Nagels knippen in de trimsalon
Als jouw hond voldoende op harde ondergronden loopt dan slijten de nagels vanzelf. Helaas bewegen veel honden te weinig of alleen op zachte grond. Dan kan het nodig zijn om de nagels te knippen. Dit moet ook bij nagels die de grond niet raken, zoals de duimnagels. In de trimsalon knippen we nagels van honden.
Nagels knippen tijdens het trimmen
Het is gebruikelijk dat we tijdens een trimbeurt naar de nagels van je hond kijken. Eventueel worden de nagels geknipt. Dit doen we alleen wanneer dit echt nodig is. Te kort knippen heeft namelijk een aantal nadelen.
Situaties waarbij knippen blijft noodzakelijk is
De duimnagels en de hubertusklauwen zijn nagels die de grond niet raken. Hierdoor slijten ze niet op een natuurlijke manier af. Veel honden bijten deze nagels zelf kort. Wanneer jouw hond dit niet doet kan het nodig zijn om dit soort nagels te knippen.
Het is belangrijk dat dit tijdig gebeurt. Anders blijft de nagel doorgroeien en raakt uiteindelijk de huid. In ernstige gevallen kan de nagel de huid binnendringen en ontstekingen veroorzaken.
Oudere en zieke honden bewegen minder. Bij hen slijten de nageltjes onvoldoende en is knippen soms nodig.
Alleen de nagels knippen in de trimsalon
Je kunt de nagels van de hond op verschillende plekken laten knippen. Bijvoorbeeld in de trimsalon of bij de dierenarts. Soms kun je ook bij de fokker terecht en zelden in een dierenzaak.
Nagels knippen in onze trimsalon is alleen mogelijk wanneer jouw hond voor een trimbeurt komt. Vanwege drukte kunnen we geen honden aannemen die alleen voor het knippen van nagels langskomen. Overigens is het altijd beter om even langs de dierenarts te gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een onervaren trimmer de nagels te kort geknipt.
Gevolgen van te korte nagels
De nagel van een hond bevat een levenloos en een levend gedeelte. Wanneer je in het levend gedeelte knipt gaat de nagel bloeden. Soms betreft dit een kleine bloeding. Maar wanneer een groot deel van het leven is afgeknipt blijft de bloeding aanhouden.
Naast bloedverlies doet het voor de hond ook nog eens pijn. Hierdoor wordt de hond angstig om een volgende keer de nagels te laten knippen.
Het kan ook gebeuren dat de nagel niet bloedt maar toch te kort is afgeknipt. De kniprand zit dan net tegen het leven aan. Wanneer je hierna een tijdje met de hond over harde ondergrond loopt, kan het dat de nagel tot aan het leven afslijt. De nagel gaat dan alsnog bloeden. Bovendien heeft jouw hond tijdens het lopen veel pijn.
Hoe weet je wanneer de nagels van een honds geknipt moeten worden?
Veel mensen vinden het lastig om te bepalen of de nagels van hun hond geknipt moeten worden. Soms lijken de nagels erg lang te zijn maar valt dit eigenlijk wel mee. Er is een trucje om te achterhalen of een knipbeurt noodzakelijk is.
Neem een stuk papier en leg dit op de grond. Laat je hond er met zijn poot opstaan. Wanneer je het blad onder zijn poot uittrekt zonder dat de nagels het papier raken, dan zijn de nagels kort genoeg.
Verder kun je het horen wanneer je een harde vloer hebt zoals parket, laminaat of tegels. Wanneer je de nagels bij elke stap op de vloer hoort tikken dan moeten ze geknipt worden. Wanneer je af en toe een tik hoort dan zal één nagel misschien te lang zijn, maar het kan ook dat deze betreffende teen wat verder doorzakt.
De nagels zelf knippen
Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om de nagel van een hond zelf te knippen. Toch durven veel hondenbaasjes dit niet. Ze zijn bang dat ze in het levend gedeelte van de nagel knippen.
Het is belangrijk dat je niet in het levende gedeelte knipt. Bij witte nagels is dit heel makkelijk te zien. Je ziet dan een rood gedeelte onder de nagel doorschemeren. Dat is het levend gedeelte.
Bij zwarte nagels is dit wat lastiger te zien. Toch is hier een hulpmiddel voor. Neem een zaklamp of de lamp van je smartphone en leg hier de nagel tegenaan. Je ziet dan het leven doorschemeren.
Wanneer je het echt niet vertrouwt kun je beter een klein beetje van de nagel afknippen, ongeveer een millimeter. Laat de hond nu op de grond staan en kijk of de nagel kort genoeg is, of dat er weer een millimeter vanaf moet.
Wanneer je enkele keren nagels knipt krijg je er vanzelf handigheid in. Je weet dan ook precies tot hoever je kan knippen.
Waarom is verzorging van de nagels belangrijk?
Bij veel honden slijten de nagels op een natuurlijke manier. Maar wanneer dit niet gebeurt is het belangrijk om de nagels van de hond goed te verzorgen. Te lange nagels beïnvloeden de stand van de voeten en de poten. Hierdoor kan de hond vroegtijdige slijtage oplopen. Bovendien kan het lopen pijnlijk worden.
Een bloedende nagel
Soms zie je dat jouw hond met een bloedende nagel rondloopt. Vaak heeft het dier zelf aan de nagel gebeten. Meestal betreft dit de duimnagel of de hubertusklauw. Deze nagels slijten niet vanzelf dus de hond moet deze af en toe afbijten. Soms gaat het afbijten een beetje te ruw en bloedt de nagel.
In veel gevallen kan dit geen kwaad. Het wondje geneest vanzelf. Probeer je hond de eerste twee dagen wel even uit de modder of vies water te houden. Zo kunnen er ook geen infecties ontstaan.
Wat is een hubertusklauw?
Sommige rassen hebben een hubertusklauw. Dit wordt ook wel de vijfde teen genoemd bent het is een teenkootje dat hoger zit dan normaal en geen verbinding met de boot heeft. Het teenkootje bevat ook een nagel.
Deze nagel blijft doorgroeien en kan ontzettend lang worden. Je hond kan hiermee makkelijk in het struikgewas, aan stoffering of een hekwerk blijven hangen. Ook kan de nagel zo ver doorgroeien dat hij gaat krullen en in de huid terechtkomt.
Bij sommige hondenrassen worden hubertusklauwen vaker gezien. Dit zijn de IJslandse hond, de Pyreneese berghond en de Anatolische herder. Bij Franse hondenrassen worden zelfs dubbele hubertusklauwen ingezien.
De hubertusklauw is een erfelijke afwijking. Sommigen zeggen dat je dit teenkootje het beste direct na de geboorte kan amputeren. Sinds 1 juli 2024 is het in Nederland en in veel andere landen verboden om de hubertusklauw te verwijderen. Laat daarom de nagel hiervan regelmatig knippen.
Bijgewerkt: 1 mei 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.