Trimmen beter dan scheren: feit of fictie

Trimmen, het is de algemene benaming voor een vachtbehandeling bij de hond. Vaak bestaat een schimbeurt uit knippen, scheren of plukken. Maar ook andere trimtechnieken zijn mogelijk. Scheren is dus een van de onderdelen van trimmen. Hierdoor kun je niet zeggen dat trimmen beter is dan scheren. Maar er zijn wel bepaalde trimtechnieken die de voorkeur hebben.

De verschillende manieren van trimmen

De meest voorkomende trimtechnieken bestaan uit:

  • Knippen
  • Effileren (uitdunnen)
  • Scheren
  • Plukken
  • Ontwollen
  • Klitten verwijderen
  • Wassen en drogen

Daarnaast zijn kleine behandelingen of trimbeurten mogelijk, zoals het bijknippen van het hoofdje, de voetjes, de buik of de staart. Ook kun je de hond alleen laten wassen, zonder verdere vachtverzorging.

Welke trimtechniek is de beste?

Steeds meer hondenrassen en kruisingen worden geschoren. Dit is typisch Amerikaans: hier begonnen ze als eerste met het scheren van uiteenlopende hondenrassen. Bij sommige rassen is dit een goede keuze. Het maakt onderdeel uit van het complete model.

Er zijn ook rassen die je beter niet kunt scheren. Bijvoorbeeld hondenrassen met een dikke en wollige ondervacht. Toch gebeurt dit in Amerikaanse en ook in steeds meer Nederlandse trimsalons wél. Scheren is namelijk de meest snelle trimbeurt en levert voor een trimsalon het meeste geld op.

Heeft jouw hond een vacht die niet geschoren mag worden? Dan doen we dit niet, voornamelijk om de vacht van de hond in oorspronkelijk conditie te houden. Alleen bij ouderdom of ziekte is het soms beter om toch te scheren.

Welke trimtechniek het beste is hangt dus van het type vacht af. Hierbij gaat het niet om de gekozen techniek maar om het welzijn en de gezondheid van de hond.

Dit wordt vaak met trimmen bedoeld

Veel mensen bedoelen met trimmen eigenlijk plukken. Hierbij worden dode dekharen met de hand of een trimmesje vakkundig verwijderd. Zoiets mag alleen door een professional gedaan worden. Wanneer een onervaren iemand een hond plukt kan dit een hele nare gevolgen hebben.

Ten eerste moet een vacht plukrijp zijn. Wanneer dit niet het geval is dan doet het plukken pijn en houdt de hond er een nare ervaring aan over. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de hond daadwerkelijk een plukvacht heeft.

Is trimmen beter dan scheren?

Trimmen oftewel plukken mag alleen bij plukhonden met een plukrijpe vacht. Afhankelijk van het ras en het model wordt de hond ook gedeeltelijk geknipt of geschoren. Dit gebeurt uiteraard niet bij het plukgedeelte.

Soms wordt gekozen om te scheren in plaats van te trimmen (plukken). Hierbij worden de plukharen kortgeschoren. Sommigen zeggen dat trimmen beter is dan scheren. Maar dit klopt niet helemaal. Er zijn situaties waarbij je de plukharen beter kan laten scheren:

  • Wanneer de plukvacht het hele jaar door loslaat (komt weinig voor)
  • Bij ouderdom of ziekte waardoor de hond geen lange behandeling kan ondergaan
  • Wanneer de huid door het plukken telkens geïrriteerd raakt
  • Als de plukhond eerder is geschoren, waardoor de vachtstructuur verandert

In deze gevallen is trimmen beter dan scheren. Dit beoordelen we per situatie.

Een geschoren plukhond alsnog trimmen

Misschien heb je bij jouw plukhond voor scheren gekozen in plaats van plukken. Of de vorige trimsalon/trimmer heeft deze keuze voor jou gemaakt. Is het mogelijk om een geschoren plukhond op een later moment alsnog te trimmen (plukken)?

Het antwoord is afhankelijk van de veranderingen die de vacht heeft ondergaan. Na een eerste keer scheren is er 50% kans dat de hond bij een volgende trimbeurt toch geplukt kan worden. Heeft de plukhond een plukrijpe vacht terwijl hij geschoren werd? Wanneer je binnen enkele dagen de vacht alsnog laat plukken, dan is er zelfs 75% kans dat de ruwharige vacht op de normale manier teruggroeit.

Wanneer je een plukhond voor de tweede keer laat scheren dan is er nog maar 25% kans dat deze later geplukt kan worden. Na de derde keer scheren is die kans verlaagd tot minder dan 5%.

Het is dus belangrijk om goed na te denken of je voor trimmen of scheren kiest. Het zorgt namelijk voor veranderingen van de vacht. Niet alleen met betrekking tot de eerstvolgende trimtechniek, ook zal je merken dat de vacht wat zachter wordt. Daarnaast kan hij doffer, lichter of juist donkerder van kleur worden.

Wat is het verschil tussen trimmen en knippen?

Naast scheren heb je ook knippen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schaar. Met behulp van deze schaar wordt de vacht ingekort. Dit kan op elke gewenste lengte en in verschillende modelletjes.

De meeste plukhonden worden niet alleen geplukt oftewel getrimd maar ook gedeeltelijk geknipt of geschoren. Bijvoorbeeld bij de draadhaar foxterriër waarbij het hoofd en de poten in model worden geknipt. Of bij de Engelse Cocker spaniël: de rug is geschikt om te plukken en de rest wordt geknipt of uitgedund.

Het verschil tussen trimmen, knippen en scheren is als volgt:

  • Trimmen oftewel plukken is het verwijderen van dode dekharen met behulp van de hand of een mesje
  • Knippen is het inkorten van de vacht met behulp van een rechte schaar
  • Scheren is het inkorten van de vacht met een tondeuse of scheerapparaat

De goedkoopste trimbeurt

Sommigen kiezen voor de goedkoopste trimbeurt, welk type vacht hun hond ook heeft. Het is begrijpelijk dat de prijs belangrijk is. De tarieven in trimsalon zijn namelijk enorm toegenomen, waarbij de gemiddelde prijs al boven de € 65 ligt!

Scheren is goedkoper dan knippen en knippen is weer goedkoper dan trimmen oftewel plukken. Wanneer je de goedkoopste trimbeurt zoekt dan kom je dus bij scheren uit.

Toch is het niet altijd verstandig om je hond te laten scheren. Dit mag bijvoorbeeld niet bij honden met een wollige ondervacht. Bovendien is scheren niet zo mooi wanneer je een hond met een ruwharige vacht hebt. Die ruwe haren geven je hond namelijk een bepaalde uitstraling.

Ben je op zoek naar een goedkope trimsalon om je hond gewoon te laten plukken? Bekijk onze tarieven en vergelijk deze met andere trimsalons. Onze tarieven zijn lager omdat we geen groot winstoogmerk hebben.

Zien we je bij Trimsalon Limbo? Rijksgediplomeerd en 30 jaar ervaring.

Bijgewerkt: 3 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.