Mijn kat bijt zachtjes: de betekenis hiervan

Is het je wel eens opgevallen dat je kat zachtjes bijt wanneer je hem aait of wanneer hij tegen je aan ligt? Dit is een van de vele tekenen dat je kat van je houdt. Maar let op want wanneer het bijten harder wordt, dan heeft dit een andere betekenis. Ontdek wat het dier je stiekem wil vertellen.

Tekenen dat je kat van je houdt

Je houdt ontzettend veel van je huisdier en je hoopt dat dit wederzijds is. Helaas kan de kat dat niet tegen je zeggen. Hij kan het wel middels lichaamstaal tonen. Het is aan jou om die lichaamstaal te begrijpen.

Wanneer je kat zachtjes bijt dan heeft dit zeker betekenis. Laten we eerst kijken welke manieren de kat gebruikt om te laten zien dat hij van je houdt.


Kopjes geven

Nog een manier om te laten zien dat hij je geweldig vindt: de kat geeft je kopjes. Dit is zeker niet als gemene kopstoot bedoeld. Door kopjes te geven laat het dier zijn geur op jou achter. Hierdoor maak je onderdeel uit van zijn leven.

Je overal volgen

Word je er gek van dat poes of kater je de hele dag achternaloopt? Eigenlijk moet je hier trots op zijn. Dit betekent namelijk dat hij graag dicht bij je is. Oké misschien verwacht hij ook wat lekkers maar het is in ieder geval een teken dat hij zich afhankelijk van jou opstelt. Bedenk dat katten juist heel onafhankelijk zijn.

Mijn kat bijt zachtjes

Je aait je kat en hij bijt zachtjes in je vingers. Daar hoef je niet van ze schrikken want dit is duidelijk een teken van liefde. Het bijten doet geen pijn, je huisdier doet het heel voorzichtig. Merk je toch dat het pijn doet? Dan heeft dit een andere betekenis.

De kat wil met rust gelaten worden

Je kunt niet altijd een goede dag hebben. Ook katten hebben soms wel eens slechte dag. Op dat soort momenten heeft het dier helemaal geen behoefte aan aandacht. Wanneer je hem toch aait kan hij een beetje chagrijnig reageren. Bijvoorbeeld door in je vingers of hand te bijten. Dat voel je echt wel.

Gebeurt dit incidenteel? Dan is er niet veel aan de hand. Laat het dier een tijdje met rust. Wanneer hij weer toe is aan wat aandacht dan komt hij vanzelf naar je toe.

Kat bijt in neus

Soms bijt de kat niet in je vingers of hand maar pijnlijk hard in je neus. Dit is zeker geen manier om aan te tonen dat hij van je houdt. Het dier doet het omdat hij zich ongemakkelijk voelt. Waarschijnlijk krijgt hij veel prikkels en raakt hierdoor gestrest.

Is het erg druk in huis, rennen de kinderen rond of pak je de kat op wanneer hij lekker ligt te slapen? Houd dan zeker niet je gezicht in de buurt van het dier. Wanneer hij chagrijnig is dan is de kans groot dat hij je in de neus bijt.

De kat bijt hard door

Dan heb je nog katten die flink hard doorbijten. Meestal doen ze dit in je hand of arm. Jonge katten willen nog wel eens te hard bijten omdat ze hun kracht moeten leren verdelen. Wanneer een kat hard bijt tijdens het spelen dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

  • Het gaat hier om een jong dier (kitten)
  • De kat heeft pijn
  • Hij is angstig
  • Hij doet het uit verveling
  • Te vroeg bij de moeder weggehaald

Kittens leren van hun moeder dat ze mogen bijten maar dat dit niet te hard moet zijn. Wanneer een kitten te vroeg van zijn moeder wordt weggehaald dan ontbreekt het aan dit stukje opvoeding. Het logische gevolg is dat de kat hard doorbijt. Als mens moet je de opvoeding weer oppakken en het dier duidelijk laten weten dat hij te hard bijt.

De kat bijt zachtjes in je wang

Het kan ook dat de kat zachtjes in je wang bijt. Zolang dit zacht gebeurt en het doet geen pijn wil de kat hiermee zeggen dat hij van je houdt. Of hij vindt je in ieder geval hartstikke leuk. Soms probeert het dier je te markeren met zijn geur. Hij wrijft dan met zijn wangen langs die van jou. Hierbij voel je de tanden langs je wang gaan.

Sommige katten willen hun eigenaar verzorgen. Ook dan bijt de kat zachtjes in je wang, je neus of je kin. Dat bijten wordt afgewisseld met likken. Dat kan een beetje vervelend aanvoelen want een kattentong is heel ruw. Wanneer je een dunne huid hebt kun je door al dat gelik een rode verkleuring krijgen. Dat trekt wel weer weg.

Conclusie: waarom geeft een kat liefdesbeetjes?

Mijn kat bijt zachtjes, zijn dat liefdesbeetjes? Jazeker! Zachte liefdesbeetjes betekenen dat het dier je geweldig vindt. Hij houdt met heel zijn hart van jou. Misschien vind je het zelf niet zo fijn dat je zachtjes gebeten wordt. Leid de kat dan af zodat hij met het bijten stopt. Straf hem zeker niet voor het zachtjes bijten want eigenlijk zeg je dan dat hij zijn genegenheid niet mag tonen.

Is het bijten pijnlijk dan zijn dit zeker geen liefdesbeetjes. Tenzij het om een hele jonge kat gaat of een dier dat te vroeg bij zijn moeder is weggehaald. Het dier doet dan een poging tot liefdesbeetjes maar dit mislukt.

Hoe weet je nu of de kat per ongeluk te hard bijt of gemeen wil zijn? Kijk naar de gehele lichaamshouding van het dier. Liggen de oren plat in de nek, zijn de pupillen groot of blaast de kat tijdens of vlak na het bijten? Dan is hij chagrijnig, geïrriteerd, angstig of boos.

Bijgewerkt: 5 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.