Plukken van honden verboden: uitleg

Ruwharige honden worden vaak geplukt. Hierbij wordt met behulp van de vingers of een speciaal mesje dode haren verwijderd. Dit is bedoeld om de hond in model te trimmen, maar ook om huidproblemen of vachtproblemen te voorkomen. Steeds vaker hoor je dat het plukken van een hond verboden is. Wat is hiervan waar?

Honden met een ruwharige vacht

In de basis zijn veel honden met een ruwharige vacht geschikt om te plukken. Dit zijn onder andere de Welsh terriër, de ruwharige teckel en de Jack Russell. Maar ook de West Highland White- of de Cairn terriër.

Ook worden veel spaniëls gedeeltelijk geplukt, bijvoorbeeld de Cocker Spaniël en de Springer Spaniël.

Een plukhond kan niet altijd geplukt worden

Ondanks dat jouw hond van oorsprong een plukvacht betreft, kan deze niet altijd geplukt worden. Bijvoorbeeld wanneer de hond gecastreerd of gesteriliseerd is. Door deze ingreep verandert de vachtstructuur soms blijvend. Het gevolg is dat de plukvacht verdwijnt.

Wanneer een ruwharige hond één of meerdere keren geschoren is, kan het dat deze later niet meer geplukt kan worden.

Plukken van honden verboden? Dat zou wel moeten

Bij ruwharige honden met een goede plukvacht is het belangrijk dat ze regelmatig geplukt worden. Wanneer je dit niet laat doen dan krijgt de hond jeuk en bijt zijn huid kapot. Er kunnen zelfs ernstige huidontstekingen ontstaan. Plukken is in veel gevallen dus heel belangrijk.

Toch zou in sommige situaties het plukken van een hond verboden moeten worden. Er zijn namelijk hondentrimmers die een hond gewoon plukken, ongeacht de kwaliteit van de vacht.

Het ontstaan van trimkoorts

Steeds meer plukhonden krijgen na een trimbehandeling zogenaamde trimkoorts. Dit ontstaat doordat een hond geplukt wordt waarbij de haren te ruw worden uitgetrokken. Als gevolg hiervan ontstaan kleine wondjes op de huid. Deze wondjes gaan al snel ontsteken. In ernstige gevallen kan de hond een bloedvergiftiging krijgen.

Plukken hond verboden in andere landen

Nederland is een van de weinige landen waar het plukken van vachten veel wordt toegepast. In andere landen is dit minder gebruikelijk, hoewel het nog steeds een bekende trimtechniek is.

Soms wordt gezegd dat het plukken van honden in andere landen verboden is. Dit klopt niet! In geen enkel land is het plukken van honden bij wet verboden.

Wel is het zo dat veel rassen die vroeger voor 100% geplukt konden worden, tegenwoordig een hele andere vacht hebben. Hierdoor zijn ze niet of slechts gedeeltelijk te plukken.

“Toen ik stageliep in verschillende trimsalons heb ik een keer iets vreselijks gezien. Een Maltezer hondje (dit ras heeft lang haar en géén plukvacht) werd geplukt. De haren werden er met geweld uitgetrokken. Het arme beestje gilde van de pijn. Dit was 30 jaar geleden en dat beeld staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.” – Bianca (Trimsalon Limbo)

Hoe wij met plukvachten omgaan

Trimsalon Limbo heeft 30 jaar ervaring met het plukken van honden. We kijken altijd of jouw plukhond wel geschikt is voor deze trimtechniek. Wanneer we zien dat jouw hond een afwijkende vacht heeft, stellen we een andere techniek voor.

We stellen twee voorwaarden aan het plukken van honden. De eerste is dat het ook echt een plukvacht betreft. Dit betekent dat de dekharen 2 tot 4 keer per jaar doodgaan maar niet vanzelf loslaten.

En echte plukhond heeft hulp nodig bij het loslaten van deze dode dekharen. Het vaststellen van een plukvacht is binnen een minuut gebeurd. Hiervoor moet je wel met je hond naar de trimsalon komen.

Als tweede moet de vacht volledig plukrijp zijn. De haargroei van een hond doorloopt verschillende fases. Sommige plukvachten zijn twee keer per jaar plukrijp, andere vachten vier keer per jaar.

Een vacht die niet plukrijp is kan ook niet geplukt worden. Gebeurt dit wel dan heeft de hond hier veel pijn van.

Wordt het plukken van honden in Nederland verboden?

In de verenigde Staten zijn ze al ruim 30 jaar geleden grotendeels overgestapt van plukken naar knippen of scheren. Niet omdat het verboden was maar omdat deze trimtechniek veel makkelijker is. Amerikaanse trimsalons waren hier iets te voorbarig mee. 30 jaar geleden hadden veel ruwharige honden namelijk een goede plukvacht. Door deze honden te scheren of te knippen (in plaats van te plukken) is hun vacht blijvend veranderd.

Door verdere fok met deze honden zijn plukvachten zeldzamer geworden. Toch kun je niet zeggen dat het de schuld van Amerikaanse trimsalons is dat veel ruwharige honden niet meer geplukt kunnen worden. Het heeft ook met onze leefwijze te maken. Honden zitten het hele jaar door binnen, in een warme omgeving. Dit zorgt ook voor veranderingen van de vacht.

De kans dat het plukken van honden officieel verboden wordt is vrij klein. Het is aan de professionele hondentrimmer om te bepalen of een hond een plukvacht heeft die ook nog eens plukrijp is.

Waarom plukken van honden niet verboden mag worden

Sommigen streven naar een verbod op het plukken van honden. Dit is een slechte zaak want plukken is in een aantal gevallen noodzakelijk. Er blijven altijd honden met een 100% plukvacht bestaan. Wanneer deze dieren niet geplukt worden krijgen ze ernstige huidproblemen.

Ga er dus niet vanuit dat plukken een slechte trimtechniek is. Maar het is wel een trimtechniek die alleen door een professional mag worden toegepast.

Je hond laten plukken bij Trimsalon Limbo

Heb je een plukhond en wil je deze van de juiste trimbeurt laten voorzien? Trimsalon Limbo is Rijksgediplomeerd en heeft 30 jaar ervaring.

Wanneer je jouw hond aanmeldt zien we al direct of het een (van oorsprong) plukhond betreft. Maar we kunnen pas in de trimsalon beoordelen of je hond ook voor plukken geschikt is.

Bij het brengen van je hond hoor je dus direct welke trimbeurt hij gaat krijgen. Heeft je hond geen plukvacht of is deze niet plukrijp maar wil je hem wel laten plukken? Dit moeten we weigeren. Het welzijn van jouw hond staat voorop. We passen geen technieken toe die trimkoorts, pijn of angst kunnen veroorzaken.

Bijgewerkt: 27 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.