Vlooieneitjes kat – herkennen & bestrijden
Bah, vlooieneitjes! Vaak zie je ze niet want vlooieneitjes zijn zeer klein en licht van kleur. Het probleem met vlooieneitjes is dat de kat deze makkelijk van buiten mee naar binnen neemt. Zo ontstaat er een vlooienplaag in huis.
Zoveel vlooien zitten er in huis
Slechts 5% van de totale vlooienpopulatie zit op de kat, de overige 95% schuilt in huis. Vlooieneitjes vormen een groot probleem want zijn het begin van een nieuwe cyclus. Hoe zien vlooieneitjes er uit en hoe kun je ze bestrijden? Ontdek alles over vlooieneitjes kat (katten).
Vlooien zijn parasieten
Voor hun overleving en voortplanting zijn vlooien afhankelijk van bloedmaaltijden. De kattenvlo en de hondenvlo zuigt bloed bij de kat of hond. Overigens is het de kattenvlo die in Nederland en België het vaakst voorkomt, de hondenvlo is wat minder algemeen.
Kattenvlooien leven op zowel katten als honden. Doordat vlooien parasiteren veroorzaken ze ook veel overlast.
Van vlooieneitjes tot volwassen vlo
Wie was er het eerste, de vlo of het vlooieneitje? Uit een vlooieneitje komt later een volwassen exemplaar.
Vlooien paren op het huisdier of in de directe omgeving. Na het paren legt het vrouwtje dagelijks 10-50 eitjes. De vlooieneitjes worden los van elkaar gelegd, vaak op de kat. Doordat de kat rondloopt vallen de vlooieneitjes binnen 24 uur op de grond.
Afhankelijk van de omgevingstemperatuur komen de vlooieneitjes binnen enkele dagen uit. De vlooienlarven zien er als kleine wormpjes zonder poten uit. Omdat de vlooienlarven lichtschuw zijn zoeken ze donkere plekken op, bijvoorbeeld achter plinten of onder vloerkleden. Ook naden en kieren zijn favoriete verstopplaatsen.
Vlooienlarve en verpopping
Vlooienlarven doen zich tegoed aan al het afval dat ze tegenkomen, dus ook de uitwerpselen van volwassen vlooien. Bovendien zijn vlooienlarven kannibalistisch en eten niet uitgekomen vlooieneitjes en jongere larven op. Zo verdwijnt er in ieder geval een deel van de vlooieneitjes maar natuurlijk niet genoeg om het huis vlovrij te krijgen.
Na drie vervellingen zal de vlooienlarve zich verpoppen. Uit deze pop komt een volwassen vlo. De hele vlooiencyclus, dus van vlooieneitjes tot volwassen vlooien, duurt tussen de 20 en 35 dagen.
Vlooieneitjes kat herkennen
Kun je vlooieneitjes herkennen? Het maakt hierbij niet uit of de vlooieneitjes op kat of hond zitten, ze zien er in beide gevallen hetzelfde uit. Het probleem is dat je vlooieneitjes niet zomaar met het blote oog ziet. Alleen wanneer je een microscoop of loep gebruikt kun je de vlooieneitjes zien.
Een vlooieneitje heeft een lengte van 0,5 mm. Direct na het leggen van vlooieneitjes zijn ze lichtvochtig en plakkerig. De kleur is wit tot witgeel. De kleverigheid van de vlooieneitjes verdwijnt snel, hierdoor vallen de eitjes op de grond. Wil je vlooieneitjes herkennen dan zul je dus eigenlijk op de grond moeten kijken.
Vlooieneitjes bestrijden
Veel mensen pakken bij een vlooienplaag alleen de volwassen vlooien aan, bijvoorbeeld met een vlooienband of spot-on. In principe is dit voldoende wanneer er geen al te grote vlooienplaag aanwezig is.
Wanneer een middel zoals spot-on goed werkt dan is vlooieneitjes bestrijden eigenlijk niet nodig. De vlooieneitjes komen uit, worden larven, verpoppen en worden volwassen vlooien. Zodra deze volwassen vlooien met het bestrijdingsmiddel op de kat in aanraking komen worden ze gedood. Dit stopt een nieuwe cyclus.
Vlooieneitjes doden
Kun je vlooieneitjes doden? Nee helaas, vlooieneitjes bevatten een schaal wat de nog niet uitgekomen larven goed beschermt. Wil je niet alleen volwassen vlooien maar ook de larven aanpakken dan maak je gebruik van een omgevingsspray. Hiermee dood je volwassen vlooien in huis maar ook alle larven.
Vlooieneitjes en vlooienpoppen worden niet gedood. Daarom is het belangrijk om deze behandeling na twee weken nog eens te herhalen. Maak je gebruik van een combinatie van spot-on en omgevingsspray? Dan is een eenmalige behandeling vaak voldoende.
Vlooieneitjes kat verwijderen
Wil je vlooieneitjes van de kat verwijderen? Een beetje zinloos, vlooieneitjes vallen namelijk na enkele uren van de kat af. De kans dat je vlooieneitjes op de kat zelf tegenkomt is hierdoor ontzettend klein.
Wel kun je volwassen vlooien van de kat verwijderen. Hierbij maak je gebruik van een vlooienkam. Dit is een kammetje dat de tanden zeer dicht op elkaar heeft staan. Wanneer je de vlooienkam door de vacht haalt dan is de kans groot dat er enkele vlooien in de kam blijven zitten.
Wanneer moet je een vlooienkam gebruiken? Het heeft geen zin om deze kam als effectief bestrijdingsmiddel in te zetten, slechts 5% van de vlooien bevindt zich op de kat zelf. Met een vlooienkam pak je die overige 95% niet aan en is het dweilen met de kraan open. Een vlooienkam is wel heel praktisch om te ontdekken of je kat vlooien heeft. Vooral in het voorjaar en de zomermaanden moet je kat wekelijks op vlooien controleren.
Geen vlooien maar wel uitwerpselen
Vermoed je dat de kat vlooien heeft maar kom je er geen tegen? Haal evengoed de vlooienkam door de vacht van de kat. Houd de kam boven een vel wit papier en klop de kam uit. Zie je zwarte puntjes op het papier vallen? Dit zijn waarschijnlijk uitwerpselen van volwassen vlooien.
Laat deze zwarte puntjes in een kommetje water vallen. Wanneer het water rood kleurt dan is het eigenlijk wel zeker dat het hier echt om vlooien uitwerpselen gaat. Zodra je dit ontdekt hebt begin je met vlooien bestrijden.
Bijgewerkt: 12 oktober 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.