Pomeriaan knippen of plukken
De pomeriaan: dé schattige dwergkeeshond met een geweldige vacht. Helaas vraagt die vacht om veel verzorging. Veel pomerians gaan regelmatig naar de trimsalon. Hier wordt hun vacht netjes bijgewerkt en mooi in model geknipt. Zit je in dubio: je pomeriaan knippen of plukken? Dat laatste mag absoluut nooit!
Plukken is alleen voor honden met een geschikte vacht
In de trimmerswereld is plukken het verwijderen van dode haren. Dit is een standaard trimbeurt bij honden met een ruwharige vacht. Bijvoorbeeld de schnauzer, ruwharige teckel of airdale terriër.
Veel mensen bedoelen met plukken het verwijderen van onderwol. Dit is de isolerende ondervacht die bij sommige rassen flink aanwezig is. Bijvoorbeeld: newfoundlander, de golden retriever op de Duitse herder.
Ook de keeshond en de Pomeriaan heeft een flinke ondervacht. De Pomeranian plukken betekent in dit geval het verwijderen van de onderwol. Vooral in de ruiperiode is dit is dit prettig voor de hond en de eigenaar.
De Pomeriaan knippen
Een Pomeranian mag nooit kortgeknipt of geschoren worden. Hiermee vernietig je de ondervacht. Het gevolg is een slecht groeiende ondervacht die veel sneller in de klit raakt.
Toch wordt de Pomeriaan in de trimsalon met de gewone schaar of de effileerschaar behandeld. Hierbij worden uitstekende haartjes weggeknipt, zonder in de ondervacht te knippen.
Pomeriaan knippen of plukken: wat is de beste behandeling?
Bij Trimsalon Limbo krijgt de Pomeriaan een gecombineerde trimbeurt. Dit houdt in dat de Pomeranian zowel geknipt als ontwolt wordt. Hieronder zie je waarom deze combinatietrimbeurt zo belangrijk is.
- Knippen: het wegknippen van uitstekende haartjes zodat de vacht op gelijke lengte komt. Hierdoor ziet de Pomeranian er weer netjes uit.
- Ontwollen: door sommige mensen ook wel plukken genoemd. Vooral tijdens de ruiperiode biedt ontwollen veel voordelen zoals minder haar in je woning en het verwijderen en voorkomen van klitten.
Uiteraard gaat de hond ook in bad en wordt zorgvuldig gedroogd. Deze behandeling zorgt ervoor dat de onderwol nóg beter loskomt. Bovendien verdwijnt vuil en viezigheid uit de vacht en ruikt de Pomeranian weer heerlijk fris.
Waarom een Pomeranian nooit geplukt mag worden!
Onduidelijkheid of onwetendheid zorgt ervoor dat jouw Pomeranian soms de verkeerde behandeling krijgt. In een aantal trimsalons worden Pomeriaans geplukt. Hierbij worden haarden inclusief wortel met de hand of een trimmes losgehaald. Dit gebeurt altijd met de dekharen dus niet met de ondervacht. Door dekharen te verwijderen blijft alleen een gladde ondervacht over.
Een Pomeriaan mag nooit geplukt worden! Dit betekent dat de dekharen inclusief wortel eruit trekken niet alleen pijnlijk voor de hond is maar ook voor ernstige huidproblemen zorgt. Stelt een trimmer een plukbeurt voor jouw pomeriaan voor? Laat je dit niet aanpraten: het welzijn en de gezondheid van jouw hond staan altijd voorop.
De vacht van de Pomeranian knippen
De pomeriaan, pomeranian oftewel pom ziet er bijna altijd fluffy uit. Dit is te danken aan de dikke en dubbele vacht. Helaas vraagt die vacht ook veel verzorging. Wanneer je hier geen aandacht aan besteedt dan ontstaan er al snel klitten en uiteindelijk vervilting. Als gevolg hiervan ontstaan huidontstekingen. In het slechtste geval wordt de hond erg ziek.
Het is dus belangrijk om de vacht klitvrij, mooi en gezond te houden. Veel mensen kiezen ervoor om de vacht van hun Pomeriaan te laten knippen. Dit kan alleen tot op een bepaalde lengte, waarbij de ondervacht ongemoeid blijft.
Toch je pomeriaan kort laten knippen of scheren? Dit zorgt vaak voor onherstelbare schade aan de ondervacht. Het resultaat is een ondervacht die dikker terugkomt. In sommige gevallen groeit er geen bovenvacht meer en ontstaan er kale plekken. Dit kan blijvend zijn!
Wanneer er veel klitten aanwezig zijn
Heeft de vacht van je hond achterstallig onderhoud? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de trimsalon. Wanneer je tijdig langskomt is het soms mogelijk om de klitten met de hand te verwijderen. Zijn de klitten zeer ernstig aanwezig dan is scheren soms nog de enige optie.
Omdat scheren niet de beste keuze is (de vacht kan hier blijvend van veranderen), is voorkomen beter dan genezen. Heb je moeite met vachtonderhoud dan is het aan te raden om elke 4-8 weken naar de trimsalon te komen. Denk aan het welzijn van jouw trouwe viervoeter!
Met de Pomeriaan naar de trimsalon
In de warme zomermaanden kan jouw hond het snel te warm hebben. Daarom is het zo belangrijk om voor voldoende afkoeling te zorgen. Laat de Pomeriaan niet te veel in de zon. Zorg voor schaduwplekken en eventueel afkoeling in de vorm van water.
Wanneer je merkt dat je hond het veel te warm heeft merk je een afspraak bij de trimsalon. Ik verwijder de dikke vacht zo goed als mogelijk waardoor er meer lucht bij de huid kan. Dit zorgt voor de nodige afkoeling.
In de koudere wintermaanden kan de Pomeranian ook naar de trimsalon. Doe dit vooral halverwege de ruiperiode (in oktober/november). De loszittende zomervacht wordt verwijderd waardoor deze plaats kan maken voor de dikkere wintervacht. Zo kan jouw trouwe viervoeter met een goed isolerende vacht de winter in.
Over de kosten
Misschien ben je benieuwd wat een trimbeurt voor een Pomeranian kost. Om de tarievenpagina vind je een indicatie van de prijs. Dit is altijd een vanafprijs. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de conditie van de vacht en het temperament van de hond. Ook jouw persoonlijke wensen spelen hierin mee.
Een afspraak maken
Laat je Pomeranian vakkundig knippen, ontwollen, wassen en drogen. Met ruim 30 jaar ervaring is jouw hond bij Trimsalon Limbo in goede handen. Een afspraak maken doe je telefonisch, per e-mail of maak gebruik van de onlineplanner.
Houd altijd rekening met een wachttijd die varieert van twee weken tot soms zes weken. Vooral in de zomervakantie en rondom de feestdagen is de wachttijd wat langer. Ben je voor de eerste keer in de trimsalon? Maak dan gelijk een afspraak voor de volgende keer, dan weet je zeker dat deze plek voor jou gereserveerd is.
Bijgewerkt: 22 juli 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.