Pomeriaan beertje: zo doen we dat!

Een Pomeriaan beertje is zo schattig! Maar hoe krijg je dit leuke model bij jouw dwergkeeshond? Het Pomeriaan beertje ontstaat in de trimsalon. Door het goed verzorgen van de ondervacht en in het juiste model knippen ontstaat dat berenmodel. Hierbij is het belangrijk om de ondervacht niet te beschadigen, iets dat helaas maar al te vaak gebeurt.

Foto: klant van Trimsalon Limbo

3 soorten pomeriaantjes

De Pomeriaan wordt in drie verschillende soorten gefokt. De teddybeer oftewel het beertje is het meest populair. Deze soort is in Amerika ontstaan en kenmerkt zich door een rond gezicht, rondje oortjes en vooral een hele fluffy vacht.

De andere twee Pomeriaan soorten zijn de babydoll face uit Engeland (een wat spitser snuitje) en het vostype uit Duitsland (een duidelijk langere snuit). De teddybeer soort is heel makkelijk in een beertje model te trimmen. Bij de babydoll face vraagt dit wat meer vaardigheid en bij het vostype is het soms moeilijk om een Pomeriaan beertje te creëren. Het hangt dus van de soort af hoe makkelijk je het beertjesmodel getrimd krijgt.

Wat je over de ondervacht en dekharen moet weten

Bij de aanschaf van een Pomeriaan (Pomeranian) ontvang je soms te weinig informatie over de bijzondere vacht en de noodzakelijke vachtverzorging. De Pomeriaan behoort tot de keeshonden. Deze honden hebben een vacht die uit twee of drie verschillende lagen bestaat.

De bovenste vacht omvat de dekharen. Deze zijn wat stugger dan de haren die hieronder zitten. De dekharen beschermen de ondervacht tegen vuil en vocht. Bij een gezonde Pomeriaan hebben de dekharen een mooie glans.

De ondervacht is rijkelijk aanwezig en erg wollig. Deze vacht is bedoeld ter isolatie. Veel keeshonden hebben ook nog een derde vacht oftewel een tweede laagje onderwol. Niet alle vachtverzorgers zijn hier bekend mee!


Waarschuwing bij knippen of scheren van de Pomeranian

De makkelijkste manier om een Pomeriaan beertje model te maken is door de vacht flink in te korten. Dit gebeurt met behulp van een schaar of tondeuse.

Helaas is dit niet de meest geschikte optie omdat dit de ondervacht flink beschadigt. Het gevolg is dat de ondervacht sneller gaat groeien en een lelijk en soms stro-achtig uiterlijk krijgt. Bovendien belemmert deze snelle groei de ontwikkeling van de dekharen waardoor er lelijke plekken in de vacht ontstaan.

In plaats van een erg dikke en/of lelijke nieuwe ondervacht kan ook het omgekeerde gebeuren: de ondervacht groeit niet meer goed aan. Dit kan leiden tot een dunne vacht en op sommige plaatsen zelfs kaalheid.

Er is nog een reden waarom een Pomeranian nooit te ver geknipt of geschoren mag worden: het kan tot blijvende kaalheid leiden. Veel Pomeriaans zijn gevoelig voor het ontwikkelen van Alopecia X, een symptoom dat zich kenmerkt door kale plekken in de vacht. De oorzaak hiervan is niet exact bekend maar waarschijnlijk spelen factoren zoals de bijnieren, groeihormonen en geslachtshormonen in belangrijke rol. Bij Alopecia X ontstaan er kale plekken na het te kort knippen of scheren van de vacht.

Jouw Pomeriaan in beertje model laten trimmen

Vind je het Pomeriaan beertje ook zo schattig? Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht is dit ook bij jouw Pomeriaan te realiseren. Voordat je dit laat doen is het verstandig om eerst de vacht te laten controleren. In de trimsalon kijk ik naar de conditie van de huid en de vacht. Bij aanwezigheid van kale plekken of vermoeden op Alopecia X is een beertje model soms wel en soms niet mogelijk.

De gezondheid van huid en vacht staan altijd voorop. Daarom wordt het model altijd in overleg met de eigenaar bepaald. Leg uit wat jouw verwachtingen zijn, Trimsalon Limbo houdt rekening met jouw wensen en ideeën.

De vachtverzorging van het Pomeriaan beertje

Bij een goede trimtechniek blijft de ondervacht bespaard en wordt de bovenvacht gebruikt voor het creëren van het Pomeranian beer model.

De Pomeranian heeft een dubbele vacht, bestaande uit een dikke en wollige ondervacht en een bovenvacht die lang en vol is. Je zal merken dat de vacht zeer dicht is en soms moeilijk te kammen of borstelen. Bovendien ontstaan er makkelijk klitten in de vacht.

Wanneer je een tijdje niet kamt of borstelt worden deze klitten steeds erger. Maar er is nog een reden om regelmatig te borstelen en te kammen: het verbetert de bloeddoorstroming en stimuleert de haarzakjes. Bovendien haal je lekker veel losse haren uit de vacht en hoe kom je hiermee toekomstige klitten.

Het Pomeriaan beertje heeft eenzelfde vachtverzorging nodig als elke andere Pomeranian, ongeacht het model. Je doet er goed aan om de gehele vacht twee tot drie keer per week goed door te kammen en borstelen. Gebruik een grove kam voor de ondervacht en een slickerborstel of pennenborstel voor de bovenvacht.

Hoelang duurt het om het Pomeranian beertje model te trimmen?

Elke vachtverzorger heeft een andere werkwijze en houdt een bepaald aan. De snelheid van het trimmen is mede afhankelijk van ervaring en vaardigheden. Ook het karakter en gedrag van de hond spelen een belangrijke rol.

Gemiddeld duurt het in Pomeriaan beertje trimmen tussen de 60 en 120 minuten. Dit is inclusief wassen en drogen. Omdat Trimsalon Limbo niet met spabaden werkt (vanwege de nadelen) hoeft je hond ook niet veel tijd in de trimsalon door te brengen. Hierdoor kun je lekker op tijd jouw geliefde Pomeranian beertje ophalen.

Kosten voor het trimmen van een Pomeriaan

Een Pomeriaan beertje houdt niet alleen het bijpunten of bijwerken van de dekharen in. Het gaat ook om een goede verzorging van de ondervacht. Wanneer de ondervacht netjes verzorgd is gaat deze mooi uiteen staan, waarbij het mogelijk is om dat leuke modelletje in de vacht te krijgen.

De kosten voor het trimmen van een Pomeriaan is afhankelijk van de hoeveelheid werk. Heeft je hond veel klitten in de vacht of vertoont deze moeilijk gedrag? Dit kost meer tijd waardoor de kosten ook wat hoger liggen. Op de tarievenpagina vind je meer informatie over de verschillende rassen en de bijbehorende prijzen.

De prijslijst bestaat uit prijsindicaties, het kan dat je iets meer of juist iets minder betaalt. Dit hoor je wanneer je jouw hond brengt of hem/haar weer op komt halen.

Bijgewerkt: 5 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.