Ondervacht hond verwijderen

Nagenoeg alle hondenrassen hebben een dubbele vacht, bestaande uit een ondervacht en dekharen. Bij sommige rassen lijkt de ondervacht niet aanwezig te zijn, omdat deze verweven is met de bovenvacht. Bij rassen met een wollige ondervacht ontstaan vaak problemen van overmatige rui. De ondervacht van de hond verwijderen is hier een goede oplossing tegen. Toch mag dit niet op een ruwe manier of te vaak gebeuren!

Dubbele vacht en driedubbele vacht

Alleen naakthonden hebben geen of een enkele vacht, alle andere rassen hebben een dubbele vacht. Bij sommige rassen is de ondervacht verweven met de bovenvacht, waardoor deze nog het meest op een enkele vacht lijkt. Dat is ook waarom sommige trimmers ervan overtuigd zijn dat er zoveel hondenrassen met een enkele vacht bestaan.

Hondenrassen waarbij de dubbele vacht duidelijk aanwezig is zijn de herdershonden, keeshonden, sledehonden en veedrijvers. Ook bij honden met een ruwharige vacht zoals de Teckel en Parson Jack Russel terriër is de ondervacht vaak goed zichtbaar.

Een aantal rassen heeft een driedubbele vacht. Het is voor de gemiddelde trimmer heel moeilijk om een driedubbele vacht te herkennen.

Waarom ondervacht hond verwijderen?

Eigenlijk is het helemaal niet nodig om de ondervacht bij een hond te verwijderen. De ondervacht oftewel onderwol heeft namelijk een belangrijke functie: isoleren. In de winter houdt de onderwol de hond lekker warm, terwijl deze in de zomermaanden juist tegen zonnebrand beschermt.

Toch willen we vaak deze ondervacht verwijderen. Meestal omdat de onderste vacht in de ruiperiodes met grote bosjes uitvalt. Dit zie je voornamelijk in de maanden maart/april en in oktober/november.

DeShedding of de ondervacht verwijderen

Vroeger werd het verwijderen van de ondervacht met speciale harkjes gedaan. Tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar die het verwijderen van onderwol versnellen. Een bekend hulpmiddel is de Furminator Deshedder. Helaas is dit een van de slechtste (en tevens duurste) hulpmiddelen voor het verwijderen van de ondervacht.

De Furminator lijkt nog het meest op een scheermesje op een handvat. Dat is ook de werking hiervan: dit gereedschap haalt niet alleen losse haren weg maar trekt ook gezonde haren uit de huid. Bovendien worden gezonde haren vaak afgesneden, waardoor er beschadigingen ontstaan.

Ik kreeg honden op de trimtafel waarbij de vacht door het gebruik van de Furminator of de deShedding totaal verwoest was. Bij Trimsalon Limbo wordt daarom nooit gebruik gemaakt van dit gereedschap. Indien de vacht van jouw hond bij thuisgebruik hierdoor beschadigd is geraakt, is het moeilijk om dit weer te herstellen. Bij sommige rassen kan het tot drie jaar duren voordat de vacht volledig hersteld is!

De juiste materialen om de ondervacht te verwijderen

Met ruim 30 jaar ervaring en een diploma, ondersteund door de Minister van Economische Zaken, ben je verzekerd van een goede vachtverzorging bij Trimsalon Limbo. De ondervacht van jouw hond verwijderen gebeurt altijd op de juiste manier, zonder beschadiging van de huid en vacht. Dit is van het grootste belang:

  1. De juiste materialen om de ondervacht te verwijderen
  2. Een professionele trimtechniek

Wil je je zelf (thuis) de ondervacht bij de hond verwijderen? Wanneer je hier geen ervaring mee hebt kun je meer kwaad dan goed doen. Daarom is het verstandig om eerst advies in te winnen. Maak een afspraak voor uitleg over de ondervacht bij een hond verwijderen.

Hoeveel ondervacht bij de hond verwijderen?

Sommige materialen, zoals de Furminator, halen geweldig veel ondervacht weg. Je blijft kammen of borstelen en voordat je het weet heb je de halve vacht verwijderd. Wat veel mensen (en trimmers) niet weten is dat dit voor stimulatie van nieuwe haargroei zorgt. Je haalt namelijk meer ondervacht weg dan noodzakelijk is. De vacht reageert hierop door extra veel nieuwe haren aan te maken, die uiteindelijk ook weer uitvallen.

Er is nog een reden waarom je niet te veel ondervacht weg moet halen: het zorgt soms voor kale plekken. Vooral bij sommige rassen kunnen er blijvende kale plekken ontstaan, mede omdat de ondervacht op een ruwe manier wordt weggehaald.

Soms is het slecht om de ondervacht van een hond te verwijderen

Mits dit met het juiste beleid gebeurt is het niet slecht om een gedeelte van de ondervacht te verwijderen. Tijdens een trimbeurt worden alleen de loszittende onderharen verwijderd. Het is niet de bedoeling om vastzittende haren weg te halen. Dit zorgt niet alleen voor veel pijn bij de hond maar ook beschadigingen van de huid en soms kale plekken in de vacht.

Het is dus belangrijk dat de ondervacht verwijderen op de juiste manier gebeurt. Maar ook met de juiste frequentie (niet te vaak maar zeker ook niet te weinig). Maak voor het verwijderen van de ondervacht een afspraak met Trimsalon Limbo.

De ondervacht knippen

Sommigen laten de ondervacht van hun hond knippen. Vaak wordt beweerd dat dit een slechte keus is maar dat klopt niet. Je kunt de vacht van hond in laten korten. Houd met een aantal zaken wanneer je in de ondervacht laat knippen:

  • De onderwol kan pluiziger of doffer teruggroeien
  • Bij sommige rassen duurt het anderhalf tot drie jaar voordat de ondervacht goed is teruggegroeid. In de tussentijd kunnen er ongelijkmatige of kale plekken ontstaan.
  • Bij Alopecia X (een aandoening met kaalheid) ontstaan er kale plekken ná het knippen van de ondervacht. Deze kale plekken zijn soms blijvend.

Hoewel inkorten van de ondervacht soms invloed heeft op het isolatievermogen, is dit bij een beetje knippen (alleen de puntjes) nauwelijks het geval.

De ondervacht scheren

Wil je in de zomermaanden jouw hond meer koelte geven door de vacht te laten scheren? Het klopt dat het kort scheren van de ondervacht zorgt dat er 50% aan isolatievermogen verloren gaat. De hond heeft het hierdoor zeker koeler. Aan de andere kant heeft een kortgeschoren hond het in de winter kouder.

Het zeer kort scheren van de ondervacht van een hond is niet aan te raden. Deze kan namelijk ongelijkmatig, dof of pluizig groeien. Dit kan ook tot meer klitten leiden. Alleen in uitzonderlijke gevallen is scheren soms beter. Dit bespreken we altijd in de trimsalon.

Bijgewerkt: 27 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.