Trimkoorts bij de hond

Trimkoorts is een aandoening die de hond na een bezoek aan de trimsalon kan krijgen. Symptomen van trimkoorts zijn sloomheid, warm aanvoelen en een rode en opgezette huid. De hond heeft vaak ook last van jeuk. Bij trimkoorts is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. In dit artikel lees je wat je moet doen bij trimkoorts en hoe je dit kunt voorkomen.

De oorzaak van trimkoorts

Plukhonden, honden met veel klitten maar ook zieke of oude honden lopen meer risico op het krijgen van trimkoorts. Toch wil dit niet zeggen dat elke hond die in deze categorie valt, ziek wordt. Dit hangt met name van de gevoeligheid van de huid af, maar ook de trimtechniek en de ervaring van de hondentrimmer.

Wanneer de vacht van een plukhond niet geheel plukrijp is en deze wordt toch geplukt, ontstaan er kleine wondjes aan de huid. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken. Als gevolg hiervan krijgt de hond koorts.

Honden mogen na een plukbeurt alleen gewassen worden wanneer de huid niet beschadigd is. Gebeurt dit wel dan kan de shampoo in de wondjes terechtkomen en gaan irriteren. Maar het niet wassen na een plukbeurt kan net zo slecht zijn, doordat vuil zich in kleine wondjes gaat ophopen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen.

Verder ontstaat trimkoorts soms door een te ruwe borstelbeurt, vooral wanneer er veel klitten aanwezig zijn. Ook te kort scheren kan ontstekingen veroorzaken. Verder zijn zieke of oude honden altijd wat gevoeliger.

De grootste risicogroepen

Kijk je naar honden met trimkoorts dan blijken dit vaak plukhonden te zijn. In 60% van de gevallen van trimkoorts gaat het dus om een plukhond zoals een ruwharige teckel, een Jack Russell terriër, een Westie en soms een Cocker Spaniël.

In 20% van de gevallen komt trimkoorts voor bij honden die veel te kort geschoren zijn. Te kort scheren kan namelijk een ontsteking van de haarzakjes veroorzaken. Meestal is deze ontsteking niet ernstig maar wanneer hij dieper kruipt spreek je van trimkoorts.

Bij 10% van de honden met trimkoorts betreft het dieren met een dikke ondervacht. Het ontwollen met een mesje of scherp harkje kan namelijk kleine snijwondjes veroorzaken, vooral wanneer een onervaren trimmer dit doet.

In de overige 10% van de situaties is de oorzaak niet bekend. Het kan dat de hond een zeer gevoelige huid heeft en hierdoor onverwacht op een goed uitgevoerde trimbeurt reageert. Die overgevoeligheid zie je ook bij oude of zieke honden.

De symptomen van trimkoorts

Voor hondeneigenaren is het belangrijk om de symptomen van trimkoorts goed te herkennen. Als professionele trimsalon geven advies aan hondeneigenaren.

De eerste symptomen treden meestal binnen 24 uur na de trimbeurt op. Soms al binnen enkele uren na het trimmen.


Let op: niet elke hond met deze aandoening vertoont dezelfde symptomen. Bovendien kunnen deze symptomen ook op een andere aandoening of ziekte wijzen.

Wat je moet doen wanneer jouw hond trimkoorts heeft

Zie je een enkel wondje na de trimbeurt? Meestal betekent dit niet dat jouw hond trimkoorts krijgt. Vooral niet wanneer je dit wondje goed verzorgt. In de dierenwinkel is wondzalf verkrijgbaar. Dit smeer je enkele keren per dag op het wondje. De wondzalf ontsmet en verzacht.

Wanneer jouw hond enkele uren tot maximaal twee dagen na de trimbeurt ziek wordt, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Mogelijk heeft de hond trimkoorts. Maar het kan ook om een andere ziekte gaan.

Afhankelijk van de ernst, en indien het trimkoorts betreft, krijgt de hond vaak pijnstilling en een antibioticakuur. De pijnstilling is bedoeld om pijnklachten te verminderen. De antibioticakuur doodt bacteriën. Het is belangrijk om deze antibioticakuur helemaal af te maken.

Dierenarts: moet de trimsalon of de eigenaar dat betalen?

Krijgt jouw hond trimkoorts na een bezoek aan de trimsalon? In veel gevallen is de trimsalon alleen voor directe schade aansprakelijk. Voor indirecte of gevolgschade, zoals het ontstaan van trimkoorts, kan de trimsalon niet aansprakelijk worden gesteld. Het is immers niet van tevoren te zeggen of jouw hond een gevoelige huid heeft.

Een uitzondering vormt wanneer de trimmer zeer ruw met de huid of vacht van jouw hond omgaat. Meestal zie je dit bij onervaren trimmers.

Als eigenaar heb je ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Wanneer jouw hond helemaal onder de klitten zit kan de trimmer soms niks anders dan zeer kort scheren. Door de vacht heel kort te scheren brengt dit risico’s met zich mee, onder andere het ontstaan van huidontstekingen of trimkoorts. Je moet er dus voor zorgen dat je hond geen ernstige klitten krijgt. Breng daarom een regelmatig bezoek aan de trimsalon.

Het plukken van een vacht is de verantwoording van de trimsalon. Je mag er als eigenaar van uitgaan dat een hondentrimmer professioneel genoeg is om te beoordelen of een vacht wel geplukt kan worden. Is dit niet het geval en wordt een vacht onterecht geplukt? Wanneer als gevolg hiervan trimkoorts ontstaat dan kun je de trimsalon aansprakelijk stellen. Maar niet wanneer de vacht plukrijp was en de hond een gevoelige huid blijkt te hebben.

Het hangt dus van de situatie af wie de dierenartskosten moet betalen.

Trimkoorts voorkomen

Helaas kun je trimkoorts niet 100% voorkomen. Maar wel de kans hierop minimaliseren. Bijvoorbeeld door het advies van de trimsalon over de trimtechniek op te volgen. Wanneer we vertellen dat jouw hond niet geplukt kan worden, mag je ervan uitgaan dat dit daadwerkelijk zo is.

Verder is het belangrijk om klitten zoveel mogelijk te voorkomen. Klitten kunnen namelijk voor ontstekingen zorgen. Vooral wanneer er veel klitten moeten worden verwijderd. Zorg dus dat je jouw hond wekelijks thuis goed doorkamt of borstelt. Merk je dat er klitten aanwezig zijn en krijg je deze niet zelf weg? Neem dan contact op met de trimsalon en maak een afspraak. De gezondheid van jouw hond moet altijd voorop staan!

Bijgewerkt: 1 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.