Soorten poedels en hun vachtverzorging

De poedel wordt onderverdeeld in vier soorten. Dit heeft niks met vachtstructuur, karakter of uiterlijk te maken maar wel met afmeting. Naast de vier soorten poedels is er sinds kort een vijfde maar deze is niet officieel erkend. Alle soorten hebben een goede vachtverzorging nodig.

Formaten poedels die zijn

Kijk je naar de soorten poedels dan worden ze onderverdeeld in verschillende maten. De maat van een hond heet ook wel schofthoogte: dit is de hoogte vanaf de grond tot aan de schoft (hoogste gedeelte van de schouders).

Hieronder vind je meer informatie over de vier soorten poedels die erkend zijn, en de vijfde soort die niet officieel erkend is.

De Koningspoedel

Een van de meest indrukwekkende soorten poedels is de Koningspoedel. Deze soort heeft een schofthoogte van 45-60 cm. En andere naam voor de Koningspoedel is grote poedel of in Nederland standaardpoedel.

Van oorsprong betreft het een grote witte poedel waarbij de vacht in koorden wordt gedragen. Hoewel sommigen nog steeds voor de vacht van koorden kiezen, kom je dit tegenwoordig nog maar zelden tegen. De koningspoedel was vroeger een belangrijke jachthond.


De dwergpoedel

Iets populairder is de dwergpoedel en dat heeft hij voornamelijk aan zijn kleine formaat te danken. De schofthoogte varieert van 28 tot 35 cm. Meestal worden dwergpoedels voorzien van een korte vacht, waarbij de trimmer de vacht met een tondeuse in model scheert. Sommige dwergpoedels hebben een koordvacht.

De toypoedel

De laatste soort poedel die officieel erkend is betreft de toypoedel. Dit wordt ook wel speelgoedpoedel genoemd. Hij heeft een schofthoogte die tussen de 25 en 28 cm ligt. De vacht is vaak wollig, krullend en veerkrachtig.

Hoewel toypoedels in verschillende kleuren worden gefokt zijn vooral de beige, witte, grijze en lichtbruine populair. Zwarte toypoedels zijn minder in trek.

Niet erkend: teacup poedel

Naast de erkende soorten poedels heb je nog één die niet erkend wordt. Het gaat hier om de teacup poedel. Deze is zo klein dat hij in een theekopje past, vandaar de benaming. De teacup poedel heeft een schofthoogte van 18 tot 23 cm.

Het probleem met de teacup poedel is dat deze zo klein is dat hij vaak gezondheidsproblemen heeft. Het is dus goed opletten wanneer je deze soort poedel aan wil schaffen.

Verschillende vachttypes van poedels

Bij de soorten poedels denk je vaak aan een gekrulde vacht. Dit is het meest voorkomende vachttype. Maar er zijn ook andere vachttypes. Zo heb je de golvende vacht, deze is niet krullend maar minder strak. Meestal is deze vacht ook wat dunner (maar niet altijd).

Een minder bekend vachttype is de koordvacht. Dit is een wollige en zeer dichte vacht die veel onderhoud vraagt. Bij de koordvacht is het mogelijk om te koorden in de vacht te draaien. Dit moet de eigenaar doen want de koorden ontstaan niet op natuurlijke wijze. Wanneer de eigenaar geen koorden wil dan moet de vacht regelmatig getrimd worden.

Alle soorten vachttypes zijn vrij lastig te onderhouden. Dit komt omdat de poedel niet tot nauwelijks verhaart. Loszittende haren blijven in de vacht hangen. Wanneer deze losse haren niet verwijderd worden vormen ze klitten. De poedelvacht is dus heel klitgevoelig.

Professionele verzorging van de poedelvacht

Het is aan te raden om drie keer per week de vacht van de poedel goed door te kammen. Gebruik zeker geen scherpe materialen omdat dit de haren kan afbreken. Afgebroken haren blijven in de vacht hangen, wat het risico op klitten verhoogd.

In de ruiperiode is het verstandig om dagelijks te kammen en te borstelen. Alle losse haren moeten goed uit de vacht verwijderd worden. Je zal merken dat de vacht na de verzorging wat strakker staat. De krulletjes komen terug zodra de vacht een beetje vochtig wordt.

Het advies is om elke 8-12 weken een afspraak bij de poedel trimsalon in te plannen leugens met een professionele verzorging blijft de vacht in topconditie.

In de trimsalon is veel mogelijk. Van een zeer kort model tot alleen de puntjes bijwerken, aan jou de keuze. Daarnaast worden klitten vakkundig uit de vacht verwijderd. Ook gaat de hond altijd in bad en wordt zorgvuldig gedroogd.

Neem contact op

Wil je meer weten over de verschillende soorten poedels en hun vachtverzorging? Of ben je benieuwd welk vachttype jouw poedel heeft? Neem contact op met Trimsalon Limbo, gespecialiseerd in alle soorten poedels. Ik sta klaar om jouw poedel een liefdevolle en professionele verzorging te geven.

Bijgewerkt: 4 maart 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.