkoelen voordat je ze aan je hond geeft.
Bewaren:
Je kunt de oliebollen ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor later gebruik.
Zorg dat het vlees dat je gebruikt rauw en van goede kwaliteit is. Controleer ook of je hond de gebruikte ingrediënten goed verdraagt. Deze traktatie is bedoeld als aanvulling en niet als vervanging van een volledige maaltijd.
Hondenoliebollen in olie bakken
- Kokosolie: in kleine hoeveelheden veilig en gezond voor honden. Het heeft een hoge rooktemperatuur en een aangename smaak.
- Zonnebloemolie: ook veilig, kies een variant zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen.
- Olijfolie: geschikt maar minder ideaal voor frituren omdat het een lagere rooktemperatuur heeft.
- Rundervet: natuurlijke optie die ook veilig is voor honden, maar is lastig te vinden.
Bak hondenoliebollen in olie
- Gebruik het eerder genoemde recept om het deeg te maken. Zorg dat het deeg stevig genoeg is om zijn vorm te behouden tijdens het frituren.
- Giet de olie in een pan of frituurpan en verwarm deze tot ongeveer 170-180°C.
- Laat een klein stukje deeg in de olie vallen. Als het begint te borrelen en omhoog komt, is de olie klaar.
- Gebruik een lepel of je handen om kleine balletjes van het deeg te maken.
- Laat de balletjes voorzichtig in de hete olie zakken (gebruik eventueel een schuimspaan om spatten te voorkomen).
- Bak ze in porties, zodat ze niet tegen elkaar aan plakken.
- Laat de oliebollen 2-3 minuten bakken, draai ze halverwege om, tot ze goudbruin en stevig zijn.
Bijgewerkt: 3 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.