Wat er gebeurt als je een hond niet plukt
Soms lijkt het alsof elke hond geplukt moet worden. Dit klopt niet: alleen honden met een specifieke plukvacht komen voor deze trimtechniek in aanmerking. Bijvoorbeeld de ruwharige terriër, schnautzer of de ruwharige teckel. Ook sommige (niet alle) spaniëls en setters worden gedeeltelijk geplukt. Wat gebeurt er als je een hond niet plukt? Dit hangt helemaal van het ras en de vacht af!
Honden die geschikt zijn om te plukken
Eerst is het belangrijk om te kijken of je hond wel geschikt is om te plukken. Hieronder vind je enkele rassen die een (gedeeltelijke) plukvacht hebben.
- Airedale Terriër
- Border Terriër
- Cairn Terriër
- Duitse Staande Hond (Draadhaar)
- Fox Terriër (Draadhaar)
- Ierse Terriër
- Jack Russell Terriër (ruwharige variëteit)
- Kromfohrländer (ruwharige variëteit)
- Lakeland Terriër
- Parson Russell Terriër (ruwharige variëteit)
- Schnauzer (Middel, Miniatuur en Reus)
- Welsh Terriër
- West Highland White Terriër
- Wirehaired Pointing Griffon
Staat jouw ras er niet tussen? Dan kan het nog steeds dat deze geplukt moet worden. Wanneer je hierover twijfelt kun je het beste contact met ons opnemen.
Dit gebeurt er tijdens het plukken
Tijdens het plukken worden dode dekharen uit de vacht verwijderd. Dit is belangrijk om de vacht in goede conditie te houden. Bovendien zorgt plukken ervoor dat jouw hond in het gewenste model wordt getrimd. Zo ziet je huisdier er weer netjes verzorgd uit.
De frequentie dat dit moet gebeuren
Vroeger was het gebruikelijk om honden twee keer per jaar te plukken. Hierbij werden alle dode haren verwijderd. Het gevolg was dat de hond plots heel erg kaal werd.
Om die reden kiezen steeds meer mensen ervoor om een hond vier keer per jaar te laten plukken. Dan staat de hond na een trimbeurt niet helemaal in zijn ondergoed. Overigens is het geen probleem wanneer je het plukken twee keer per jaar laten doen: jouw hond krijgt dan gewoon een kortere vacht. Dat kan ook heel leuk zijn!
Wat gebeurt er als je een hond niet plukt?
Honden met een plukvacht moeten zeker twee keer per jaar geplukt worden. Ook een ander trimschema is mogelijk: 3 tot 4 keer per jaar.
Het plukken is niet alleen bedoeld om het dier mooi in model te krijgen. Het is vooral noodzaak om dode haren te verwijderen. Een plukvacht heeft namelijk een hele andere structuur dan gebruikelijk. Dode dekharen verdwijnen niet vanzelf, hier is hulp bij nodig.
Stel dat je jouw hond niet laat plukken. Is dit ernstig? Wanneer je het plukken een tijdje achterwege laat dan merk je dat je hond last van jeuk krijgt. Het dier krabt zich vaak of schuurt langs meubels of over de grond. Omdat de dode dekharen niet loslaten kan er zelfs huidirritatie ontstaan. In ernstige gevallen een ontsteking en dat is voor de hond zeker geen pretje.
Scheren of knippen in plaats van plukken
Soms vinden trimmers het plukken te zwaar of te belastend werk. Ze kiezen liever voor het scheren of knippen van de vacht. Het is niet aan te raden om dit zomaar te laten doen. Wanneer je een plukvacht laat scheren of knippen dan vinden er een aantal veranderingen plaats:
- Na 1-3 knipbeurten of scheerbeurten wordt de vacht zachter en lichter van kleur.
- Door de verandering van de vacht kunnen er sneller klitten ontstaan: er is hierdoor meer onderhoud nodig.
- Eerste keer knippen of scheren zorgt ervoor dat dode dekharen blijven zitten. Hierdoor kan de hond de eerste weken last van jeuk blijven houden.
Sommige trimmers zeggen dat scheren of knippen van een plukvacht uit den boze is. Dat valt wel mee, het is vooral de verandering van vachtstructuur waar je mee moet dealen. De ruwharige en soms ruige vacht komt zelden tot nooit meer terug. Bovendien heeft deze vacht wat meer verzorging nodig.
Situaties waarbij plukken niet is aan te raden
Ga je met je hond naar een show? Wanneer deze hond van oorsprong geplukt moet worden dan zul je dit voor de show ook moeten doen. Anders wordt jouw hond afgekeurd.
Je ziet dan ook dat showtrimmers gewend zijn om bepaalde rassen altijd te plukken. Hier willen ze niet van afwijken. Toch is scheren of knippen in sommige gevallen echt beter.
Oude en zieke honden die niet lang kunnen staan kunnen beter geschoren worden. Scheren is namelijk de helft minder werk. Dit iets voor een oude of zieke hond veel minder belastend.
Steeds vaker zie je dat honden met een van oorsprong plukken vacht niet meer goed te plukken zijn. Dit kan het gevolg zijn van het fokken met honden die een slechte plukvacht hebben. Of totdat de hond al eens eerder is geschoren of geknipt. Ook castratie of sterilisatie zorgt ervoor dat de kwaliteit van de vacht slechter wordt.
Dan heb je nog honden die zeer angstig in de trimsalon zijn. Vaak hebben ze een nare ervaring meegemaakt. Bijvoorbeeld door een verkeerde trimtechniek waardoor ze pijn ervaren. Of doordat de trimmer ze te hardhandig heeft aangepakt. Je ziet dat deze honden heel bang zijn om geplukt te worden. Wanneer de angst niet is weg te nemen dan kan het soms ook beter zijn om de hond te knippen of te scheren.
Kijk altijd naar het welzijn van je hond. Kies niet alleen een trimtechniek omdat je hond hier zo mooi van wordt. Het trimmen moet vooral stressvrij en pijnvrij gebeuren.
Van plukvacht naar knippen of scheren
De overgang van plukken naar knippen of scheren moet geleidelijk aan gebeuren. Wanneer dit niet met het juiste beleid plaatsvindt dan ontstaat er irritatie en mogelijk huidproblemen.
In de trimsalon krijgen we regelmatig honden die oorspronkelijk geplukt werden maar waarbij dit nu niet meer mogelijk is. Vaak omdat de hond elders is geknipt of geschoren. Maar ook door ziekte of gedragsproblemen.
Hoe gaan we te werk? De eerste keer plukken we de hond grof waardoor de meeste dode haren verdwijnen. Vervolgens knippen of scheren we de vacht korter.
Na drie maanden kan deze hond opnieuw geknipt of geschoren worden. Hierbij kijken we of er loszittende dode dekharen aanwezig zijn en verwijderen we deze. Vaak zijn dit veel minder dode dekharen dan tijdens de eerste keer. Ook nu weer wordt de vacht hierna geknipt of geschoren.
Weer drie maanden later zien we vaak dat er geen dode dekharen meer aanwezig zijn. Dit betekent dat de vacht blijvend is veranderd.
Laat de vacht van jouw hond beoordelen
Weet je niet of jouw hond geschikt is voor plukken of wil je van plukken overstappen naar knippen of scheren? Het is altijd beter om dit eerst te laten beoordelen. Dit doen we in de trimsalon. Soms kunnen we aan de hand van jouw verhaal en foto’s beoordelen of de vacht plukrijp is of dat je kunt overstappen op een andere trimtechniek. Bedenk wel dat het op afstand vaak moeilijk is om dit met zekerheid te zeggen.
Bij een hond met een goede plukvacht is het altijd beter om voor plukken te kiezen. Wil je hier advies over of je hond binnenkort laten plukken? Neem contact op of maak een afspraak.
Bijgewerkt: 20 juni 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.