Overzicht van de moeilijkste puppyleeftijd

Sommigen zeggen dat puberende honden het moeilijkst zijn. Maar hele jonge puppy’s kunnen ook ontzettend druk zijn. Je schattige kleine puppy wordt langzaam een tiener en het produceert hormonen. Al die hormonen zorgen voor verandering in gedrag. Ontdek de verschillende fasen van groei en wat de moeilijkste puppyleeftijd is.

De ontwikkelingsstadia van puppy’s

Van pup naar volwassen hond duurt tussen de 12 en 24 maanden. Kleine rassen zijn eerder volwassen, bij grote rassen duurt het over het algemeen langer (tot 24 maanden). Elk r maar ook elk individu groeit op zijn eigen tempo. Puppy’s doorlopen vijf verschillende ontwikkelingsstadia.

Elk stadium gaat gepaard met een aantal kenmerken. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingsstadia en of dit een moeilijke puppyleeftijd is.


Overgangsperiode (2-4 weken)

In deze periode gaan de ogen en oren open. Dit heet ook wel de zintuiglijke ontwikkeling. Verder ontwikkelt het reukvermogen zich. De eerste tandjes beginnen door te komen.

In de overgangsperiode begint het karakter oftewel de persoonlijkheid zich te ontwikkelen. Wanneer je dagelijks bij de puppy’s aanwezig bent, zie je nu al verschil tussen al die puppy’s. De een is wat drukker dan de ander. Maar het is niet zo dat dit een moeilijke puppyleeftijd is. De jongen zijn voornamelijk met elkaar bezig, en met het nest. Nog niet met de grote wijde omgeving.

Het leuke aan deze periode is dat de jonge dieren al een beetje beginnen te kwispelen en te blaffen. Ook zetten ze hun eerste stapjes.

Socialisatieperiode (3-12 weken)

Dit is een ontzettend belangrijke ontwikkelingsperiode. Wanneer het in dit stadium niet goed verloopt, ontwikkelt de hond op latere leeftijd flinke gedragsproblemen. Tijdens de socialisatieperiode worden puppy’s zich bewust van hun omgeving. Ze ontwikkelen een relatie met mensen en misschien wel met andere huisdieren.

Dit is de periode waarin de jonge honden vertrouwd raken met alledaagse activiteiten en geluiden. Denk bijvoorbeeld aan de stofzuiger en de televisie. Maar ook bezoek dat naar de hond kijkt en aanraakt. Buitenshuis komt puppy in contact met andere honden, ziet hij verkeer voorbij rijden en maakt kennis met planten, insecten, water en nog veel meer.

Puppy’s spelen op deze leeftijd veel met elkaar. Hierbij stimuleren ze sociale vaardigheden. Bovendien onderzoeken ze hun rangorde binnen de roedel. Dit betekent dat ze ook onderzoeken wat hun plek binnen het gezin is.

Voor sommige mensen is dit een moeilijke puppyleeftijd, omdat het jonge dier overal op bijt. Dit bijtgedrag is belangrijk want hiermee oefent het dier zijn bijtvaardigheid. Dat kan later, tijdens de jacht, heel hard nodig zijn. Het baasje moet ervoor waken dat de pup niet te hard bijt en dit duidelijk aangeven en eventueel corrigeren. Gebeurt dit niet dan zal de hond op latere leeftijd onverwacht bijten of veel te ruw spelen.

De meeste mensen nemen de pup mee naar huis wanneer hij tussen de 8 en 12 weken oud is. Dit valt midden in het socialisatiestadium. Laat in deze periode het jonge dier kennismaken met zoveel mogelijk mensen, andere honden, voorwerpen en situaties. Breng het jonge dier nooit in gevaar.

Leer de pup ook om zindelijk te worden en alleen thuis te blijven. Dit laatste is belangrijk want hiermee voorkom je verlatingsangst.

Testperiode (3-6 maanden)

In dit stadium is de pup een tiener. Hij test zijn grenzen en verkent de wereld om zich heen. Dit is ook de periode dat er gedragsproblemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld niet naar commando’s luisteren, alles kapot bijten en binnenshuis plassen.

In deze periode is het belangrijk om consequent te zijn en te blijven. Eerder geleerde commando’s herhaal je, net zolang totdat puppy ernaar luistert. Hierbij is positieve beloning heel belangrijk. Negeer ongewenst gedrag, zodat het jonge dier dit afleert.

Bedenk dat overmatig bijtgedrag ook afkomstig kan zijn van de tandjes die doorbreken. Dit kan pijn veroorzaken, waardoor het jonge dier overal op gaat knagen. Geef een rubber bot om op te kauwen. Of neem een stoffen speeltje of een doekje en doop dit in kippenbouillon. Vries het vervolgens in. Zodra de hond zichtbaar pijn aan de tandjes heeft, geef je het ingevroren kauwspeelgoed. De kou verdooft de pijn.

Puberteit en adolescentie (6-18 maanden)

De meeste puppy’s zijn van 6-12 maanden in de puberteit. Hierna begint adolescentie, die tot ongeveer 18 maanden duurt. Dit kan uitlopen tot wel 24 maanden.

De puberteit betekent dat de hond lichamelijk en mentaal volwassen wordt. De adolescentie kenmerkt zich door het zoeken naar de eigen identiteit.

Puberende reutjes tellen voor het eerst hun poot op wanneer ze plassen. Ze zijn minder gehoorzaam, hebben alleen interesse in geurmarkering en kunnen ook wat chagrijniger worden. In sommige gevallen kan het dier agressief reageren tegenover andere reuen.

Puberende teefjes zijn humeurig en soms lusteloos. Ook teefjes kunnen agressief worden. Vaak laten teefjes grillig gedrag zien.

Dit zijn allemaal kenmerken van de puberteit bij de hond. Verder merk je het aan het gedrag, zoals een gebrek aan concentratie, het claimen van een plek in huis en overal op kauwen. Maar ook manipulatief gedrag of mensen uitdagen. Iedereen kent ook wel de puberende hond die Oost-Indische doof is.

Hierna komt de adolescentie. In deze periode kan de hond zich onzeker voelen. Hij weet niet zo goed wat zijn plek binnen de roedel is en zal dit opnieuw verkennen. Bij sommige rassen is er helemaal niks van de adolescentie merkbaar.

Wat is de moeilijkste puppyleeftijd?

Op zich zijn de socialisatieperiode, de testperiode en de puberteit/adolescentie de moeilijkste puppy leeftijden. Het is ook goed om te bedenken dat puppy’s te maken krijgen met verschillende angstperiodes. Dit treedt op de volgende leeftijden op.

  • Tussen 8 en 10 weken
  • Tussen 4 en 6 maanden
  • Tussen 8 en 9 maanden
  • Tussen 14 en 18 maanden

Meestal duurt de angstperiode één tot twee weken per keer. Wanneer je in een van deze periodes verkeerd met de angst van puppy omgaat, kan er agressiviteit ontstaan. Maar ook overmatige angst op latere leeftijd. Tijdens een angstperiode is het beter om even niet naar de dierenarts te gaan. Vermijd plekken waar puppy heel erg bang van wordt. Bedenk dat de angstperiode kort duurt, en vaak is het voldoende om het jonge dier even een week met rust te laten.

Dit zeggen hondeneigenaren

Ongeveer 50% van de mensen met een puppy geeft aan dat ze de periode van 3 tot 4 maanden de moeilijkste leeftijd vinden. 35% geeft aan dat ze 8 tot 9 maanden juist als zeer moeilijk bestempelen.

De leeftijd van 3-4 maanden komt overheen met de testperiode, waarbij er ook een angstperiode optreedt. Honden in de leeftijd van 8-9 maanden zijn in de puberteit en krijgen hun derde angstperiode. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel eigenaren het moeilijk vinden om hiermee om te gaan.

In de trimsalon wordt altijd rekening gehouden met de levensfase van het dier. Maak dus gerust een afspraak bij dé puppy trimsalon van Nederland. Stuur een mailtje of bel even!

Bijgewerkt: 20 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.