Het verschil tussen een Jack Russell en een boerenfox

Wanneer je een Jack Russell naast een boerenfox zet zie je qua uiterlijk en karakter veel overeenkomsten. Het zijn leuke hondjes, speels, waakzaam en ze passen goed in een gezin. Toch zijn er verschillen tussen de Jack Russell terriër en de boerenfox, ook met betrekking tot het trimmen. Waar moet je voor kiezen? Ontdek de verschillen en alles omtrent het uiterlijk, karakter en verzorging.

Over de Jack Russell terriër

Veel mensen zijn bekend met de Jack Russell. Het is vooral op boerderijen een populair hondje. En dat is niet zomaar want hij houdt als geen ander de omgeving vrij van ratten, muizen en ander ongedierte. Hij is zelfs stoer genoeg om vossen te verjagen.

Ondanks zijn kleine afmeting heeft hij een grote persoonlijkheid. Hij heeft lef, is vrolijk en heeft meer dan voldoende energie. Daarnaast is de Jack Brussel ook nog eens intelligent. Maar koppig, en daar lees je straks meer over.

Dit ras is in het midden van de 19e eeuw in Zuid-Engeland ontstaan. De naam verwijst naar dominee John ‘Jack’: Russell, die een liefde had voor de vossenjacht en het fokken van honden die hiervoor geschikt waren.

Over de boerenfox

Qua karakter lijkt de boerenfox op de Jack Russell. Hij is energiek, zelfstandig en dominant. Maar hij is ook erg intelligent en speels.


Verschil Jack Russell en boerenfox: uiterlijke kenmerken

De grootste verschillen zitten hem in de uiterlijke kenmerken. De boerenfox heeft vaak een gladde en korte vacht. Soms is deze ruwharig. De Jack Russell is er in drie verschillende soorten:

  • Gladde vacht: kort, waarbij de haren in één richting liggen
  • Gebroken vacht: een combinatie van gladde en ruwe vacht
  • Ruwe vacht: iets langere vacht die ruw aanvoelt

Met die laatste twee vachttypen moetje twee keer per jaar naar de trimsalon. Met de gladharige Jack Russel of de boerenfox hoeft dit niet (maar het mag wel).

De Jack Russell heeft een hoogte van ongeveer 30 cm. De boerenfox staat wat hoger op de poten en heeft een hoogte van gemiddeld 40 cm. Toch zijn er ook grotere en kleinere boerenfoxen.

Achtergrond van de boerenfox

Vind je de Jack Russell een leuke hond? De boerenfox is ontstaan uit kruisingen tussen de Jack Russell en de foxterriër. Maar er kunnen ook andere terriërsoorten inzitten.

Eigenlijk is de boerenfox geen officieel ras. Je noemt een hond een boerenfox wanneer er sprake is van kruisingen van twee boerenfoxen, óf één boerenfox en een hoogbenige terriër. Maar wanneer is het dan een boerenfox? Dat is niet geheel duidelijk maar het gaat in ieder geval om menging van:

  • Foxterriër
  • Jack Russel
  • Boerenfox

Op klein wild jagen

Van oorsprong werd de Jack Russell ingezet om op ongedierte te jagen. Bijvoorbeeld ratten en muizen. Later werden ze ingezet voor de jacht op vossen en dassen. Dat laatste gebeurt niet meer, maar de Jack Russell is nog steeds ideaal om ongedierte te verjagen.

De boerenfox heeft eenzelfde instinct. Hij is een uitstekende jager en weet probleemloos ratten, muizen en ander ongedierte op te sporen en te doden. Want dat is wat deze honden wel doen: ze doden hun prooien. Daarom zijn zowel de Jack Russell als de boerenfox erg geliefd op boerderijen. Ze houden deze omgevingen vrij van hinderlijk ongedierte.

Veelgestelde vragen over de Jack Russell en de boerenfox

Kun je niet kiezen tussen een Jack Russel en een boerenfox? Hieronder geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Kan een boerenfox goed alleen zijn?

Met de juiste opvoeding kan elke hond goed alleen blijven. Je moet wel weten dat honden van oorsprong in familiegroepen leven. Het is dus niet natuurlijk om hem lange tijd alleen achter te laten. Maar wanneer je hem hierop traint, kan de boerenfox zeker een dagje alleen thuis blijven.

Sommige reutjes hebben de neiging om binnenshuis te plassen wanneer ze alleen moeten blijven. Het is lastig om dit af te leren. Castratie helpt hier weinig tegen. In dit geval kun je het beste de boerenfox in een bench doen wanneer je van huis gaat.

Waarom hinkt een Jack Russell?

Sommige Jack Russells hinken tijdens het lopen. Dit kan tijdelijk zijn maar ook lang aan blijven houden. De aandoening patella lutexie (PLO) is een erfelijke gewrichtsaandoening waarbij de knieschijf verschuift. Deze aandoening komt vaker bij Jack Russells voor.

Wanneer het om een lichte afwijking gaat, schuift de knieschijf weer op zijn plek wanneer de hond zijn poot uitstrekt. Maar wanneer de aandoening erger is dan gebeurt dit niet. In dit geval is een operatieve behandeling nodig. In andere gevallen heeft de hond baat bij fysiotherapie.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een boerenfox?

Deze hondjes kunnen redelijk oud worden. De gemiddelde leeftijd van de boerenfox ligt tussen de 15 en 18 jaar.

Kan een Jack Russell goed loslopen?

De meeste Jack Russells die op boerderijen en maneges verblijven, lopen hier los. Ze zijn hier aan gewend geraakt en denken er niet over na om weg te lopen. Maar wanneer je een Jack Russell in je woning hebt, heeft deze toch wat meer opvoeding nodig. Het is belangrijk om het loslopen vanaf pup af aan te trainen.

Hoeveel kost een boerenfox pup?

Omdat de boerenfox geen officieel erkend hondenras is, zal een pup over het algemeen wat goedkoper zijn dan een Jack Russell met stamboom. Wel zijn alle puppy’s sinds 2020 flink duurder geworden. Tegenwoordig betaal je voor een boerenfox tussen de € 500 en € 800.

Kan de Jack Russell zwemmen?

Zowel de Jack Russell als de boerenfox zijn goede zwemmers. Toch moet je een onervaren hond niet zomaar in het water gooien. Begin in ondiep water en laat hem kennismaken met het zwemmen.

Hoe ver kun je met deze honden wandelen?

Of je nu een Jack Russell op een boerenfox hebt, ze houden van wandelen. Per maand leeftijd mag je de wandeling met 5 minuten uitbreiden. Een hond van zes maanden mag dus 30 minuten achter elkaar wandelen.

Een volwassen Jack Russel of boerenfox kan makkelijk 10 tot 12 km wandelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Het is aan te raden om maximaal één lange wandeling per dag te maken. Hiernaast kun je eventueel ook nog twee korte wandelingen doen.

Bijgewerkt: 20 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.