Trimsalons door de jaren heen

In Nederland zijn trimsalons vaak modern ingerichte ruimtes, hoewel sommige trimmers ook in een schuurtje, tuinhuisje of kelder werken. Sommigen hebben gespecialiseerde apparatuur, anderen doen het met een aantal materialen. Al eeuwenlang verzorgen, trimmen en knippen mensen hun honden. In dit artikel meer over de geschiedenis van hondentrimsalons.

Oudheid: honden als statussymbool

In het oude Egypte en Mesopotamië hadden honden een heel andere positie in de samenleving. Honden werden niet alleen werkdieren die bij de jacht en het hoeden van vee hielpen, ze hadden ook statussymbool.

Adellijke en koninklijke families hielden honden als gezelschap. Deze honden werden met de grootste zorgvuldigheid verzorgd. Het oude Egypte was het ook gebruikelijk om honden te mummificeren.

Hoewel de zorg voor het uiterlijk van een hond in deze periode belangrijk was, bestonden er nog geen trimsalons.

Trimsalons in de middeleeuwen

Het was in de middeleeuwen toen de hond een hele andere rol kreeg. Boeren en jagers hebben ben ik honden. Maar de adel in Europa fokten honden voor gezelschap. In deze periode waren kleine rassen zoals de Franse Bichon en de Engelse spaniël heel populair.

Het was een luxe om je hond goed te verzorgen. Er waren toen nog geen gespecialiseerde trimsalons maar in die tijd. Stond wel de eerste vorm van hondentrimmen als beroep. Families van adel lieten hun honden door gespecialiseerde verzorgers borstelen, knippen en parfumeren.

Vaak werden meteen na adellijke huishoudens opgeleid om de honden van hun meesters te verzorgen. Deze verzorgen langs werden de voorlopers van de moderne hondentrimmer.

De Renaissance en trimsalons

Na de middeleeuwen volgde de Renaissance, een periode in de Europese cultuurgeschiedenis (14e-16e eeuw). De poedel was een populair ras onder de Franse adel. Aan het Hof van Lodewijk XIV in Frankrijk werd hondentrimmen een kunstvorm. Met name poedels werden regelmatig in verschillende stijlen geknipt.

Het knippen van een hemd was niet langer dan een functioneel. Het kunnen ook om het uiterlijk van de mens. Er werd veel tijd en geld aan het perfectioneren van de look van honden besteed. Sommige honden liepen met strikjes en linten rond, zodat ze er nog meer uitzagen.

De 19e eeuw: hondenshows en professionele trimmers

Wanneer ontstonden de eerste trimsalons zoals we nu kennen? De basis hiervoor lag in de 19e eeuw. Deze periode kwamen de hondenshows in opkomst. Hierdoor gingen steeds meer mensen honden fokken, verzorgen en tentoonstellen. Het uiterlijk van de hond was van het grootste belang.

Hondentrimmen werd een specialisme. Professionele trimmers openden hun exclusieve trimsalons. Het waren met name showhonden die de trimsalons bezochten. Die trimsalons kwam je met name in Londen en Parijs tegen, waar de hondenshows plaatsvonden.


Trimsalons in de 20e eeuw

Ooit waren trimsalons: voor de adel en de welgestelden. In de 20e eeuw werden trimsalons toegankelijk voor het brede publiek. Met name de middenklasse na de Tweede Wereldoorlog wisten de trimsalons te vinden. In verschillende steden werden trimsalons geopend.

De technologie droeg bij aan de ontwikkeling van trimsalons. Elektrische tondeuses, gespecialiseerde scharen en shampoos maakten het trimmen niet alleen veiliger en makkelijker maar ook effectiever. Van de jaren 70 en 80 was er een explosie van trimsalons, zowel in Europa als de Verenigde Staten.

De 21e eeuw: diversiteit in trimsalons

Trimsalons zijn niet meer weg te denken. Van kleine hondentrimsalons tot grote en luxe salons, het is een bloeiende industrie. Trimmers hebben, afhankelijk van de opleiding, veel kennis over de verschillende rassen en specifieke verzorgingsbehoeften.

In Nederland zijn trimmers verplicht om een specifieke opleiding te volgen en het rijksdiploma te behalen. Alleen rijksgediplomeerde trimmers mogen een trimsalon openen en runnen. Dit ter bescherming van het dierenwelzijn.

Trimsalons van nu: de kwaliteit neemt af

Sinds het jaar 2000 is het voor trimmers niet langer verplicht om een gedegen opleiding te volgen. Het rijksdiploma verdwijnt. Dit heeft ertoe geleid dat er ontzettend veel nieuwe trimsalons bij zijn gekomen, waarvan een gedeelte geen opleiding heeft gevolgd. Het gemiddelde niveau van de trimsalons is hiermee gedaald.

Sommige trimmers volgen wel een opleiding maar omdat het aantal trimmersopleidingen is toegenomen, is ook de kwaliteit hiervan gedaald. Niet overal is er kennis over de verschillende rassen, verzorging en gezondheidsproblemen. Er zijn zelfs trimmers die totaal geen kennis hebben en het knippen, scheren of stylen van hondenvachten via YouTube hebben geleerd. Maar er zitten ook zeker omgediplomeerde artiesten tussen.

Trimsalon Limbo is sinds 1999 rjiksgediplomeerd en heeft hiermee de toen verplichte opleiding gevolgd en veel vakkennis opgedaan. Het aantal rijksgediplomeerde trimsalons in Nederland bedraagt in 2024 ongeveer 70, waarmee goede vakkennis schaars aan het worden is.

Wil je dat jouw hond niet alleen netjes in model getrimd wordt maar dat er ook veel kennis over het ras, gedrag en gezondheid aanwezig is? Kies dan voor een Rijksgediplomeerde trimsalon.

Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.