Mag je een keeshond trimmen?
Elke hond verdient een goede vachtverzorging, ongeacht het ras of vachttype. Sommige rassen zoals de keeshond hebben een dubbele vacht, soms zelfs een driedubbele vacht. Tijdens het trimmen kan deze vacht tijdelijk of blijvend beschadigd raken. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, daarom moet je voorzichtig zijn met een keeshond trimmen. Bij Trimsalon Limbo ontvangen keeshonden de juiste vachtverzorging.
Definitie van trimmen
Vaak wordt met trimmen het scheren van de vacht bedoeld. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Trimmen is een algemene benaming voor het inkorten of verwijderen van de vacht. Dit betekent dat niet alleen scheren maar ook knippen, plukken, ontwollen etc. onder het trimmen valt.
Een keeshond trimmen
Veel mensen vragen zich af of je een keeshond mag trimmen. Dat mag omdat verschillende trimtechnieken van toepassing zijn. Maar let op dat jouw keeshond niet op de verkeerde manier wordt getrimd. Dit beschadigt de vacht dermate dat er kale plekken ontstaan, of een ongelijkmatige groei.
Het is dus belangrijk dat een keeshond trimmen altijd op een juiste en professionele wijze gebeurt. Hieronder vind je meer informatie over het trimmen van keeshonden.
Het verwijderen van onderwol
De belangrijkste behandeling die bij de keeshond in de trimsalon plaatsvindt, is het verwijderen van onderwol. Alle keeshonden hebben namelijk een dubbele of driedubbele vacht. De bovenste vacht bestaat uit dekharen. Het zijn de dekharen die bescherming bieden tegen vocht, vuil en beschadiging van de onderste vacht.
De onderwol is zacht en wollig. Dan kan veel lucht tussen zitten waardoor zich een isolerende laag vormt wel eens de onderwol is dan ook bedoeld om de hond tijdens koude periodes lekker warm te houden. In de zomermaanden is de onderwol dunner, en beschermt tegen schadelijke Uv-straling door zonlicht.
Twee keer per jaar is de keeshond in de rui, waardoor hij veel onderwol verliest. Helaas gaat dit proces traag (verspreid over enkele weken) en vind je veel hondenhaar in huis. Het verwijderen van loszittende onderwol helpt je van dit probleem af. Ook verminder je hiermee het risico op klitten. Het is dus verstandig om twee keer per jaar naar de keeshond trimsalon te komen. Een tussentijdse trimbeurt is ook altijd verstandig.
De keeshond scheren
Iets wat bijna nooit mag gebeuren is een keeshond scheren. Door te scheren wordt niet alleen de bovenvacht maar ook de ondervacht ingekort. Omdat de vachtgroei bij keeshonden zeer traag verloopt, zal de ondervacht ongelijkmatig terug groeien.
Sommige keeshonden en met name de dwergkeeshonden (Pomeranians) ontwikkelen Alopecia X. Dit is een symptoom met pleksgewijze kaalheid, zoals dit bij mensen soms ook voorkomt. Alopecia X heeft geen bekende oorzaak, vandaar de X in de benaming.
Wanneer je een keeshond met Alopecia X gaat scheren, groeit deze vacht niet meer terug. Soms slechts gedeeltelijk maar er kunnen ook blijvend kale plekken ontstaan. Helaas weet je van tevoren niet of jouw keeshond Alopecia X heeft, vaak kom je hier pas na het scheren achter. Wees dus voorzichtig wanneer je kiest voor het scheren van een keeshond.
Over het algemeen wordt een keeshond scheren alleen aangeraden wanneer dit echt nodig is. Bijvoorbeeld voor een operatie.
Een keeshond knippen
Een andere manier van trimmen is een keeshond knippen. Hierbij wordt de vacht ingekort, maar wel op de juiste lengte. Dit gebeurt door alleen de dekharen en niet de onderwol te knippen. Het knippen vormt vaak onderdeel van de complete trimbeurt, in combinatie met onderwol verwijderen.
Let op dat je de vacht niet te kort laten knippen. De onderwol moet zoveel mogelijk intact blijven. Het is niet erg om een klein stukje van de onderwol af te laten halen, maar dit mag zeker niet te kort worden!
Er zijn overigens meer dan voldoende keeshonden die heel kortgeknipt of geschoren kunnen worden, zonder dat dit nadelig is voor de vachtgroei. Laat je dus zeker niet door wilde verhalen tegenhouden.
De keeshond plukken
Mag je een keeshond trimmen waarbij de vacht eruit wordt geplukt? Het plukken van de vacht gebeurt bij ruwharige honden zoals de ruwharige Jack Russell terriër. Soms wordt met plukken het handmatig verwijderen van de ondervacht bedoeld. Maar eigenlijk heet dit om te horen, ongeacht wat hiervoor gebruikt wordt (materialen of de handen).
Het is niet de bedoeling om een keeshond te plukken zoals dit bij ruwharige honden gebeurt. Het uitstrijken van de dekharen is bij keeshonden onnodig en zeer pijnlijk. Bovendien kan dit huidirritaties en zelfs ontstekingen met zich meebrengen. Laat je keeshond dus nooit plukken!
Keeshond in beertje model
Steeds vaker hoor je over Pomeranians die in beertje model worden geknipt. Dit noem je ook wel het teddybeer model of Boo model. Dit laatste is vernoemd naar een bekende Pomeriaan die altijd zeer kortgeschoren werd. Veel mensen vonden hem zo schattig uitzien.
Het is goed om te weten dat ruim de helft van alle keeshonden probleemloos in beertje model geknipt kan worden. Bij de andere helft kunnen vroeg of laat problemen ontstaan zoals een doffe vacht, droge haren, ongelijkmatige groei en in een klein aantal gevallen kale plekken die niet meer weggaan.
Moet je een fortuin uitgeven aan trimmers?
Het is tegenwoordig heel normaal om meerdere keren per jaar met je keeshond naar de trimsalon te gaan. Niet uit luiheid maar omdat je het belangrijk vindt dat de huid en vacht gezond blijven. Ook is het fijn dat jouw hond een mooi model behoudt.
Zo hoef je geen fortuin uit te geven aan trimsalons. Zaken die je weg kunt laten zijn het Spabad (dit kost al snel € 30 tot € 50 extra, per keer) of elke vier weken laten trimmen. Voor standaard keeshonden is het voldoende om te weten wat vier keer per jaar naar de trimsalon te gaan. De dwergkeeshond blijft het mooiste model wanneer je deze elke 8 tot 12 weken laat ze trimmen.
Let ook even goed op de producten die gebruikt worden. Bij Trimsalon Limbo maken we gebruik van kwalitatieve verzorgingsproducten op basis van kruiden en natuurlijke oliën. Deze zijn huidherstellend en zacht voor de vacht. Sommige trimmers gebruiken hele dure producten die weinig toegevoegde waarde voor huid en vacht hebben. Maar omdat deze producten speciaal ontwikkeld zijn voor Pomeranians, zijn ze extra duur. Hier betaal je dan ook meer voor.
Maak direct een afspraak
Wil je jouw keeshond laten trimmen? De wanneer je nog twijfelt over de behandeling mag je zeker contact opnemen. Ik beantwoord al jouw vragen. Het is ook mogelijk om direct een afspraak in te plannen.
Bijgewerkt: 10 oktober 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.