Wanneer kalmeren puppy’s en kun je er rustig mee omgaan?

Het is normaal dat puppy’s gedurende de eerste weken druk zijn. Ze komen in een nieuwe omgeving en zetten vol energie. Ze houden van spelen en de wereld om zich heen verkennen. In het begin is dit heel leuk, maar uiteindelijk vraag jij je af wanneer je pup rustiger wordt. Zodat de rust in huis terugkeert.

Puppy’s hebben veel energie

Het is een feit dat alle puppy’s veel energie hebben. Dit is ook zo bij jonge kinderen, die zijn veel energieker dan volwassenen. Aan de andere kant hebben jonge dieren (en mensen) ook meer slaap nodig.

Tussen alle chaos in huis vraag je je misschien af ‘wanneer worden puppy’s rustiger?’ En wat je zelf kunt doen. Het is goed om te weten dat jonge dieren elke dag leren. Of ze nu door de kamer rondrennen of de tuin verkennen, alles is een leermoment. Al helemaal wanneer je met het jonge dier gaat wandelen.

Hoe lang blijven puppy’s druk?

Het energieniveau van een pup is niet alleen afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het ras. Sommige rashonden zijn sneller volwassen. Bijvoorbeeld de lhasa apso, dit is een ras waarvan bekend is dat die over het algemeen snel volwassen wordt. Terwijl andere rassen hier langer over doen.

Het energieniveau van jonge honden blijft tot ongeveer 12 maanden hoog. Bij sommige rassen wordt dit vanaf negen maanden minder. Dit betekent dat de pub kalmeert. Maar zoals eerder vermeld, er zijn verschillende factoren die hiervan op invloed zijn.

Het is ook goed om rekening te houden met de omgeving. Een drukke omgeving of teveel activiteiten zal het energieniveau van de pup langer hooghouden.

Op deze leeftijd zijn puppy’s het meest hyperactief

Puppy’s worden kaal, doof en blind geboren. De eerste tijd liggen ze bij moeder in het nest. Ze zijn dan nog vrij rustig, uitgezonderd van wat gepiep dat je af en toe hoort. Zodra de oogjes open gaan beginnen de puppies het nest te verkennen. Uiteindelijk kruipen ze uit het nest.

Puppy’s van 10-16 weken oud zijn het drukst. Deze periode is vergelijkbaar met de tienerperiode van mensen. Puppy’s van deze leeftijd zijn rebels, ze slopen alles en ze willen niet luisteren.

Het is op deze leeftijd heel lastig om het jonge dier iets aan te leren. Toch blijft het belangrijk om consequent te zijn. De basistraining is in deze periode onmisbaar.

Na ongeveer 16 weken wordt wie wat rustiger. Dit is de ideale periode om hem van een goede opvoeding te voorzien. Totdat het dier ongeveer 6 maanden ouder is, dan wordt hij weer druk of soms hyperactief. Deze periode is vergelijkbaar met de puberteit en duurt tot ongeveer 12 maanden.

Tijdens de hondenpuberteit probeert het dier zijn grenzen te verleggen. Hij vertoont ondeugend gedrag, probeert zich aan commando’s te onttrekken aan bijt op meubels en andere zaken. Iedereen met een puppy kent de frustratie van kapotgevreten schoenen.

Goed nieuws: met ongeveer 12 weken komt de hond uit de puberteit en is volwassen. Je zult merken dat hij nu een stuk rustiger is.

Mijn hond blijft druk, wat kan er aan de hand zijn?

De meeste puppy’s kalmeren wanneer ze de volwassen leeftijd bereiken. Voor grote rassen kan dit wat langer duren, ergens tussen de 12 en 18 maanden. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij een hond pas op de leeftijd van 24 maanden (twee jaar) volwassen is. Dit geldt zeker voor de allergrootste rassen.

Sommige honden blijven hun leven lang druk of hyperactief. Dit heeft niet met puberteit te maken, maar eerder met ras, karakter en omgeving. Daarnaast kunnen situaties of gebeurtenissen voor meer drukte zorgen.

Sommige honden zijn hyperactief omdat ze angstig zijn. Maar ze kunnen ook met stress te maken krijgen. Daarnaast krijgen veel drukke honden te weinig aandacht of worden ze mentaal of lichamelijk niet voldoende gestimuleerd.

In dit soort situaties is het verstandig om naar de oorzaak te kijken. Maar ook om je hond te stimuleren om te bewegen en te spelen. Doe bijvoorbeeld geurspelletjes met hem, waarbij je wat lekkere dingen verstopt. Of maak een lange wandeling en geef de hond voldoende tijd om overal aan te snuffelen. Hier worden honden veel rustiger van.

De energie van je puppy beheren

Een jonge hond met overtollige energie is soms grappig om te zien. Maar het kan jou ook uitputten, lichamelijk of mentaal. Hoe beheer je de energie van een drukke pup?

Een jonge hond heeft structuur nodig. Zorg dat elke dag een vaste indeling heeft. Je zou bijvoorbeeld aan de volgende dagindeling kunnen denken:

TijdActiviteit
07:00 – 08:00Ochtendwandeling en plasbeurt
08:00 – 08:30Voeren en water geven
08:30 – 10:00Rusttijd (puppykennel of rustige plek)
10:00 – 11:00Spelen en interactie met het baasje
11:00 – 12:30Trainingssessie (basiscommando’s, zindelijkheidstraining, enz.)
12:30 – 14:00Rusttijd (puppykennel of rustige plek)
14:00 – 16:00Activiteit buitenshuis (spelen, wandelen)
16:00 – 17:30Kauwspeeltijd en mentale stimulatie
17:30 – 18:30Avondwandeling en plasbeurt
18:30 – 19:00Voeren en water geven
19:00 – 20:30Rusttijd (puppykennel of rustige plek)
20:30 – 21:30Spelen en interactie met het baasje
21:30 – 22:00Laatste plasbeurt en voorbereiding op slapen
22:00 – 07:00Nachtrust in puppykennel of rustige plek

Door aan deze routine vast te houden leert de pup waar hij van zijn dag kan verwachten. Bedenk dat honden gewoontedieren zijn! Dankzij de vaste dagindeling raakt puppy minder gestrest en voorkom je hyperactiviteit.

Een speciale ruimte

Sommige puppy’s vinden het fijn om te weten waar ze kunnen spelen en waar ze moeten slapen. Zorg dat puppy niet in de bench of de mand speelt. Richt eventueel een aparte ruimte of kamer in om met het jonge dier te spelen. Hier kan puppy zich helemaal uitleven.

Wanneer je een pup een ruimte geeft die speciaal bedoeld is voor spelletjes en om te rennen, werk je naar onafhankelijkheid toe. Zorg ook dat het dier zijn energie kwijt kan. Speel spelletjes, maak wandelingen of ga na een gehoorzaamheidstraining. Al deze dingen gaan verveling tegen en zorgen ervoor dat het dier geen gedragsproblemen ontwikkelt.

Training hondengedrag

Wil je meer weten over hondengedrag? De Training Hondengedrag van zodier.nl volg je thuis, op je eigen tempo. Naast lesmateriaal krijg je ook toegang tot een live webinar waarin je al jouw vragen kunt stellen. Na het volgen van de training bouw je een veel betere band met puppy op.

Bekijk de training

De training is ideaal voor mensen met een puppy maar ook voor iedereen met een volwassen hond in huis. Het is leuk en leerzaam!

Bijgewerkt: 5 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.