Trimsalon voor bange honden
Het angsttraject bij Trimsalon Limbo
Een trimbeurt moet normaal geen stress voor je hond opleveren. Helaas zijn sommige honden erg bang voor de trimsalon. Soms gaat het om een beetje gezonde spanning dat snel verdwijnt, maar het wordt pas écht een probleem als je hond in de stress schiet, hapt of bijt. De trimsalon voor bange honden heeft kennis van hondengedrag en gaat op een goede manier met angstige en gestreste honden om.
Waarom zijn sommige hond bang voor de trimsalon?
Goed nieuws: ruim 95% van de honden laat zich probleemloos trimmen. Ongeveer 10% hiervan ervaart enige mate van stress dat met een juiste aanpak snel verdwijnt. Helaas is een kleine 5% van alle honden een beetje tot heel erg bang. Bij ongeveer 1% van de honden neemt de angst zulke ernstige vormen aan, dat ze helemaal niet te trimmen zijn.
Er zijn verschillende redenen waarom een hond bang is voor de trimsalon. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen:
- Slechte socialisatie (op puppyleeftijd te weinig nieuwe situaties en indrukken meegemaakt)
- Een nare ervaring bij de dierenarts
- Nare ervaring bij de trimsalon, vaak een pijnlijke behandeling ondergaan of ruw aangepakt
- Negatieve ervaring met de prikkel
- In het ras (sommige rassen zijn van nature meer angstig)
- Erfelijk (voorouders hadden geen stabiel karakter)
- Aangeboren (moederhond had tijdens de laatste drie weken van de dracht stress)
Slechts één negatieve ervaring kan al veel angst veroorzaken. Maar er zijn nog veel meer oorzaken voor angst, wat het zo lastig maakt om de angst weg te nemen.
Gedrag in de trimsalon
Een angstige hond is gevaarlijker dan een agressieve hond. Dit komt omdat agressieve honden vooraf een waarschuwing geven, zoals grommen of de tanden laten zien. Wie niet naar deze waarschuwing luistert moet de gevolgen dragen: een aanval.
Angstige honden geven vooraf geen waarschuwing. Uit angst kunnen ze plots happen of bijten, soms met ernstige verwondingen tot gevolg.
Het is dus belangrijk dat degene die met de bange hond werkt, heel goed naar de subtiele signalen kijkt die de hond afgeeft. In de trimsalon voor bange honden is er veel ervaring met gedrag dat bij angst hoort.
Aanpak in de trimsalon voor bange honden
Wanneer jouw hond bang is voor de trimsalon kun je hem niet zomaar naar de eerste de beste trimmer brengen. Helaas doen veel hondeneigenaren dat wel, met het gevolg dat de angst steeds groter wordt. Uiteindelijk weigert de trimsalon de bange hond te behandelen. Ook in andere trimsalons word je geweigerd.
Wat nu? Er zijn twee opties:
- Een traject volgen bij de trimsalon voor bange honden
- De hond voortaan (bij de dierenarts) onder narcose laten trimmen
De laatste optie is de makkelijkste. Maar dit betekent niet dat dit ook de meest gezonde keuze is. Elke narcose, ook een licht roesje, brengt een risico met mee. Buiten het feit dat de hond stress ervaart wanneer hij naar de dierenarts moet.
Je kunt de slapende hond ook in een trimsalon laten behandelen, maar dit is niet aan te raden. Een hond met een roesje of onder narcose moet continu gemonitord worden (hart en ademhaling). Dat is in een trimsalon niet mogelijk. Aan de andere kant zal een dierenarts de hond alleen maar kortscheren en niet in model brengen.
Hieronder vind je het stappenplan zoals dit doorgaans in de trimsalon voor bange honden plaatsvindt. Houd er rekening mee dat het geen zin heeft om eenmalig met je hond langs te komen: de angst moet worden aangepakt om trimbeurten in de toekomst leuker en stressvrij te maken.
Stap 1: informatie verzamelen
Als trimsalon voor bange honden begin ik met het verzamelen van informatie over de hond. Het gaat erom of de hond alleen angstig is in de trimsalon of ook bij bepaalde geluiden, aanrakingen of vreemde mensen. Misschien zijn er specifieke triggers of eerdere negatieve ervaringen.
Je moet weten dat het trimmen van een bange hond extra tijd met zich meebrengt. Ook is er veel geduld nodig om de hond zo stressvrij mogelijk te maken. Dit kan niet met één enkele sessie: het is soms nodig dat de hond wekelijks of tweewekelijks langskomt.
Stap 2: de hond laten wennen aan de omgeving
Bij veel trimsalons wordt de hond direct op de tafel gezet en behandeld. Tijd is immers geld en met een volle agenda staat de volgende alweer snel op de stoep. Dat is niet de werkwijze bij de trimsalon voor bange honden! Hoewel veel standaard honden de trimsalon bezoeken, wordt er ook ruimte vrijgemaakt voor bange honden. Dit betekent dat jouw hond op een moment komt dat er geen andere afspraken staan gepland.
Het is belangrijk om de hond eerste te laten wennen aan de omgeving. Hier heeft de hond tijd voor nodig. Omdat de trimsalon voor bange honden veel ruimte rondom heeft, kan de hond op zijn gemak alles verkennen.
Vaak zie je dat de hond uiteindelijk voorzichtig, op eigen initiatief, de trimsalon inloopt. Want ook dat plekje moet verkend worden. Ik forceer de hond niet om direct op tafel te staan en vastgemaakt te worden. Het dier moet eerst wennen aan de nieuwe situatie en mijn aanwezigheid.
Stap 3: positieve versterking
De hond moet positieve associaties opbouwen. Elke stap is er één vooruit. Daarom wordt jouw hond voor kalm gedrag beloond. Meestal met lovende woorden of een traktatie. Dat hangt er vanaf waar hij of zij gevoelig voor is.
Nu begint het opbouwen van vertrouwen. Dit gebeurt door de hond zachtjes te benaderen en te aaien. Soms zijn aanrakingen en een beetje door de vacht woelen een grote stap vooruit. Dan is dit het eindpunt van de eerste sessie. Maar wanneer jouw hond het aandurft en geen stress vertoont gaan we een stapje verder: borstelen of kammen.
Stap 4: de eerste trimsessie
Soms kan dit al bij de eerste sessie, soms pas na de derde of vierde keer: voor het eerst trimmen. Het start altijd met eenvoudige handelingen zoals borstelen. Wanneer de hond tekenen van stress vertoont wordt er een pauze ingelast.
Is de hond extreem angstig dan is het goed om de trimbeurt in meerdere korte sessies op te delen, in plaats van één lange. Zo raakt de hond niet overweldigend.
Waar dit mogelijk is maak ik gebruik van handmatig gereedschap, zoals scharen in plaats van de elektrische tondeuse. Een schaar maakt veel minder geluid en is niet zo angstaanjagend. Dit kan dus ook betekenen dat jouw hond even niet gewassen kan worden omdat het droog blazen of föhnen ook luidruchtig is.
Kan ik mijn hond in één keer laten trimmen bij de trimsalon voor bange honden?
Het lijkt zo makkelijk: je brengt jouw viervoeter naar de trimsalon voor bange honden en het komt netjes getrimd weer naar buiten. Was het maar zo eenvoudig!
Angst is een complex iets dat niet zomaar verdwijnt omdat je naar een andere trimsalon gaat. De oorzaak van de angst moet worden opgespoord en vervolgens worden aangepakt. Net als bij mensen verdwijnt angst niet van de ene op de andere dag.
Ondanks dat veel honden in mijn trimsalon rustiger zijn dan elders, is het nutteloos om voor een eenmalige trimbeurt langs te komen. Wanneer je alleen voor een trimbeurt komt dan kan de angst niet worden behandeld. Er zit dan niks anders op dan de hond te muilkorven en vast te binden om hem te trimmen.
Je kunt je voorstellen dat dit alleen maar meer angst met zich meebrengt. Uiteindelijk ben je verder van huis: een hond die nooit meer getrimd kan worden.
Verpest het gedrag van jouw hond niet door hem gedwongen te laten trimmen, terwijl hij hier eigenlijk heel bang voor is. De hond moet eerst vertrouwen krijgen dat de trimsalon helemaal niet eng is.
De resultaten
Bijna alle honden die het angsttraject bij Trimsalon Limbo volgen, kunnen uiteindelijk op normale wijze, zonder roesje of muilkorf, getrimd worden. De problemen kunnen wél terugkomen wanneer je naar een andere trimsalon gaat omdat deze een andere aanpak hebben. Het vertrouwen dat is opgebouwd, vervliegt dan.
Voor een klein deel van de honden is trimmen niet mogelijk. Vaak is dit al na de eerste sessie duidelijk en krijg je een doorverwijzing voor andere therapie.
Kosten trimsalon voor bange honden
Wanneer je een honden gedragstherapeut inschakelt ben je gemiddeld € 75 per uur kwijt. Dit komt bovenop de kosten voor het trimmen van de hond. Bij de trimsalon voor bange honden ben je goedkoper uit omdat alles onder één dak plaatsvindt:
- 30 jaar ervaring met probleemgedrag bij honden
- 25 jaar werkzaam als hondentrimmer
- Rijksgediplomeerd, ondersteund door de overheid
De kosten liggen gemiddeld op € 45 per uur, afhankelijk van de tijdsduur. Na het eerste uur wordt per kwartier afgerond zodat je niet het volledige uurtarief betaalt.
Meer informatie of een afspraak maken
Is het normaal dat honden bang zijn voor de trimsalon? Nee, dit is geen normale zaak. Angst of nervositeit kan toenemen door het baasje. Bijvoorbeeld omdat je onbedoeld de angst aanmoedigt door de hond te troosten. Luister daarom goed naar de aanwijzingen zodat je hond niet banger wordt dan de bedoeling is.
Het is dus goed om eerst voor een gesprek, samen met jouw hond, langs te komen. Dit gesprek vindt in de wachtruimte plaats, niet in de trimsalon. De wachtruimte heeft een huiselijke inrichting waardoor jouw hond niet in de gaten heeft dat hij zich bij een trimsalon bevindt.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem telefonisch, per WhatsApp of e-mail contact op.
Bijgewerkt: 22 oktober 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.